Mustafa Balbay susacak

Mustafa Balbay susacak

Müvekkili ile görüştükten sonra gelişmeleri gazetecilere değerlendiren avukat Akın Atalay gözaltı şeklinin hukuki olmadığını ve sanık haklarının çiğnendiğini iddia etti. Atalay, "Gözaltına alınan kişiye açıkça ve ayrıntılı olarak neyle suçlandığının bildi

Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltında tutulan Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay'ın emniyette susma hakkını kullanacağı bildirildi.
 
 Müvekkili ile görüştükten sonra gelişmeleri gazetecilere değerlendiren avukat Akın Atalay gözaltı şeklinin hukuki olmadığını ve sanık haklarının çiğnendiğini iddia etti. Atalay, "Gözaltına alınan kişiye açıkça ve ayrıntılı olarak neyle suçlandığının bildirilmesi en temel anayasal hakkıdır. Bu hak burada kullandırılmamıştır" dedi.

Savcı'nın önüne çıkmak istiyor

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay'ın Avukatı Akın Atalay müvekkili ile görüşmek üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne geldi. Görüşmenin ardından gelişmeleri gazetecilere değerlendiren Atalay müvekkilinin emniyette susma hakkını kullanacağını ve bir an önce savcı önüne çıkmak istediğini söyledi.

"Herhangi bir problem yada sıkıntısı yok"

Avukat Akın Atalay emniyette yaptığı açıklamada, "24 saat görüşme kısıtlama kararından sonra bugün saat 11.00'de müvekkilimiz Mustafa Balbay ile görüştük. Bu görüşmemiz yaklaşık bir saat sürdü. Kendisine bundan sonraki süreç hakkında bilgi verdik ve haklarını hatırlattık. Kendisine gözaltına alındığı saatten itibaren bizimle görüştüğü saate kadar olan gelişmeler hakkında sorular sorduk. Kendisi burada gayet iyi ve nazik karşılandıklarını her hangi bir problem olmadığını ancak şuana kadar kendilerine 'Ergenekon Soruşturması' kapsamında gözaltına alındığı dışında hiçbir bilgi verilmediğini ve o halde beklediğini ifade etti.

"Gözaltı süresi 4 güne kadar uzayabilir"

Biz kendisine bu soruşturma kapsamında gözaltına alınanlar da dahil gözaltı süresinin 4 güne kadar uzatılabileceğini aktardık. Ve beklemesi gerekebileceğini söyledik. Bize de dosyadaki gizlilik ve kısıtlama kararı gerekçe gösterilerek aslında kamuoyuna verilmesi gereken temel bilgiler verilediği için bizde ifade işlemine ne zaman başlanacağını bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin bilgi sahibi değiliz. Bütün bunları müvekkilimize aktardık" dedi

"Balbay: Neden gözaltında tutuluyorum"

Akın Atalay, müvekkili Mustafa Balıbay'ın sözlerini şöyle aktardı. "Tarafıma suçlama ile ilgili olarak somut suçlamanın ne olduğu buna ilişkin bilgi ve belgelerin ne olduğu konusunda hiçbir bilgi verilmemeştir. Bu şartlar altında neyi niçin beklediğimi ve neden gözaltına tutulduğumu anlayamıyorum. Soruşturma makamı olan ilgili cumhuriyet savcısına da ulaşma imkanım yoktur. Gözaltı süresinin 4 güne kadar uzayabileceği avukatım tarafından bildirilmiştir.

"Susma hakkımı kullanacağım"

Bu durumda emniyette hiçbir yerde beyanda bulunmayacağımı ve bir an önce cumhuriyet savcısı yada yargıç huzuruna çıkabilmek amacıyla susma hakkımı kullanacağımı açık ve kesin olarak ifade ediyorum. Susma hakkımı kullanmamın nedeni yargıya hesap vermekten kaçmak değil tam tersine gereksiz ve hukuksuz olarak polis nezaretinde bekletilmemin mağdur edilmenin anlamsızlığını göstermek içindir. Bilinmesini isterim ki cumhuriyet savcıları emniyette susma hakkımı kullanacağımı bile bile beni ifade almak için huzurlarına çağırmaz yada yargıç önüne çıkarmaz ise burada beni özgürlüğümden yoksun bırakmalarının gözaltı sürelerini uzatmalarının mantıklı gerekçelerini de kamuoyuna izah etmek durumunda kalacaklardır.

Ben cumhuriyet savcılarının yada yargıçların huzurunda tarafıma yöneltilecek somut suçlama var ise bunlara bütün açıklığı ile ve ayrıntılı olarak hukuk çerçevesinde yanıt vereceğim. Yeter ki gözaltı süresi uzatılarak gereksiz yere mağdur edilmememin ve önceki örneklerde görüldüğü üzere bazı medya organlarına çarpıtılmış kirletilmiş bilgilerin servis
yapılarak linç girişimlerine maruz kalmamın önü alınmış olsun"

Gazetecilerin soruları üzerine gözaltı şeklini de değerlendiren Atalay, "Bütün bunlar zaten hukuki olan şeyler değildir. Yani kanuni hakları sanıkların böyle yapılarak aslında çiğnenmektedir. Çünkü gözaltına alınan kişiye açıkça ve ayrıntılı olarak neyle suçlandığının bildirilmesi en temel anayasal uluslar arası sözleşme gereği hakkıdır. Bu hak burada en azından benim müvekkilim için kullandırılmamıştır" iddiasında bulundu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.