KARADENİZ ORDU TARIM, HAYVANCILIK VE FINDIK FUARI FATSA İLÇESİNDE AÇILDI

KARADENİZ ORDU TARIM, HAYVANCILIK VE FINDIK FUARI FATSA İLÇESİNDE AÇILDI

Ordu Büyükşehir Belediyesinin uyguladığı önemli tarım projeleri başta olmak üzere son yıllarda 19 ilçede yönetimli yönetim Ordu'yu yeniden tarımın zirvesine çıkardı. Bu büyüme tarımın en büyük fuarı Ordu'da kapılarını açtı. Fatsa ilçesindeki kapalı

KARADENİZ ORDU TARIM, HAYVANCILIK VE FINDIK FUARI FATSA İLÇESİNDE AÇILDI

Ordu önemli bir fuara daha ev sahipliği yapmaya başladı. Fatsa ilçesinde 1-3 Mayıs tarihleri arasında, 100 stant ve 250 firmayla kapılarını açan 'Karadeniz Ordu Tarım, Hayvancılık ve Fındık Fuarı' açıldı.

Ordu Büyükşehir Belediyesinin uyguladığı önemli tarım projeleri başta olmak üzere son yıllarda 19 ilçede yönetimli yönetim Ordu'yu yeniden tarımın zirvesine çıkardı. Bu büyüme tarımın en büyük fuarı Ordu'da kapılarını açtı. Fatsa ilçesindeki kapalı pazar alanında bu yıl ilki düzenlenen Ordu Tarım, Hayvancılık ve Fındık Fuarı, sektöre nefes almayı hedefliyor. Fuarda, fındık ve hayvancılık alanında kullanılan yeni teknolojiler, her türlü makine, donanım, ürün ve hizmetler sergilenerek satışa sunuluyor.

img-3025.jpeg

Gerçekleştirilen fuarın yayınlanmasına Ordu Valisi Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi katıldı ve katıldı.

“FINDIĞI ARTIK KATMA DEĞERİ YÜKSEK HALE GETİRMELİYİZ”

Fındığı artık katma değerinin yüksek bir ürün olarak değerlendirilmesi sürecini ifade eden Başkan Güler, “Fındığı işlemeden satarsak 2 milyar dolar, ama işleyerek satarsak 8-10 milyar dolardan başlayarak bir kazanç elde ederiz” dedi.

Başkan Güler, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Karadeniz Bölgesi'nin en verimli topraklarının bulunduğu Bolaman havzasında böyle bir organizasyon yapmak önemli. Bölgemizin de en önemli tarım ürünü olan fındık başta olmak üzere tüm başarılı olmak için hak kazanmak için çalışıyoruz. Fındık, bizim olmazsa olmazımızdır. Bakın, daha önce bir fiyat açıklanıyordu. Bu, daha sonra tekelci firma satın alırken fiyatını açıklıyordu. Bu süreçte üretimye başlıyoruz. Biz bu şekilde ilerledik. Artık sadece tek bir fiyat açıklanıyor ve bunun üzerinde tekelci firma fiyat teklifi. Artık. bunun da iyi olması gerek. Geçmiş yıllardan bu yana fındığı sadece ham madde olarak satarsan parasını 2 Milyar dolarını geçmez. Ama bunu işleyip de satarsak bundan elde ettiğimiz gelir 8-10 Milyar dolardan başlıyor. Şehirde artık buna ağırlık vermemiz lazım ki biz bunu hazırlıyoruz”

img-3029.jpeg“FINDIĞI SADECE FINDIK OLARAK GÖRMÜYORUZ”

Fındığı sadece fındık olarak yemediklerini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, "Büyükşehir Belediyesi olarak fındığı sadece bir fındık olarak görmüyoruz. Bakın biz şu anda bir tesis kuruyoruz. Bu parçalar 2,5 TL'lik fındık kabuğunu işleyerek 145 TL'lik bir ürüne dönüştüreceğiz. Bunun için toplam 21 tır geldi. Fındık ürününde bir don afeti yaşadık. Şimdi herkes don nedeniyle TARSİM'den para bekliyor. Madem biz fındıkta 1'inciyiz neden kendi sigorta şirketimizi kuruyoruz. Neden bir yerde kalıyoruz”

“BALI SADECE BAL OLARAK MI SATACAĞIZ”

Ordu'nun balın zirvesinde yer aldığını söyleyen Başkan Güler, 'Balı sadece bal olarak mı değerlendireceğiz? Yoksa bunu da işleyerek daha mı fazla gelir elde ediyor? diye sordu.

Başkan Güler, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

"Peki bal nerede? Balı teneke ile mi satacağız yoksa işleyerek mi satacağız? Yoksa işleyerek katma değeri yüksek ürün haline mi uğurluz! Eğer bunlar olursak biz para kazanmayanız. Yoksa elimizdeki yerlerde sayıklar dururuz. Gıda enerjiden sonra Milli Güvenlik gibi en büyük görebiliyorndur. Peki bunu bulmak lazım neden biz hala şifreli depoyu halen bekletiyoruz. Sözünü alıyorduk. Hep beraber bunu yapabiliyoruz. Yapalım fındığı koyalım, banka gibi kalsın. Hem güvenli hem de ucuz. Fiyatlarla satalım. Artmadıkça orada kalsın. Neden buna parlaklık vermiyoruz”.

“BÜTÜN ÇALIŞMALARI SİZLERLE BİRLİKTE YAPACAĞIZ”

Ordu'da fındık bahçelerinin 11 ay boş kaldığının ölçüsünde çizen Başkan Güler, şu cümlelerle sonlandırdı:

"Fındık bahçeleri kesildikten sonra 11 ay boş kalıyor. Hayvancılık alanında yoğunlaşalım dedik. Büyükşehir Belediyesi olarak hayvan kesimhanesi başta olmak üzere, tavuk, kaz ve diğer bölgelerde kullanılabilir hale getirildi. Hem üretiyoruz hem satışı yapılıyor. Karadeniz Bölgesinin en büyük kesimhanesi Fatsa ilçemizde yani arkadaşlar açıkça söylemek isteyen biz kimseden bir şey beklemeyeceğiz. Yapacağımız her şeyi birlikte karşılayacağız"

ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ STANDA DAMGA VURDU

Öte yandan Ordu Büyükşehir Belediyesi düzenlenen fuarda stant açtı. Büyükşehir Belediyesi tarafından 19 ilçede uygulanan ve yayılane verilenle üretim yapılan, göze batmayan sergilendiği stanttaki ilgi yoğun oldu.

Protokol Üyeleri, fuar alanlarındaki stantları gezerek bilgi aldı. 100 firma ve 250'den fazla markanın yer alacağı fuar, 3 Mayıs Cumartesi günü sona erecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.