Kar oldu arıcılara "kar"

Kar oldu arıcılara "kar"

Geçen yıl ılık geçen kış mevsiminden sonra bazı bölgelerde bahar aldanması yüzünden yaşanan arı ölümleri karşısında sıkıntılı bir yıl geçiren Ordulu arıcılar, bu sene yağan kardan en fazla memnun olan kesim oldu.

Geçen yıl ılık geçen kış mevsiminden sonra bazı bölgelerde bahar aldanması yüzünden yaşanan arı ölümleri karşısında sıkıntılı bir yıl geçiren Ordulu arıcılar, bu sene yağan kardan en fazla memnun olan kesim oldu.

Geçen yıl kürsel ısınma ya da küresel iklim dengesizliği sebebiyle ılık bir kış mevsimi yaşanmış bazı yörelerde bahar aldanmasına kanan arılarda da, erken dışarı çıktığı için ölümler görülmüştü.

   Hemen ardandan ise son 75 yılın en sıcak yaz ayları yaşanmıştı. Bu sene ise son 50 yılın en soğuk kışı yaşanıyor.

    Geçtiğimiz haftalarda Karadeniz üzerinden gelen yağışlı hava dalgası Türkiye"de en fazla gezginci arıcının bulunduğu Ordu"nun yüksek kesimlerinde kar kalınlığının 2,5 metreye kadar çıkmasına neden oldu.

   Ordu'nun Gürgentepe İlçesi'ndeki arıcıların arılarının bulunduğu kovanlar da, metrelerce karın altında kaldı. Ancak arıcılar karın bahar aylarında don yaşanmadığı takdirde bitki ötürüsünü olumlu etkileyeceğini belirterek bu durumun kendilerini iyi bir sezon beklentisi içine soktuğunu dile getiriyor.

Karı bereket olarak gördüğünü dile getiren Cemal Şanlı (42), "Ben geçen yaz arılarımı Erzurum"a götürmüştüm.

   Orada iyi bir sezon geçirdik. Çünkü ilk önce ılık geçen kış sebebiyle zayıf olan arılar, oğul vererek çoğalma yoluna gitti daha sonra bu arıların da bal yapmaya gitmesi ile iyi bir sezon geçirmiş olduk.

  Bitki örtüsü de canlı idi. Bu sene kar çok bunu ileride aksi bir durum olmadığı takdirde bereket olarak göreceğimizi düşünüyorum.” dedi.

Ağır geçen kış şartlarının arılara daha fazla bakım yapmalarını gerektirdiğini ancak yalancı bahara aldanma gibi durum yaşamadıklarını aktaran Kemal Çelikkol 53), "Bir önceki sene Doğu"ya gitmiştim ve gerçekten bereketli bir sezon yaşamıştık. Bu sene kar var petekler metrelerce karın altında kaldı ama bunun bu sene de iyi bir sezon yaşamamıza neden olacağını düşünüyorum. Bizim tek derdimiz bu sene bal fiyatların gerilemesi oldu." diye konuştu.

Ordu'nun Gürgentepe İlçesi'nde yaşayan Merkez Bal Üreticileri Birliği Genel Başkanı Yücel Koca da, “Bir önceki sene kış ılık geçmişti ondan sonra da Türkiye genelinde sıcak bir yaz yaşandı. Bu yaz arıcıları Trakya ve Muğla tarafında etkiledi. Ayçiçeği ve çam balı biraz eksik oldu. Fakat Doğu tarafında etkileme olmadı aksine verimli bir sezon geçirdik. Bu sene de yağan bu kara bereket gözü ile bakıyoruz. Çünkü toprak suya doyacak ona göre de bitki ve çiçekler gelişimini sürdürecek.” dedi. “Eğer ilerleyen zamanlarda bitki örtüsünü etkileyecek don gibi durumlar yaşanmadığı takdirde bereketli bir sezonun arıcıları beklediği kanaatindeyiz.” diyen Koca, “Türkiye"de küresel ısınma oldu bal olmadı diyerek yurt dışından bal getirilmek isteniyor. Ama gerçekte arıcımızın elinde ülkemizin ihtiyaçlarına yetecek bal duruyor. Bal gelecek söylentisi ise bal fiyatlarının gerilemesine neden oluyor ki bizim şu an için en büyük sıkıntımız budur.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.