ÖSS adaylarına öneriler

ÖSS adaylarına öneriler

Tük Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, pazar günü yapılacak Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) iki gün kaldığını, adayların bu süreyi dinlenerek ve sükunet içerisinde geçirmeleri gerektiğini söyledi.

Tük Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk,yaptığı açıklamada 2007-2008 eğitim ve öğretim yılını değerlendiren Koncuk, pazar günü yapılacak olan ÖSS için de adaylara önerilerde bulundu.

Eğitim-öğretim yıllarının her zaman sancılı bir şekilde başladığını ve sancılı bir şekilde sona erdiğini ifade eden İsmail Koncuk, 2007-2008 eğitim-öğretim yılının öğretmen açığı, derslik gibi problemlerle sıkıntılı geçtiğini söyledi.

5 zayıfı bulunan öğrencilerin bir üst sınıfa geçmesine olanak tanıyan Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği'nin Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlatan Koncuk, "Karne dağıtımından bir gün önce Sınıf Geçme Yönetmeliği'nde değişiklik yapmak çok sorumlu bir davranış değildir.

Milli Eğitim Bakanlığı bu anlamda bir sorumluluk gösterememiştir. Aylardır konuşulan bu yönetmeliğin tam karne dağıtımından bir gün önce yapılması öğretmen ve idarecileri sıkıntıya sokmuştur.

Ciddi bir ekonomik kayıptır. Milyonlarca karne basıldı. Önümüzdeki yılları planlayacak bir bakanlığın bu kadar basit hatalar yapması bizi üzüyor" dedi.

Yönetmeliğin ileride bir derslik açığını doğuracağının altını çizen Koncuk, "Bakanlık sınıf geçmeyi kolaylaştırdı. 5 dersten kalan öğrencilerimizi bir üst sınıfa geçirme uygulamasını başlattı.

Diğer yandan sınav sayısını üç sınava çıkardı. Bu tarihi bir sorumluluktur. Bizim ortaöğretimimiz şu anda sos veriyor.

Ciddi bir disiplinsizlik var. Okullarda şiddet almış başını gidiyor. Böyle bir ortamda öğretmen etkinliğini sınıf geçmede artırmak yerine derslik açığının üzerine sınıf geçmeyi kolaylaştırmayı kabullenmek mümkün değildir" diye konuştu.

Bugün karne alan öğrencilere de çağrıda bulunan Koncuk, karnenin bir başarı göstergesi olabileceğini ancak telafisinin her zaman olacağını söyledi.

Öğrencilerin eksiklerini önümüzdeki süreçte tamamlamalarının bir yolu olarak görmeleri gerektiğini belirten Koncuk, "Kesinlikle üzülmesinler. Anne babalarımızın karnede zayıfı bulunan öğrencilerimize çok daha anlayışlı yaklaşması gerekir.

Öğrencilerimiz zayıf getirmiş olabilir. Onlara sabırla yaklaşmalıyız. Anne babalarımız onlara zayıflarından dolayı 'arkadaşın sınıf geçti sen niye geçemedin?' gibi örnekler göstererek öğrencilerin üzerine gitmemelilerdir. Onları anlamaya çalışmalıyız.

Çocuklarının sevincini de, sıkıntısını da velilerimiz mutlaka paylaşmayı bilmelidir. Bizim çocuğumuzdan daha kıymetli bir varlığımız yok. Eğitim-öğretimdeki eksiklikleri mutlaka telafi edilebilir. Ama çocuklarımızda oluşacak psikolojik sıkıntı ve bunların yaratacağı travmaları düzeltmek çok zordur" dedi.

ÖSS İÇİN ADAYLARA ÖNERİLER

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Koncuk, pazar günü yapılacak ve yaklaşık 1 milyon 500 bin öğrencinin gireceği ÖSS için de adaylara bazı önerilerde bulundu.

ÖSS sisteminde arzu edilen değişikliklerin YÖK tarafından başarılamadığını savunan Koncuk, katsayı engeliyle birçok adayın bu yılki ÖSS sistemine yine gireceğini söyledi.

Öğrencilerin bu yıl liselerin mezun vermemesinden dolayı biraz daha şanslı olduğunu dile getiren Koncuk, geçen yıla göre 130 bin oranında sınava girecek olan aday sayısında azalma olmasının da adaylar için iyi olduğunu ifade etti. Koncuk, sözlerine şöyle devam etti:

"Üniversitelerdeki kontenjanların yaklaşık yüzde 25 oranında artması öğrenciler için de büyük bir şanstır. Sınava girecek aday sayısının 130 bin azalması ve kontenjanların yüzde 25 oranında artması öğrencilerin lehine bir olaydır. Öğrencilerin bu şansı en iyi şekilde değerlendireceğine inanıyorum.

Velilerin öğrencilerin hangi sonuçla karşılaşırsa karşılaşsın sabırla karşılamaları ve çocuklarımızın yardımcı olması gerektiğini hatırlamaları gerekir. Üniversite sınavını kazanmak elbette önemlidir, ama
üniversite kazanamamak da hayatın sonu değildir.

Hayat içerisinde başka alanlarda her zaman başarı sağlanabilir. Ama öğrenciler geçen yıla oranla şanslarının olduğunu unutmamalıdırlar. Gönül isterdi ki bu katsayı probleminden arındırılmış adil, adaletli bir ÖSS ile öğrencilerimizin karşısına çıkabilelim."

Koncuk, sınava iki gün kaldığını ve öğrencilerin bu iki günü dinlenerek iyi bir şekilde geçirmelerini gerektiğini kaydederek, "Öğrenciler kafalarındaki problemleri bir kenara atmalı ve bu iki günü sükunet içerisinde geçirmelidir" dedi.

Öğrencilerin yedikleri besinlere de dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizen Koncuk, öğrencilerin özellikle besin değeri yüksek olan gıdaları tercih etmeleri gerektiğini savundu.

Velilere ÖSS hapları gibi piyasada satılan bilmedikleri şeyleri almamaları uyarısında bulunan Koncuk, "Doktorların tavsiye etmediği ÖSS'de işe yarar diye hiçbir şekilde almasınlar" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.