Ordu Yağ ayçiçeği alımına başladı

Ordu Yağ ayçiçeği alımına başladı

Hedefini sıvı yağ sektöründe ilk 3'e girmek olarak çizen Ordu Yağ Sanayi, ayçiçeği alımlarına başladı.

Hedefini sıvı yağ sektöründe ilk 3'e girmek olarak çizen Ordu Yağ Sanayi, ayçiçeği alımlarına başladı.


Başta Karadeniz'in en önemli ürünü fındığın yağını piyasaya süren, yakın zamanda da kanola yağını market raflarına yerleştiren Ordu Yağ Sanayi, halen Çukurova bölgesinde hasadı tüm hızla süren ayçiçeği alımlarına başladığını duyurdu.

Ülke genelinde ayçiçeği yağının yüksek miktarda kullanıldığını belirten Ordu Yağ Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Sedat Murat Bayrak, ayçiçeğine önem vereceklerini belirtti. Bu yıl ayçiçeği rekoltesinin 120 bin ton olmasının beklendiğini söyleyen Bayrak, bu üründe ortaya çıkan açığın ithal edilerek kapatıldığını hatırlatarak, son yıllarda iç üretim miktar ve alanının arttığına dikkat çekti.

 Bayrak, "Çukurova bölgesinde ayçiçeği ekim alanları geçen yıla oranla yüzde 20-25 oranında genişletildi. Ülkemizde tarımın artması dışa bağımlılığımızı aza indirgemektedir. Çukurova'da 2000 yılında 2 bin ton dolayında ayçiçeği üretimi yapılırken, bu yıl bu rakam 120 bin tonlara çıkmış durumdadır" dedi.


Ayçiçeğinin yüzde 44'lere varan oranlarda yağ içermesi nedeniyle hem beslenme değeri, hem yağ üretimi hem de tüketici tercihi açısından bitkisel yağlar arasında ilk sıralarda yer aldığını kaydeden Bayrak, "Son 5 yıllık verilerin ortalamasına göre, dünya ayçiçeği ekim alanı 20 milyon hektar, üretim 30 milyon tondur.

Ülkemizde ise ekim alanı 670 bin hektar, beklenen üretim 1 milyon tondur. Ülkemizde toplam 600 bin tonluk bitkisel yağ üretiminin yaklaşık yüzde 65'i ayçiçeğinden karşılanmaktadır. Yaklaşık 1.5 ay içerisinde Bafra'da ve Trakya'da da hasat başlayacak. Bu hasat dönemini en iyi şekilde değerlendirip yağlık ayçiçeği tohumu ihtiyacımızın büyük bir bölümünü karşılayacağız" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.