Ordu Tarım İl Md.den kene açıklaması

Ordu Tarım İl Md.den kene açıklaması

Ordu Tarım İl Müdürlüğü'nden son zamanlarda artamkata olan kene vakaları nedeniyle bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada; Kırım Kongo Kanamalı ...

  Ordu Tarım İl Müdürlüğü'nden son zamanlarda artamkata olan kene vakaları nedeniyle bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada;

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, sakırtlak olarak bilinen kenelerin taşıdığı virüsler tarafından meydana getirilen ve insanlarda ölümlere yol açan kanamalı bir hastalıktır.

   Hayvanlardan insanlara keneler ile bulaşmaktadır. Virüs, sığır, koyun, keçi, yabani tavşan ve tilki gibi hayvanlardan tespit edilmiştir. Göçmen kuşlar hastalığın yayılmasında önemli rol oynamaktadır. Hayvanlar hastalık belirtisi göstermezler, bazen hafif ateş çıkabilir ancak hastalığın insanlara bulaşmasında rol oynarlar. İnsanlar virüsü ya enfekte kenelerin ısırması ile ya da virüsü taşıyan hayvanların kesilmesi sırasında hayvana ait kan ve dokulara temas ile almaktadır.


Bir bölgede kenelerin ve kenelerin kan emdiği, kanında virüs bulunan hayvanların bol olması salgın için önemli bir faktördür. Kenelerin birçok türü bulunmakta memeli, kanatlı ve sürüngenlerde parazitlenmekte ve kan ile beslenmektedirler. Bunların otuza yakın türü bu hastalık virüsünü bulaştırabilmektedir.

 Keneler virüsü kan emmeden başka çiftleşme ve yumurtlama ile de bulaştırabilmekte ve dişi keneler bir seferde ortalama 5000 yumurta yumurtlamaktadır. Hastalık genel olarak Mayıs ve Ekim ayları arasında görülmesine rağmen değişik aylarda da görülebilir.
Kene ısırığında yapışan keneler kesinlikle öldürülmeden, ezilmeden/patlatılmadan ve kenenin ağız kısmı koparılmadan bir pensle sağa sola oynatılarak çivi çıkarır gibi alınmalıdır.

  Kene çıkarıldıktan sonra ısırılan yer bol sabunlu suyla yıkanıp, alkolle temizlenmelidir. Vücuttaki kenelerin üzerine herhangi bir kimyasal madde (alkol, kolonya, gazyağı, v.b) dökülmemelidir.

  Çünkü bu maddeler kenenin kusmasına sebebiyet vereceğinden hastalık bulaştırma riskini artırmaktadır. Isırılan kişilerin iki hafta süreyle ateş ve diğer belirtiler yönünden takip edilmesi gerekmektedir. Bu konuda sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.

Hastalıktan korunmak için;
Hastalarla temas sırasında mutlaka koruyucu maske, eldiven, gözlük ve önlük kullanılmalı, hayvan kanı, dokusu veya hayvana ait diğer vücut sıvıları ile temas sırasında da gerekli korunma önlemleri alınmalıdır.

 Keneler gelişmelerini sürdürebilmek için mutlaka kan emmek zorundadırlar, bu nedenle öncelikle konakçılar kenelerden uzak tutulmalı ve kenelerin kan emmeleri engellenmeli, evcil hayvanların yabani hayvanlarla teması kesilmelidir.

Hayvan barınaklarında çatlaklar ve yarıklar sıvanmalı, badana yapılmalı, kenelere karşı ilaçlanmalıdır. Hayvan barınaklarına girildiğinde, hayvanlarla temastan sonra veya kenelerin yoğun olduğu mera, çayır, çalı, çırpı, su kenarı, tarla ve gür otların bulunduğu alanlara gidildiğinde, vücudun açıkta kalan kısımlarına böcek kovucu ilaçlar sürülmeli, giysilere keneleri kovucu/öldürücü etkisi olan spreyler kullanılmalı, pantolon paçaları çorap içine alınmalı, dönüşte vücut kene yönünden kontrol edilmeli, kene varsa uzaklaştırılmalıdır.

Bu tür yerlere gidildiğinde mümkünse çizme ve uzun kollu giysiler giyilmelidir. Ahırlar, ağıllar, hayvan gübrelerinin döküldüğü alanlar, çeşme başları ve hayvan durakları ile parazitlerin bulunabileceği alanların belirli aralıklarla ilaçlanmaları gerekmektedir.

Aynı dönemlerde büyük ve küçükbaş hayvanların ektoparazitlere karşı ilaçlanmaları çok önemlidir.


İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerimiz tarafından, İlimizde bulunan hayvanlar kene ve diğer dış parazitlere karşı ilaçlanmaktadır.


Vatandaşlarımızın bu konulara özen göstermeleri, hayvanlarını ve barınaklarını ilaçlatmaları hastalıktan korunmak için çok önemlidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.