Sosyal Güvenlik'te yarı uzlaşma sağlandı

Sosyal Güvenlik'te yarı uzlaşma sağlandı

Sosyal Güvenlik Tasarısı perşembe Meclis’te görüşülmeye başlanacak. Hükümet ile Emek Platformu’nun uzlaştığı maddeler çalışanları biraz olsun rahatlatacak. Sosyal Güvenlik Kurumu 7 maddede daha değişiklik öngörüyor.

Sosyal Güvenlik Tasarısı perşembe Meclis"te görüşülmeye başlanacak. Hükümet ile Emek Platformu"nun uzlaştığı maddeler çalışanları biraz olsun rahatlatacak. Sosyal Güvenlik Kurumu 7 maddede daha değişiklik öngörüyor.

Ntvmsnbc'den Sezer Kılıç ve İdil Göngör'ün haberine göre emeklilik yaşı mevcut sistemde kadınlarda 58, erkeklerde 60. Reformda ise 2046"dan itibaren kademeli olarak 65 olması öngörülüyor.

Emeklilik yaşının mevcut haliyle korunmasını isteyen Emek Platformu"nun talebi kabul görmedi. Böylece emeklilik yaşı reformdaki gibi 65 olarak kaldı.
PRİM GÜN SAYISI 7 BİN 200"E ÇEKİLDİ
Hükümet bir başka önemli ana parametrede geri adım attı. İşçiler için reformda öngörülen 9 bin günlük prim ödeme gün sayısı, 7 bin 200"e çekildi. Bu da tam 20 yıla denk geliyor. Emek Platformu"nun prim gün sayısındaki talebi ise 7 bin gündü.

AYLIK BAĞLAMA ORANI YÜKSELİYOR
Aylık bağlama oranı da yükseltildi. Reforma göre mevcut sistemde 10 yılı dolduramayan SSK"lıların aylık bağlama oranı yüzde 2"den yüzde 3"e çıkarıldı. Aynı şekilde 25 yıldan sonra çalışanların da yüzde 1.5 olan aylık bağlama oranları yüzde 2"ye yükseltildi. Böylece mevcut çalışanların, sistem yürürlüğe girdiğinde uğrayacakları hak kaybının önüne geçildi.

DİŞ PROTEZDE YAŞ SINIRI KALKTI
Emek Platformu"nun bir diğer talebi olan diş protezdeki yüzde 50"lik katkı payı ve yaş sınırı da kalktı. Buna göre söz konusu tedaviler için mevcut uygulamadaki yüzde 10, yüzde 20"lik katkı payı geçerli olacak. Yani bunların üzerine ayrıca yüzde 50"lik katkı payı ödenmeyecek.
Emzirme ve cenaze gibi yardımlar için de Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu"na yetki verilmesi konusunda anlaşıldı.

SGK: PRİM GÜNÜNDE İNDİRİM KAYITDIŞINI ARTIRIR
Prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200"e düşmesi sendikalar tarafından memnuniyetle karşılandı ancak Sosyal Güvenlik Kurumu bu düzenleme konusunda kaygılı. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanvekili Tahsin Güney, indirimin kayıtdışı istihdamı artırabileceği uyarısını yaptı ve işçi kayıt içinde ne kadar uzun çalışırsa emekli aylığının da o kadar yüksek olacağını vurguladı.

20 yaşında işe giren birinin, 20 yıl sonra prim ödeme gün süresini dolduracağını belirten Güney, 40 yaşından 65 yaşına kadar da işveren tarafından kayıtdışı çalıştırma baskısı olabileceğini belirtti.

7 MADDEDE DAHA DEĞİŞİKLİK
Güney, sendikalarla mutabık kalınan konular dışında 7 maddede daha değişiklik yapmayı düşündüklerini açıkladı. Ölüm aylığı için 1.800 gün prim ödeme zorunluluğu olmasına karşın, borçlanmadan 5 yıl çalışan ve 900 gün prim ödeyen kişilerin ölmesi durumunda yakınlarına da ölüm aylığı bağlanması gündemde.

Tasarıda dul eş ve kız çocuğuna 12 aylık maaş tutarında verilmesi öngörülen evlilik yardımında da değişiklik yapılması planlanıyor. Dul eşin kapsam dışına çıkarılarak kız çocuğa 24 aylık evlilik yardımı verilebileceği belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.