ODÜ'den kırım kongo değerlendirmesi

ODÜ'den kırım kongo değerlendirmesi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 2008 yılı içerisinde Samsun'dan 2, Çorum'dan 3 kişi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle hayatını kaybederken, 27 hasta tedavi gördü, 16'sının tedavisi ise halen sürüyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 2008 yılı içerisinde Samsun'dan 2, Çorum'dan 3 kişi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle hayatını kaybederken, 27 hasta tedavi gördü, 16'sının tedavisi ise halen sürüyor.


OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Mayıs ayında kene ısırması sonucu bulaşan KKKA hastalığı nedeniyle tedaviye cevap vermeyen Samsun'dan 2, Haziran ayında da Çorum'dan gelen 3 hasta hayatını kaybetti.

 KKKA hastalığı konusunda il geneli ve Amasya, Çorum ve Tokat'tan OMÜ'ye getirilen hastalar hakkında bilgi veren İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, 2008 yılı içerisinde 58 kişinin OMÜ Tıp Fakültesi'nde tedavi altına alındığını, bu kişilerden 27'sinin tahlil sonuçlarının pozitif çıktığını söyledi.

En son 4 Haziran tarihi itibariyle Çorum'dan getirilen Nuriye Kaya'nın (59) ölümünün ardından Çorum'dan sevk edilen toplam 3 hastanın hayatını kaybettiğini belirten Kasapoğlu, Çorum'dan gelen 3 hastanın tedavisinin sürdüğünü kaydetti. Kasapoğlu, Samsun'dan 4, Amasya'dan 6, Ordu'dan 3 hastanın ise OMÜ'de tedavi gördüğü bilgisini verdi.


KKKA hastalığı nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşların yaşadıkları illere ilişkin basın organlarında çeşitli ifadeler yer aldığını, hastaların Samsunlu olduğu yönünde yanlış bilgi olduğuna dikkat çeken Kasapoğlu, "Samsun OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde KKKA hastalığı şüphesiyle tedavi gören Çorum'dan Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edilen 2 Çorumlu hasta 2 Haziran, yine Çorum ilinden sevk edilen 1 Çorumlu hasta ise 4 Haziran'da tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetmiştir. Kesin bilgi budur" dedi.


Hastalık hakkında bilgi veren Kasapoğlu, "KKKA hastalığı 2002 yılından itibaren Türkiye'de özellikle ilkbahar ve yaz aylarında görülmektedir. Vakalar çoğunlukla Orta Anadolu ve Orta Karadeniz Bölgesi'nde yoğunlaşmaktadır.

KKKA, insanlarda ani başlayan ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, halsizlik ve belirgin iştahsızlık gibi belirtilerle başlamaktadır. Ayrıca, hastalarda bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi yakınmalar da görülebilirken, daha sonra bu belirtilere vücudun çeşitli yerlerinde görülen kanamalar eşlik etmektedir.

Kişisel koruma önlemlerinin alınması hastalıktan korunmada en önemli husustur. Hayvan barınakları veya kenelerin yaşayabileceği yeşil alanlarda bulunulması durumunda, vücut belirli aralıklarla kene yönünden muayene edilmelidir. Yapışan keneler bir cımbızla, kenenin deriye yapıştığı yerden tutulup çıkartılmalıdır" diye konuştu.


Kasapoğlu, korunma amaçlı olarak giyilmeden önce giysilere uygulanabilen repellent olarak bilinen kene kovucuların dikkatli bir şekilde kullanılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.