Ordu göç'üyor ...

Ordu göç'üyor ...

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre hızla göç vermeye başlayan Ordu nüfusunun son 20 yılın en alt seviyesine düştüğü ortaya çıktı.

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre  hızla göç vermeye başlayan Ordu nüfusunun son 20 yılın en alt seviyesine düştüğü ortaya çıktı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay"ın ortak düzenledikleri basın toplantısıyla "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi" verilerine göre açıkladıkları nüfus sayımında Ordu'nun nüfusunun, son 20 yılın en alt seviyesine düştüğü ortaya çıktı. 1990 yılı sayımında 826 bin 886 olan Ordu İl nüfusu, 2000 yılı sayımında 887 bin 765'e yükseldi.        

 Ancak birçok ekonomik çıkmaz yüzünde son beş yılda göç vermeye başlayan Ordu'da nüfus 2008 yılında 715 bin 409'a düştü. Ordu Genç Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Ayhan Kaymaz'a göre kentsel göçün sebebi, zayıf kalan kent ekonomisi.

Ordu Genç İşadamları Derneği(ORGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kaymaz, dernek olarak hazırladıkları bir raporda, Ordu'nun göç vermesini 6 ana başlıkta topladıklarını söyledi. Rapor hakkında bilgi veren Kaymaz, "Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilere göre Ordu, sosyo-ekonomik gelişmişlik oranında 62"nci, okur-yazarlık oranında 61"nci, kişi başına düşen gayri safi milli hasıla oranı açısından ise 65"nci sırada. İlin kişi başına düşen Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) değeri bin 64 dolar ile Türkiye ortalamasının çok altında ve 63. sırada. Kalkınmada beşeri sermayenin rolü düşünüldüğünde bu durum kent için ciddi zayıflıktır" dedi. Ordu'nun göç vermesinin en büyük etkeninin ekonomik olduğunun altını çizen ORGİAD Başkanı Ayhan Kaymaz, "Göç"ün önüne geçmek için istihdama ve üretime dayalı yatırımlar kesinlikle desteklenmelidir. Ayrıca kent ekonomisinin sorunlarının ortaya konulmasında göçün kente vermiş olduğu sorunları da ilk sıraya koymamız gerekir. Bugün tüm Karadeniz İllerinde olduğu gibi Ordu'da da göç edenlerin büyük çoğunluğunu 15-35 arası gençler oluşturuyor. Özellikle istihdam yetersizliği nedeniyle kalifiye insanlar, yani şehrin beyin takımı göç ediyor. “Beyin Göçü” olarak tabir edilen bu göç türü, ilin verimlilik ve fikir üretme kabiliyetini de olumsuz etkiliyor. Bunun önüne geçmek için üretime ve istihdama dayalı yatırımlar yapılmalı, sağlık, eğitim ve sosyal alanlarda yeni yatırımlar planlanmalı ve derhal hayata geçirilmelidir. Aksi takdirde Karadeniz'in en şrin illerinden biri olan Ordu, sadece yaşlılar şehri olarak kalacaktır" dedi.

Bu sorunları fındık, işsizlik, ulaşım, yatırımlar, eğitim, üniversite gibi başlıklarda topladıklarını dile getiren ORGİAD Başkanı Ayhan Kaymaz, "Fındık konusunda, yeni oluşturulan Ulusal Fındık Konseyi'nin bir an önce çalışmalara başlaması gerekiyor. Bir de fındık konusunun artık Karadeniz'in en önemli geçim kaynağı olduğu kabullenilmelidir. Bunun için de acilen Milli Fındık Politikası oluşturulmalı, milyonlara ekmek sağlayan fındığın sorunlarının elbirliği ile acilen çözümlenmeli. İşsizliği önlemek için istihdam sağlayan projelere destek verilmeli. Bugün Türkiye'nin en önemli sosyal ve ekonomik sorunların başında istihdam ve işsizlik gelir. Bu sorunları çözmek için, ülkenin toplumsal dokusuna ve istihdam yapısına uygun istihdam programını uygulamak büyük önem taşımaktadır. Yeni yatırımlar yoluyla işsizliğin giderilmesine yönelik istihdam politikasını öncelikli politika olarak benimsemeliyiz. Ayrıca istihdam üzerindeki vergi yükleri de azaltılmalıdır" dedi.

Ulaşım konusunda da hava, deniz ve demiryolu ulaşımının da sağlanması gerektiğini belirten Ayhan Kaymaz, "Ordu'da göçün önüne geçmek, kentsel nüfus sayısını arttırmak için ulaşım sorunlarının da çözülmesi gerekiyor. Gündemde olan OR-Gİ Havaalanı, liman ve çevreyolu projeleri hayata geçirilmeli. Artık bu şehrin her yönden kalkınması, diğer illerle olan gelişim farkını kapatması ve yeni yatırımcıları ilimize çekebilmemiz için, karayolları bağlantılarımız bir an önce bitirilmeli, Liman ve Havaalanı yapılarak deniz ve havayolu taşımacılığının da hayata geçirilmesi gerekir. Ayrıca topyekün bir kalkınmayı sağlamak için turizm gibi yeni alanların önü açılmalıdır. Üretim ve istihdama yönelik yapılacak yatırımlar için tüm girişimcilerimize gereken her türlü destek kamu kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanmalıdır. Yatırım ve İstihdamı Teşvik Yasası''nın uygulanacağı iller belirlenirken esas alınan ölçütlerin yeniden gözden geçirilmesi gerekir. Yatırım Teşvik sisteminin, sadece kişi başına gelirini baz almaması, iller ve ilçelerin özellikleri de göz önüne alınarak, sektörel ve bölgesel bazda belirlenmesi gerekir. Ordu"da fındığa özel teşvik sistemi muhakkak uygulanmalıdır. Ayrıca bölgesel asgari ücret sistemi de hayata geçirilmelidir. Ordu'da okur-yazar oranı % 83,10 olup bu oran Karadeniz Bölgesi için % 85,82, Türkiye için ise % 87,30"dur. İlimiz için en kötü gösterge üniversite bitirenlerin okul bitirenlere oranıdır. % 4,69 olan bu oran ile Ordu 81 il arasında 74. sırada yer almaktadır. Bu oran Türkiye"de ise % 8,42"dir. Eğitim oranlarını yukarıya çekebilmemiz için eğitim ile ilgili gerekli yatırımlar yapılmalıdır" dedi.

Ordu Genç İşadamlar Derneği Başkanı Ayhan Kaymaz, sağlık noktasında da "Bebek ölüm oranları bir ülkenin genel sağlık durumu hakkında önemli bilgiler vermektedir. Bebek ölüm oranı Türkiye ortalaması binde 43. Bu oran, Ordu" da binde 37. Hastane ve hekim sayısındaki yetersizlik her dönem en önemli sağlık problemimiz olmuştur. Mevcut hastanelerimizin yetersizliği, bir hastalığın tedavi için çevre illere (Samsun ve Trabzon) ve diğer büyük illere gitmek zorunda kalmış olmamız da önemli bir sağlık problemimizdir. Yeşil kart sahibi kişilerin sayısı bakımından ilimiz 4. sırada yer almaktadır. Yeşil kart oranı bir anlamda yoksulluk göstergesi olarak da değerlendirilebilir. Onbin kişiye düşen hekim sayısı binde 6, eczane sayısı 2 ve hastane yatağı sayısı ise 17"dir. Sağlıkla ilgili yeni yatırımlar planlanmalı ve insan sağlığına daha fazla önem verilmesi için gerekli yatırımlar yapılmalıdır" dedi. Üniversite kurulmasının da göçün önüne geçemediğini vurgulayan Kaymaz, "Ordu Üniversitesi"nin kurumsal alt yapısını oluşturmak için ödenek çıkartılmalı ve Üniversitemiz her konuda desteklenmelidir : Üniversite çalışmaları bir an önce hızlanmalıdır. Üniversitenin yerleşim alanı acilen belirlenmelidir. Güzel bir Kampus planı hazırlanmalı ve kurumsal yapı oluşturulmalıdır. Tıp Fakültesinin faaliyete geçmesi hemen sağlanmalı ve Hastanelerden biri bu fakülteye tahsis edilmelidir. Öğretim Üyeleri için lojmanlar sağlanmalıdır. Altyapı çalışmaları tamamlanmış olmalı ve Ordu Üniversitesi" nin kuruluş kanununda yer alan diğer fakültelerin yapım çalışmalarına da hemen başlanılmalıdır. Siyasi iktidar, Ordu Üniversitesine ödenek aktarmalı ve üniversitenin gelişimi açısından her yönden desteklemelidir" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum