Karadeniz'in çeken akıntısı için uyarı

Karadeniz'in çeken akıntısı için uyarı

Sahil Güvenlik Komutanlığı, her yıl yüzlerce insanın hayatını kaybettiği Karadeniz'de akıntı anında yapılması gerekenleri broşür ile vatandaşlara anlatmaya çalıştı.

Sahil Güvenlik Komutanlığı, her yıl yüzlerce insanın hayatını kaybettiği Karadeniz'de akıntı anında yapılması gerekenleri broşür ile vatandaşlara anlatmaya çalıştı. 

                           


Havaların ısınmaya başlaması ile birlikte Karadeniz'e girmek isteyenleri Sahil Güvenlik Komutanlığı, "Karadeniz'in Cilvesi Çeken Akıntısı" broşürü ile uyardı. Her yıl yüzlerce insanın akıntıya kapılması nedeniyle hayatının kaybettiği Karadeniz'de, akıntı anında ne yapılması gerektiği broşürün üzerinde resimlerle teorik olarak gösterildi.

Broşürde, sahile yakın deniz kesimlerindeki topuk-yarık-topuk şeklindeki dip yapıları çeken akıntının asıl sebebi olarak gösterildi. Çeken akıntının nasıl oluştuğu hakkında bilgi verilen broşürde, "Kumsal sahil yapılarında büyük dalgaların oluşturduğu kum tepeciklerinin arkasında yine dalgalar nedeniyle toplanan ağır su kütleleri en ince yerinden yarılır ve bu yarıktan sahil ile kum tepeciği arasındaki su çok hızlı ve güçlü bir akıntı olarak açık denize doğru boşalır. Buna çeken akıntı denilir" ifadesine yer verildi.


Karadeniz'de yüzerken kesinlikle önlem alınması gerektiği bildirilen broşürde, her zaman dikkatli olunması gerektiği kaydedildi. Broşürde, yüzerken çeken akıntıya kapılan kişilerin ne yapması gerektiği şöyle sıralandı:


"Panik yapmayın, öğrendiklerinizi hatırlayın sakin olun.Sahile doğru yüzmeye çalışmayın, akıntıyı yenmeniz imkansızdır. Suyun üzerinde kalın. Enerjinizi boşa harcamayın. Bu basit doğa olayıdır ve biraz sonra bitecektir. Sahile paralel yüzüp akıntıdan kurtulabilir ve akıntısız rotadan sahile çıkabilirsiniz. Sahile yüzemeyecek kadar yorgunsanız, su üstünde kalıp yardım isteyin ve sakin olun."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.