Özkan:TMO "mış" gibi yapıyor
MHP Giresun Milletvekili Murat Özkan, dünyada her şeyin her an değiştiğini, ancak değişmeyen tek şeyin fındık üreticisinin çilesi olduğunu söyledi.
MHP Giresun Milletvekili Murat Özkan, dünyada her şeyin her an değiştiğini, ancak değişmeyen tek şeyin fındık üreticisinin çilesi olduğunu söyledi.
Yıllardır hububat ve muadili ürün ekspertizliği konusunda uzmanlaşmış olan TMO"nun AKP hükümeti tarafından ihtisas alanı dışında bir ürünle alışveriş yapmakla görevlendirildiğini savunan Özkan, fındık fiyatlarının açıklanmasıyla hüsrana uğrayan üreticinin serbest piyasada 22,5 YTL" ye alıcı bulmaları nedeniyle çaresiz kalarak ürününü TMO"ya vermek zorunda kaldığını belirtti.
Fındık üreticisinin çilesinin randevu alımı ile başladığına değinen Özkan, Bilgisayarla randevu sistemini getirenler acaba üretici kitlenin bu teknolojiye yakınlığı konusunda araştırma yapmışlar mıdır? diye sorarak, FİSKOBİRLİK ve depolarının boşta durduğunu, TMO"nun ise depolarının dolu ve alımları yetiştiremediğine vurgu yaptı.
TMO"nun aylarca süren, bitmek bilmeyen alım kampanyası yaptığına da değinen Özkan, buna kampanya değil kumpanya demenin daha doğru olacağını savunarak, Bütün bunların alım stratejisini bilgisayar bile formüle edememiştir. Randevu alabilen üretici sevinmiş, her şey yolunda gidecek diye beklerken esas eziyet yeni başlamıştır ifadesini kullandı.
Fındığını teslim etmek için en erken 15 Ocak 2009 tarihinden sonraya gün sırası verildiğini, bazı bölgelerde ise gün sırasının dolu olduğu belirtilerek başvuran üreticilerin geri çevrildiğini hatırlatan Özkan. Gün sırası alan üreticiler gününde fındığını alım merkezlerine götürdüklerinde ise, bu merkezlerde alıp ekiplerince akşama kadar bekletilmektedir.
Bu bekleyiş sonunda fındığın yaş, nem oranı yüksek, çürük veya gizli çürük olduğu gibi çeşitli bahaneler ileri sürülerek ürün alınmamaktadır dedi.
Üreticinin bu zor koşullar altında TMO"ya fındığını veremediğini ve çaresiz ürününü serbest piyasa fiyatlarından sattığını dile getiren Özkan, Ürün alınıyor gibi yapılmakta, aslında alınmamakta ve üretici tüccara mahkûm edilmektedir açıklamasında bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.