Şenocak; destekleme modelinin acilen revize edilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Şenocak; destekleme modelinin acilen revize edilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Cem Şenocak, yaptığı yazılar açıklamada ;16.11.2024 Tarihinde yapılan seçim ve 22.11.2024 tarihinde yapılan görev dağılımından sonra Konseyimiz Yönetim Kurulu ile Araştırma ve Danışma Kurulu ilk toplantısını Ordu’da

ŞENOCAK; DESTEKLEME MODELİNİN

ACİLEN REVİZE EDİLMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNMEKTEYİZ.

Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Cem Şenocak, yaptığı yazılar açıklamada ;16.11.2024 Tarihinde yapılan seçim ve 22.11.2024 tarihinde yapılan görev dağılımından sonra Konseyimiz Yönetim Kurulu ile Araştırma ve Danışma Kurulu ilk toplantısını Ordu’da 12.02.2025 tarihinde gerçekleştirdi.

Yönetim Kurulu üyeleri ile Araştırma ve Danışma Kurulu üyeleri ve Sekretarya Sorumlusunun katılımıyla gerçekleşen toplantıda, fındık üretiminin geleceği, fındıktan başka alternatifi olmayan, miras yoluyla arazisi bölünmüş, makinalı tarım yapamadığı için başta hasat olmak üzere diğer tüm maliyetleri çok yüksek olan, meyilli arazi üreticisi ile her türlü ürün yetiştirebilen, makinalı tarım yapabilen, arazi yapıları genç dikim olduğu için henüz bölünmemiş verimli arazilerin üreticileri arasında, destekleme modelinin acilen revize edilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

ulusal-findik-konseyi-orduda-toplandi.jpeg

Ayrıca düz ovalarda diğer ürünlerden vaz geçilerek fındık dikimine devam edilmesi, sebze ve meyve fiyatlarının fahiş yükselerek enflasyon artışının ana sebebidir.

Meyilli arazilerdeki fındık üreticisinin “iyi tarım” teknikleri uygulaması ve arazisinin üzerinde olması veya bahçesini kiralama modern yarıcılık ve kooperatifleşme modeliyle değerlendirmesinin birçok yararı vardır. Bir kere tarımsal desteklerden yararlanacaktır. Kırsal ikametgâhın olduğu yere geçmişte olduğu gibi terör giremeyecektir. Tersine göç teşvik edilmiş olacaktır.

Tarımsal destek modelinin “teşvik” edici olması “tersine göç” ü mümkün kılacaktır. Arazisinin başında olan ancak “yaşlı” sayılan veya gurbettekiüreticilere ait arazilerde “Tarım İşletmeciliği” tekniği ile “Sözleşmeli Tarım” uygulanmasının da zemini yaratılacaktır.

“Teşvik” hâline gelecek “destekler” üretim motivasyonu ve şevki yaratacak, ortaya çıkan sinerji, kooperatifleşmeyi gündeme getirecektir. Bunun yanında Lisanlı Depoculuk ve Ürün Borsacılığı da derinlik kazanacaktır.

Kısa, orta ve uzun vadeli programlarla UFK, Tarım ve Orman Bakanlığı’yla işbirliği içinde olacaktır.

Meyilli arazilerdeki küçük ölçekli üreticilerin kademeli olarak destekleneceği model, üreticilerimizi rahatlatacaktır. Üretici odaklı refahın artırılması silsile yoluyla tüccar, sanayici ve ihracatçıyı da rahatlatacaktır. İstihdam sağlayıp ihracat yaparken daha öngörülü olabilme ortamı yaratılacaktır.

Destekleme modeline yapılacak bu dokunuşla, son 10 yılda fındık ihracatından 20 milyar dolar civarında gelir elde eden ülkemiz, gelecek 10 yılda 25-30 Milyar dolar gelir hedefleyecektir, dedi..

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.