Japonlardan Ordu ziyareti

Japonlardan Ordu ziyareti

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından bölgede uygulanan Doğu Karadeniz Bölgesi Kalkınma Projesi'ni (DOKAP) geliştirme çalışması kapsamında tarım konularını değerlendirmek üzere 3 kişilik Japon heyet

   Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından bölgede uygulanan Doğu Karadeniz Bölgesi Kalkınma Projesi'ni (DOKAP) geliştirme çalışması kapsamında tarım konularını değerlendirmek üzere 3 kişilik Japon heyet Ordu'ya geldi.

 
JİCA programları kapsamında tarım sektöründe bulunan Türk ve Japon katılımcıların eğitim programlarını yürüten Hokkaido Gauken Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Riichiro Iizawa ve Prof. Dr. Kazutaka Takahashi, ilk olarak Ordu Valisi Dr. Said Vakkas Gözlügöl'ü makamında ziyaret etti.

  Ziyaretin ardından Ordu Tarım İl Müdürlüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen eğitim seminerinde her iki Japon akademisyen, Hokkaido'daki tarım, kooperatifçilik, üretici ve pazarlama alanlarında katılımcılara
bilgiler verdi.

"KOBİ'LER JAPONYA'NIN CAN DAMARIDIR"
Hokkaido Gauken Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazutaka Takahashi, Japonya'da KOBİ'lere büyük önem verdiklerine dikkat çekti. KOBİ'lerin Japon ekonomisinin kalkınma ve büyüme kaynağı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Takahashi, "Bizde küçük ve orta ölçekli KOBİ oldukça fazladır. Japonya'daki tüm işletmelerin yüzde 99.7'si KOBİ'dir.

Japonya'daki çalışanların yüzde 70'i KOBİ'lerde çalışanlardır. KOBİ'ler Japon ekonomisinin kalkınması ve büyümesindeki ana kaynaktır, can damarıdır. Yaşamımızda vazgeçilmez bir ihtiyacı karşılar. Biz bölgesel ekonomiye büyük yatırımlar yaparız. Çalışanlarımızda kendi seviyelerini bildikleri bir ortamda çalışır. Japonya'nın en büyük tarım bölgesi olan Hokkaido'da gıda sektörü daha yoğundur" dedi.

 
Hokkaido Gauken Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Riichiro Iizawa da Hokkaido bölgesinin Japonya'nın en büyük tarım bölgesi olmasındaki başarısının 'geniş alan, az nüfus ve tarım merkezli sanayi'nin olmasına bağladı. Hokkaido bölgesinde pirinç üretimi, mandıracılık ve çiftçilik yapıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Iizawa, "Bir yeri tarım merkezi haline getirmek isterken bunun için öncelikle istekli insanlar olmalı. İnsan isteyecek, bölgesel teşvikler verilecek ve yatırım yapılacak" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.