Karadeniz Ticaret Borsaları toplandı

Karadeniz Ticaret Borsaları toplandı

Karadeniz Bölgesi Ticaret Borsaları başkan ve yöneticilerini katıldığı toplantının dördüncüsü Düzce'de yapıldı.

Karadeniz Bölgesi Ticaret Borsaları başkan ve yöneticilerini katıldığı toplantının dördüncüsü Düzce'de yapıldı.


Düzce Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu, toplantının açılışında, fındık sektöründe yaşanan gelişmelerin borsaları ve üyeleri doğrudan etkilediğini söyledi.


Bugüne kadar yapılan çalışmalar beklenen olumlu neticeleri yansıtmadığını anlatan Karslıoğlu, ''Fındık ne yazık ki hala tartışılan bir ürün olmaktan çıkarılamamıştır. Sektördeki sorunların çözümünü istiyoruz'' dedi. Lisanslı depoculuk nedeniyle TMO'nun tutumunu eleştiren Karslıoğlu, ''Fındık sektöründe lisanslı depoculuk uygulaması mutlaka borsaların görüşleri doğrultusunda yapılmalıdır'' şeklinde konuştu.


Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sabahattin Arslantürk yaptığı açıklamada, sektörle ilgili bir rapor hazırladıklarını ve bu raporu hükümete ilettiklerini belirterek, ''Fındıkla ilgili uygulanan sistemler doğru ve kalıcı değildir. Bu sistem değişmelidir.

Devletin fiyatsal politikalarıyla fındığı bir yere taşımak mümkün değil. Destekleme modellerini geliştirmek ve pazarlamayı daha sürdürülebilir bir biçimde devam ettirmektir. Bu konuda hükümete önemli görevler düşmektedir'' dedi.


Arslantürk, dünyada fındık üretiminin artırılması konusunda çalışmalar yapıldığını belirterek, şunları kaydetti: ''Biz geçen hafta Şili'de idik. Ciddi bir üretim söz konusu. Şili'deki üretim önümüzdeki yıllarda 100 bin tona ulaşabilir. Güney Amerika'da ve Afrika'da fındık üretimi artması sözkonusu. Gürcistan ve Azerbaycan'da da fındık üretimi artırılıyor.

Fındık üreticisi ülkelerde rekolte artışı yönünde çalışmalar yapılırken, Türkiye'de fındık rekoltesinin fazla olduğunu söylemek doğru değildir. Biz, konsey olarak destekleme, pazarlama ve ihracatın artırılması konusunda çalışmalar başlattık.Bu konuda hükümetten de destek bekliyoruz.''
Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.