Küresel ısınmaya pedal çeviriyolarlar

Küresel ısınmaya pedal çeviriyolarlar

TEMA’nın küresel ısınmayla mücadele projelerinden biri olan BisikleTEMA çerçevesinde iki bisikletçinin Mart 2008’de İstanbul’dan yola çıkarak Avustralya’nın Sidney şehrine kadar pedal çevirecekleri proje kapsamında, Ordu'yu da ziyaret edecekler.

TEMA"nın küresel ısınmayla mücadele projelerinden biri olan BisikleTEMA çerçevesinde iki bisikletçinin Mart 2008"de İstanbul"dan yola çıkarak Avustralya"nın Sidney şehrine kadar pedal çevirecekleri proje kapsamında, Ordu'yu da ziyaret edecekler.

 

Konu ile ilgili yapılan açıklamada: TEMA"nın küresel ısınmayla mücadele projelerinden biri olan BisikleTEMA çerçevesinde iki bisikletçinin Mart 2008"de İstanbul"dan yola çıkarak Avustralya"nın Sidney şehrine kadar pedal çevirecekleri proje kapsamında, İlimizi de ziyaret edecek olan bisikletçiler; 15 ülkeyi kapsayan 25.000 kilometrelik turda deniz geçişleri dışında tüm ulaşımlarını bisiklet ile yapacaklar denildi.

   Açıklamanın devamında:BisikleTEMA projesi, toplumu küresel ısınma konusunda harekete geçirmeyi ve Türkiye"de bisikletin bir ulaşım aracı olarak kullanılması için gerekli alt yapının oluşturulmasına önayak olmayı amaçlıyor.

 

Bisiklet kullanımının yaygınlaşması, şehirlerde görülen trafikten kaynaklanan ses ve hava kirliliği, stres, işgücü kaybı ve hareketsizliğe bağlı sağlık sorunlarının çözümüne yardımcı olabilir. BisikleTEMA Projesi çerçevesinde, Türkiye"deki kent planlamalarında bisiklete yer verilmesi ve bireylerin küresel ısınma hakkında bilgilendirilmesi için toplantı, seminer ve eğitimler de verilecek.

 

Tüm dünyada motorlu taşıtlar, küresel ısınmaya sebep olan sera gazının %13.1"ini yaratıyor. Bu oran, gelişmekte olan ülkelerde artan özel araba kullanımı nedeniyle gittikçe artıyor, örneğin her gün sadece İstanbul trafiğine tam 500 araba ekleniyor. Sadece İstanbul"da trafiğin yol açtığı işgücü ve benzin kaybı 1.5 milyar doları buluyor. Özel arabaların yaygınlaşması aynı zamanda hava ve ses kirliliği, trafik, park sorunu ve yeşil alanların yol yapımı için tahribine yol açıyor. Her yere arabayla gitmenin yol açtığı hareketsizlik, kalp hastalıklarının ve obezitenin artmasına sebep oluyor.

 

Avrupa ülkeleri, trafiğin insan sağlığı ve çevre üzerinde yarattığı zararı azaltmak amacıyla bisiklet yolları ve parkları yapımına büyük önem vermektedir; hatta bu amaçla Avrupa Komisyonu bir bisiklet alt komisyonu oluşturmuştur. Türkiye"de de şehir planlamacılığında bisikletin göz önüne alınması, taslak olarak hazırlanan projelerin hayata geçirilmesi önem taşımaktadır.

 

Avrupa ülkeleri, trafiğin insan sağlığı ve çevre üzerinde yarattığı zararı azaltmak amacıyla bisiklet yolları ve parkları yapımına büyük önem vermektedir; hatta bu amaçla Avrupa Komisyonu bir bisiklet alt komisyonu oluşturmuştur. Türkiye"de de şehir planlamacılığında bisikletin göz önüne alınması, taslak olarak hazırlanan projelerin hayata geçirilmesi önem taşımaktadır denildi.

 

Proje kapsamında İlimizde yapılacak etkinlikler;

 

 —  Bisikletçileri karşılama (Rıhtım) –25.03.2008 (Salı) Saat: 17.00

 — Şadırvan önü basın toplantısı –25.03.2008 (Salı) Saat: 18.00

—     Valilik ziyareti–26.03.2008 (Çarşamba) Saat: 10.00

—     Sempozyum -AKM 26.03.2008 (Çarşamba) Saat: 10.00

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.