Kaliteli süt için ahır uyarısı
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zekai Tarakçı, süt sağımının yapıldığı yerin sütün elde edilmesinde bir fabrikaya benzediğini belirterek, ahır koşullarının sütün kalitesinde önemli bir yer tutt
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zekai Tarakçı, süt sağımının yapıldığı yerin sütün elde edilmesinde bir fabrikaya benzediğini belirterek, ahır koşullarının sütün kalitesinde önemli bir yer tuttuğunu söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Zekai Tarakçı yaptığı açıklamada, sütün istenilen kalitede olmasının ahırın fiziki ve hijyenik şartlarıyla doğrudan orantılı olduğunu belirtti.
Ahırın elverişli olması, büyüklüğü, sıcaklık, ışık ve nemlilik durumunun süt hayvanını rahatsız etmeyecek düzeyde olması gerektiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Tarakçı, ahırların çeşitli haşarat, kuş ve farelerden korunması ve gübrelerinde bekletilmemesi gerektiğini kaydetti. İnek ahırında kesinlikle at, tavuk ve diğer kümes hayvanlarının bulunmaması gerektiğine işaret eden Yrd. Doç. Dr. Tarakçı, sütün kalitesini bozan sinek ve haşerelerle ilgilide şu bilgileri verdi:
"Ahırlarda pencere camları daima temiz tutularak kapı ve pencerelere sinek teli takılmalıdır. Çünkü sinek ve diğer haşereler hastalık yapan mikropları taşır ve böylece sütün kalitesinin bozulmasına yol açar. Ayrıca ahırın tabanı düzgün olmalıdır. Hastalık yapıcı mikropların yayılmasını önlem için ahır tabanı belirli aralıklarla kireçlenmelidir."
Sağımdan önce verilen yemlerin sütün kokusuna etki ettiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Zeki Tarakçı, "Süt, içindeki laktozdan dolayı hafif tatlımsıdır. Sütün kokusu ise elde edildiği hayvanın türüne göre değişir. Sağımdan önce hayvana verilen yemler sütün kokusuna ve tadına etki ederler ve onu değiştirirler. Bu nedenle yeşil ve kötü kokulu çayır otları sağımdan sonra hayvana verilmelidir" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.