Şenol:Memur vergi indirimi istiyor
Memur-Sen Ordu İl Başkanı Gökşin Şenol "bütçeden memnun olmayan memur vergi indirimi istiyor" dedi. Şenol açıklamasında
Memur-Sen Ordu İl Başkanı Gökşin Şenol "bütçeden memnun olmayan memur vergi indirimi istiyor" dedi.
Şenol açıklamasında :
"TBMM Başkanlığına sunulan 2009 Mali Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı, kamu çalışanlarının beklentilerini karşılamaktan ve etkisi artarak devam etmekte olan global krizin olumsuzluklarından korumaktan uzaktır.
Enflasyon farkını birlikte belirleyelim
Tasarıyla, 2009 yılı Toplu Görüşme süreci sonunda imzalanan mutabakat metnine uygun olarak kamu çalışanlarının maaşlarında ilk altı ay için %4 ikinci altı ay için %4,5 oranında artış yapılarak kamu çalışanlarına verilen taahhüt karşılanmıştır.
Ancak, tüketici fiyatları endeksi itibarıyla enflasyon oranlarının bu artışların üzerinde olması halinde kamu çalışanlarının maaşlarında yapılacak artışı belirleme yetkisinin, kamu çalışanlarının temsilcisi konumundaki konfederasyon ve sendikaların görüş ve taleplerine başvurulmaksızın TÜİK verileri esas alınarak doğrudan Bakanlar Kuruluna verilmesi sağlıklı bir yöntem değildir.
Bu bakımdan, kamu çalışanlarının maaşlarında enflasyon farkı adıyla yapılacak artışın ve bu artışa esas alınacak enflasyon artış oranlarının belirlenmesinde, toplu görüşme masasının sosyal paydaşları olan hükümet-kamu işvereni ve kamu çalışanlarının temsilcileri olan konfederasyonların-
Diğer bir ifadeyle, TÜİK"in enflasyon sepetinde yer alan kalemlerden daha ziyade kamu çalışanlarının asli harcama unsurları esas alınarak reel enflasyon oranlarının belirlenmesine yönelik bir çalışma Toplu Görüşme masasında yer alan sosyal paydaşlarca birlikte yürütülmelidir.
Ek ödeme sorunları çözülsün
Tasarı, eşit işe eşit ücret ilkesiyle uygulamaya konulan ek ödemeye ilişkin beklentileri ve sorunların giderilmesi taleplerini karşılayacak mesajlar içermemektedir.
Bu kapsamda, ek ödeme oranlarının hiyerarşik açıdan daha üst konumda bulunan kamu çalışanları açısından oluşturduğu mağduriyetinin giderilmesi konusunda toplu görüşme sürecinde fiilen anlaşmaya varılmasına karşın Bütçe Kanunu tasarısında bu konuyla ilgili açık veya zımni bir hükme yer verilmemiştir.
Ayrıca, ek ödemenin 2012 yılı sonuna kadar kademeli olarak arttırılacağı öngörülmesine rağmen kamu çalışanlarının maaşlarında 2009 yılı içerisinde bu çerçevede bir artış da öngörülmemiştir.
Bu bakımdan, tasarının ek ödemeye ilişkin düzenlemede ve uygulamada var olan sorunların çözümünü sağlayacak hükümlerle donatılarak kanunlaşması sağlanmalıdır.
Ellere var bize yok mu ! Kamu çalışanlarının vergi yükü azaltılsın
Etkisi artarak devam etmekte olan finans sektörü odaklı global ekonomik kriz, şüphesiz ki aralarında kamu çalışanlarının da bulunduğu sabit gelirlileri de etkilemektedir.
Kriz gerekçesiyle finans sektörüne, aralarında vergi indirimi veya vergi muafiyeti imkanlarının da bulunduğu bir çok yardım enstrümanı sunulmaktadır. Finans sektörüne vergi konusunda sağlanan veya sağlanması planlanan vergi odaklı yardım enstrümanından, kamu çalışanları da yararlandırılmalı ve bu amaçla Bütçe Kanunu aracılığıyla çalışanların vergi yükü azaltılmalıdır.
Son yıllarda işverenler açısından, vergi yükünde ciddi oranlarda düşme sağlanırken en son Ekim başında yürürlüğe giren sosyal güvenlik yasasıyla da sosyal güvenlik primlerinde yüzde 5 indirime gidilmiştir. Kısa bir süre önce toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu da, reel sektörün krizden etkilenmemesi için bir dizi tedbirler alınmasını kararlaştırmıştır.
Konfederasyon olarak, bu fiili durumlar da dikkate alınarak kriz nedeniyle bozulan ekonomik dengelerden olumsuz etkilenmemeleri için kamu çalışanlarının gelir vergisi oranlarının düşürülmesini istiyoruz.
Bu kapsamda, özellikle ikinci altı aylık dönem içerisinde kamu çalışanlarının ellerine geçen net miktar yönüyle ücretlerinde azalmaya neden olan gelir vergisi oranları ve gelir dilimleri itibariyle oluşan mağduriyetin giderilmesine yönelik olarak Gelir Vergisi Kanunu"nun konuyla ilgili 103 üncü maddesine 1/1/2006 tarihinden önceki uygulamanın dayanağını teşkil eden ve ücret gelirlerine uygulanacak gelir vergisi oranlarının 5 puan indirilmesini öngören düzenlemenin hayata geçirilmesine imkan sağlayacak şekilde- "ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde, yukarıdaki tarifede yer alan vergi oranları 5 puan indirilmek suretiyle uygulanır." ifadesi eklenerek gelir vergisi oranlarının ücretliler için 5 puan indirilmesini talep ediyoruz.
Bu vergi oranları ve gelir dilimleri itibariyle, kamu çalışanlarının büyük bölümü yılın ikinci altı aylık döneminde %20"lik gelir vergisi oranı grubuna dahil olmaktadır. Bu durum, maaşlarında yapılan artışın reel artış olmaması sonucunu doğurmaktadır.
Diğer taraftan, ücretlilerin gelir vergisi matrahlarına dahil edilen gelir kalemlerinin farklı olması yönüyle özellikle sözleşmeli ve kadro karşılığı sözleşmeli statüde görev yapan kamu çalışanları açısından mağduriyetler oluşturmaktadır.
Gelir vergisi oranlarına ilişkin olarak yapılacak değişikliğin vergi kaybı yönüyle kamu maliyesi açısından yük oluşturmamasının mutlak surette dikkate alınması gerçeği kabul edilmekle birlikte ücretler üzerindeki gelir vergisi yükü kamu çalışanları açısından mağduriyet oluşturacak durumdadır.
5776 sayılı Kanunla yapılan değişiklik çerçevesinde sporculara ödenen ücretlerden alınan gelir vergisi oranlarının oldukça düşük oranlara çekildiği dikkate alındığında gelir yönüyle sporcularla kıyaslanması dahi mümkün olmayan kamu çalışanlarının gelir vergisi yükünün hafifletilmesi talebinin makul ve karşılanabilir bir talep olarak değerlendirilmesi gerekir.
Kaldı ki, 2005 yılı sonuna kadar ücretlere ilişkin gelir vergisi oranlarının 5 puan indirim yapılmak suretiyle uygulandığı dikkate alındığında vergi yükünün hafifletilmesine ilişkin talebin karşılanamaz bir talep olmadığı da tartışmasızdır.
Sonuç olarak, mevcut haliyle kamu çalışanları başta olmak üzere sabit gelirlilerin devam eden ekonomik krizden olumsuz etkilenmelerini engelleyecek hükümler içermemesi nedeniyle kabul edilebilir olmaktan uzak olan 2009 Mali Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı; yukarıda bir bölümünü sıraladığımız önerilerimiz dikkate alınmak suretiyle yapılacak değişiklerle kanunlaşmalı, kamu çalışanlarının beklentilerini karşılayacak hükümler içermek suretiyle de sosyal devlet olmanın gereklerini yerine getirebilmelidir."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.