ORGİAD' dan UFK ve siyasilere çağrı

ORGİAD' dan UFK ve siyasilere çağrı

Ordu Genç İşadamları Derneği (ORGİAD) Başkanı Ayhan Kaymaz, , fiyatın düşmemesi için Ulusal Fındık Konseyi (UFK) yöneticilerini duyarlı davranmaya davet etti.

Ordu Genç İşadamları Derneği (ORGİAD) Başkanı Ayhan Kaymaz, Karadeniz Bölgesi'nde 5 milyon insanın geçim kaynağını oluşturan fındığın üreticinin ekmeği ve aşı olduğuna dikkat çekerek, fiyatın düşmemesi için Ulusal Fındık Konseyi (UFK) yöneticilerini duyarlı davranmaya davet etti.

Fındığın yöre insanının ekmeği, aşı ve geçim kaynağı olduğuna dikkat çeken ve hasat döneminin yaklaştığı şu günlerde üreticinin sıcak paraya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Kaymaz, hemen herkesin gözünün fındık fiyatında olduğunu belirtti. Fındık fiyatının düşmesi durumunda Ordu piyasasının da canlılığını kaybettiğini söyleyen Kaymaz, bu düşüşün sürekliliği halinde sosyal patlamaların olabileceğine de işaret etti.

Tarım Bakanlığı'nın fındık rekoltesini 804 bin ton ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin ise 728 bin ton olarak tahmin ettiğini hatırlatan Kaymaz, bu yıl da arz fazlası sorunu yaşanacağına dikkat çekerek, fındık fiyatlarının düşmesine izin verilmemesini istedi. 2005 yılında fındık fiyatının 7 YTL, 2007 yılı fiyatının 5 YTL olduğunu belirten Kaymaz, bu sezon fiyatın daha da aşağılara düşeceğinin söylendiğini kaydederek, "1 kilo fındığın maliyeti 3.54 YTL'dir.

Fındık üreticilerimiz bu seneki fındık fiyatını geçen seneki fiyatın bir miktar üstünde bekliyor. Bu yıl fındığı Toprak Mahsulleri Ofisi mi alacak, Fiskobirlik mi alacak hala belli değil. Bunun da ötesinde devletin sektörde olup olmayacağı veya pozisyonunun ne olacağı belli değildir.

 Üreticilerimiz doğal olarak fındığını toplamadan fiyatların belli olması beklentisi içersindedir. Fındık fiyatlarının dramatik olarak düşmesine izin verilmemelidir. Özellikle serbest piyasada yaşanacak dramatik fiyat düşüşleri bir şekilde önlenmelidir. Sosyal devlet anlayışı bunu gerektirir" dedi.

Fındık fiyatlarının düşmemesi için siyasiler ile UFK'ye büyük görevler düştüğünü belirten Kaymaz, şöyle konuştu: "Fındıkta fiyat istikrarının tesisi ve makul bir fiyat seviyesinin tespiti için özellikle siyasilerimizi, Ulusal Fındık Konseyi yöneticilerini duyarlı olmaya davet ediyorum. Gelin hep beraber milli ürünümüz fındığımıza sahip çıkalım.

 Üreticilerimiz de kazansın, ihracatçılarımız da kazansın, ekonomimiz de kazansın. Ordu ve Türkiye kazansın, fındık parası bölgemizde ve Türkiye'de kalsın. Ordu'nun, bölgemizin ve ülkemizin buna ihtiyacı var. En önemlisi üreticilerimizin varlıklarını devam ettirmeleri ve insani şartlarda yaşamaları için makul bir fiyata ihtiyacı vardır.

Fındık fiyatında her sene yaşadığımız hüsranı bu sene yaşamayalım. Üretim ve ticaretinde lider olduğumuz ve Allah'ın bize bir lütfu olan fındığı ve ona umut bağlayan üreticilerimize hak ettiğini verelim"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.