Kim ne kadar konut yardımı alacak?

Kim ne kadar konut yardımı alacak?

Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerine itiraz olmazsa mayıs sonunda başlanacak Ödeme için 1.7 milyar YTL dağıtılacak. HesKonut Edindirme Yardımı (KEY) hesabının tasfiyesi kapsamında hak sahiplerine ödenecek tutar belli oldu.

Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerine itiraz olmazsa mayıs sonunda başlanacak Ödeme için 1.7 milyar YTL dağıtılacak. HesKonut Edindirme Yardımı (KEY) hesabının tasfiyesi kapsamında hak sahiplerine ödenecek tutar belli oldu.
Hak sahiplerinin listelerinin tasfiye halindeki Emlak Bankası'na bildirildiği tarih olan 29 Şubat itibariyle, Emlak Konut GMYO'nun net aktiflerinin değeri, 2 milyar 928 milyon YTL olarak belirlendi.

Bunun yüzde 61'i olan 1 milyar 786 milyon YTL, hak sahiplerine nema ve anapara olarak ödenecek. Hak sahiplerine, 2 aylık süre uzatımına gidilmemesi halinde, mayıs sonundan itibaren Emlak Konut GMYO'nun belirleyeceği plan çerçevesinde anapara ve nema ödenecek.

ZİRAAT'LE PROTOKOL

Ancak 1999 yılı sonu itibariyle anapara ve neması toplamı 300 YTL olan bir hak sahibi, Emlak Konut GMYO'nun net aktiflerinin değerindeki artış ve KEY hak sahiplerinin şirket sermayesindeki yüzde 60,96'lık pay dikkate alınarak, 4,51 değerleme katsayısı ile çarpılarak elde edilen rakam olan, 1.353 YTL KEY parası alabilecek. Hak sahiplerine ilişkin kesin liste, tasfiye halindeki Emlak Bankası KEY Birimi tarafından bu ay sonuna kadar Emlak Konut GMYO'ya bildirilecek. Bu sürenin, bir defaya mahsus olmak üzere '2 aya kadar' uzatılması mümkün. Ancak çalışmaların süre uzatımına gidilmeyecek şekilde tamamlanması öngörülüyor. Bu durumda, 30-31 Mayıs'ta listelerin bildirilmesi halinde Emlak Konut GMYO; nakit ödemeler için ödeme planı ve süresi belirleyecek. Nakit ödemeler için ayrıca, Ziraat Bankası ile de protokol yapılacak.

TC KİMLİK NUMARASI İLE ÖĞRENİLEBİLECEK

Mevzuata göre, hak sahipleri listesi Resmi Gazete'de de ilan edilecek. Ancak milyonlarca ismin yer aldığı gazeteden çok fazla basılması mümkün değil Yetkililer, bu listelerin elektronik ortamda Ziraat Bankası'na iletileceğini, ayrıca Emlak Konut GMYO veya TOKİ'nin internet sitesine konulabileceğini belirtiyor. Buna göre ödeme sürecinin ilan edilmesinden sonra kişiler TC kimlik numarası veya sosyal güvenlik numarası ile Ziraat Bankası'ndan ödemelere ilişkin bilgilere ulaşabilecek.

8 MiLYON KiŞi ALACAK

Emlak Konut GMYO Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, KEY hesaplarında hak sahibi sayısının 7,5-8 milyon civarında kesinleşmesinin beklendiğini söyledi. Hak sahibi sayısının artmasının hak sahiplerinin alacağı rakamı etkilemeyeceğini ifade eden Yetkin, şunları söyledi: "Toplam ödenecek rakam belli. Hak sahiplerinin deşifresi yapıldıkça, bu sayının değişmesi, şunu gösteriyor:

Demek ki Emlak Konut GMYO'ya 1999 sonunda aktarılan 395,7 milyon YTL'lik ayni sermaye içinde bunların payı yok. İlave gelen hak sahiplerinin KEY tutarları için Hazine, ek bir rakam koyacak. O aradaki farkı bize verecek.Onları da biz vatandaşlara aktaracağız. 5 milyondu, 7 milyona çıktı ya, aradaki 2 milyonun 2000 tarihi itibariyle şirkete aynı sermaye olarak konulmayan payı, Hazine tarafından aktarılacak. Herkes kendi anaparasına göre nemasını alacak. Onları da şirket aracılığıyla Ziraat Bankası ödeyecek. Bunlar parasını nakit olarak alacak.''

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.