Nazım Hikmet'i 45.yılında anıyoruz

Nazım Hikmet'i 45.yılında anıyoruz

15 Ocak 1902'de Selanik'te dünyaya gelen Nazım Hikmet, Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin öncüsü olarak da tarihe geçti...

15 Ocak 1902'de Selanik'te dünyaya gelen Nazım Hikmet, Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin öncüsü olarak da tarihe geçti.

Nazım Hikmet Uluslararası bir üne ulaşmış ve adı 20. yüzyıl'ın ilk yarısında yaşamış olan dünyanın en büyük şairleri arasında yer aldı. Eserleri birçok yabancı dile çevrildi. İlginç yaşamı hapisanelerde ve memleketine hasret kaldığı ve yaşama gözlerini yumduğu Rusya'da geçti.

Nazım Hikmet çok iyi bir şair ve yazar olduğu kadar siyasi kişiliği ile de tanınıyordu. Nazım Hikmet Türkiye'nin ilk sayasal partisi olan Türkiye Komünist Partisi üyesiydi. Hikmet bunula ilgili olarak ayrıı ayrı toplam 11 davadan yargılandı. Eserleri birçok ödül aldı.

Ancak Türkiye'deki yaşamının çoğunu hapiste geçirdi daha sonra Moskova'ya gitmek zorunda kaldı ve Türk vatandaşlığından çıkarıldı. 1938'de şairin cezaevine girmesiyle yasaklanıp ortadan kaldırılmış olan Nazım Hikmet şiiri, Türkiye'de ancak ölümünden iki yıl sonra 1965'te yeniden ortaya çıktı.

Nazım Hikmet 3 Haziran 1963 sabahı saat 06:30'da gazetesini almak üzere 2. kattaki dairesinden apartman kapısına yürümüş ve tam gazetesine uzanırken geçirdiği kalp krizi sonucunda yaşama veda etti.

Ölümü üzerine Sovyet Yazarlar Birliği salonunda yapılan törene yerli yabancı yüzlerce sanatçı iştirak etmiş ve tören siyah beyaz olarak kaydedilmiştir. Ünlü Novo-Deviçye Mezarlığı'nda gömülü olan naaşının halen Türkiye'ye getirilme tartışmaları yapılmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.