İşte AKP'nin MYK toplantısından çıkanlar

İşte AKP'nin MYK toplantısından çıkanlar

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sona erdi. İşte Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın açıklamaları...

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sona erdi. İşte Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın açıklamaları...

AK Parti Genel Merkezi'nde saat 15.15'te başlayan olağanüstü MYK toplantısı, saat 20.50 sıralarında sona erdi. Başbakan Erdoğan, başkanlığında saat 15.15'te başlayan toplantı yaklaşık 6 saat sürdü.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararın Meclis'in yasama yetkisine doğrudan müdahale olduğunu belirterek, "Bu, kuvvetler ayrılığı ilkesinin açık ihlalidir. Bu kararın asıl muhatabı yüce Meclisimizdir" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen genişletilmiş Merkez Yürütme Kurulu'nun ardından kameraların karşısına geçen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fırat, hazırlanan iki sayfalık metni okudu.

"Mahkemenin kararı, Yüce Meclisimize açıktan müdahaledir"

Anayasa Mahkemesi'nin dün açıkladığı kararın toplantıda tüm boyutlarıyla kapsamlı bir şekilde ele alındığını belirten Fırat, "10 ve 42. maddelerindeki anayasa değişikliklerini esas yönünden iptal eden mahkemenin kararı, kaçınılmaz olarak yürürlükteki anayasamızın çizdiği yetki çerçevesi ve
kuvvetler aykırılığı ilkesine dayanan demokratik sistemimize uygunluk bakımından tartışılmaktadır. Daha önce örneği olmayan, nevi şahsına münhasır bir hukuk pratiği oluşturması bakımından çokça tartışılacağı açıktır. Aslında bu kararın muhatabı, anayasamıza göre yasama tekelini elinde bulunduran yüce meclisimizdir. Anayasa Mahkemesi'nin kararı yüce meclisin yasama yetkisine doğrudan bir müdahale olup, kuvvetler ayrılığı ilkesinin açık ihlalidir" şeklinde konuştu.

"Karar, tek bir siyasi partinin değil, meclisin çoğunluk kararıdır"

Anayasa Mahkemesi'nin kararına olan yasal düzenlemelerin herhangi bir siyasi partinin kararı olmadığına dikkati çeken Fırat, bu düzenlemenin bizzat TBMM'nin iradesi olarak ortaya çıktığını söyledi. Düzenlemenin 550 milletvekilinin 411'nin oylarıyla Meclis'te kabul edildiğini dile getiren Fırat, şöyle devam etti:

"Bu itibarla söz konusu kararın, sınırları anayasamızda açıkça belirtilen TBMM'nin yasama yetkisi ve kuvvetler ayrılığı ilkesi bakımından dikkatle değerlendirilmesi gerekmektedir. TBMM'de en büyük gruba sahip siyasi parti olarak, bu değerlendirmelerin ilk ve öncelikli olarak Yüce Meclisimiz tarafından yapılması gerektiği kanaatindeyiz. Bu husus, anayasal kuvvetler ayrılığına dayanan demokrasimiz ve hukuk sistemimizin sağlıklı çalıştırılabilmesi açısından hayati bir önem taşımaktadır. Milletimizden aldığı
yetkiyle Yüce Meclisimiz'de temsil edilen bütün siyasi partilere bu bağlamda görev ve sorumluluk düşmektedir. Biz, herkesin bu sorumluluk bilinciyle hareket edeceğini umuyoruz. Anayasa Mahkemesi tarafından gerekçeli kararın en kısa sürede açıklanmasını bekliyoruz"
Fırat, Başbakan Erdoğan'ın da salı günü yapılacak AK Parti grup toplantısında değerlendirmelerini kamuoyuyla paylaşacağını açıkladı.

"Kapatma davasıyla karar açıklanması ayrı konular"

Fırat, Anayasa Mahkemesi'nin esasa girerek anayasayı ihlal ettiğini söyledi. Verilen karar ile AK Parti hakkında açılan kapatma davasının ayrı şeyler olduğuna dikkat çeken Fırat, savunma vermeme seçeneği konusunda ise açık kapı bıraktı. "MYK her şeye kadirdir, neye karar verirse o yapılır" diyen Fırat, savunmanın içeriği ve değişiklik konusunda AK Parti MYK'nın karar vereceğini kaydetti.

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nun bildirisini okuyan Fırat, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Fırat, 'Erken seçim tartıştığınız şıklar arasında mı?' sorusu üzerine, "Yok, tartışılan erken seçim değil, tartışılan bir anayasada belirtilmiş olan erklere, devlet kurumlarına verilmiş olan yetki sınırlarının aşılmasıyla ilgilidir. Erken seçimle ilgili değildir" karşılığını verdi. 

Fırat, gazetecilerin 'AK Parti'nin bu karardan sonra kapatma davasıyla ilgili savunmasında bir değişiklik olacak mı?' sorusu üzerine de, "Olabilir. Sürece bakacağız. Biliyorsunuz, süremiz var. Bu konuda MYK bir karar verecektir" dedi.
Bir gazetecinin 'Partiniz daha önce anayasa değişikliğine mesafeli yaklaşıyordu. Yapılan yorumlarda Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsüyle ilgili vereceği kararın beklenildiği belirtiliyordu. Bu karar verildiğine göre bu konuda atılacak bir adım var mı?' sorusuna karşılık ise Fırat, şunları söyledi:

"Tabi öncelikle şunu düzeltmek lazım. 10. ve 42. madde içeriğine baktığımız zaman tamamen başörtüsüyle ilgili olan yasal düzenleme değildir. Bu tamamen eşitlik ilkesi ve eğitim konusundaki yüksek öğretimdeki eşitlik ilkesiyle ilgilidir. Dolayısıyla bir kere onu tenzih etmek gerektiği kanısındayım."

Fırat, kararın AK Parti hakkında açılan kapatma davasını nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine de, "İkisi birbirinden ayrı ve bağımsız davalardır. Birisi anayasa değişikliğinin incelenmesiyle ilgilidir. Aslında anayasamız çok açık. Sarih olarak TBMM tarafından yapılmış olan anayasal düzenlemelerin incelenmesiyle ilgilidir. Şekil bakımından inceleneceği konusunda kesin hüküm vermiştir. Aslında esasa girilmiş olmasını biz anayasanın ihlali olarak değerlendiriyoruz. Parti kapatma tamamen ayrı konulardır,
ayrı maddelerle ilgilidir" değerlendirmesini yaptı.

Fırat, bir soru üzerine de AK Parti'nin yazılı savunmasının bir komisyon tarafından hazırlandığını belirterek, "Hızlandırılması ve içeriğinin ne olacağı konusunda MYK kararı gerekmektedir ve değerlendirilecektir" dedi. Fırat, 'Savunma vermeme ihtimaliniz de var mı?' şeklindeki bir soruya da, "MYK her şeye kadirdir. Neye karar verirse o yapılır" diye cevap verdi.

Fırat, gazetecilerin 'Bu konuyla ilgili genel görüşme talep edecek misiniz?' soruları üzerine de, Anayasa Mahkemesi kararları üzerinde Meclis görüşmesi açılamayacağını bildirdi. Fırat, "Bu yeni hukuki sorunlara yol açar. Zaten bir sorun açılmıştır hukuki yönden. Hukuki sorunları çoğaltma yönden bir gayretin içinde olunmaması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

AK Parti'de rota Anayasa değişikliğine çevrilebilir 

 AK Parti'nin anayasa değişiklikleri için parlamentoda geniş zeminli mutabakat arama kararı aldığı iddia edildi.
AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Anayasa Mahkemesi'nin üniversitelerde başörtüsü serbestliği öngören anayasa değişikliğini iptal kararını masaya yatırdı. 

Alınan bilgiye göre, Anayasa Mahkemesi'nin yetkisini aştığı ve parlamentonun yasama yetkisine müdahalede bulunulduğu görüşünü benimseyen kurul, anayasa değişiklikleri için parlamentoda geniş zeminli mutabakat arama kararı aldı. AK Parti, bu süreçte kuvvetler ayrılığı ilkesini güvence altına alan ve güçlendiren bir anayasa değişikliği için muhalefetin nabzını yoklayacak. İddiaya göre, bu konuda ilk çağrıyı TBMM Başkanı Köksal Toptan yapacak. Toptan, basın toplantısında Meclis'te temsil edilen tüm siyasi partilere çağrıda bulunarak, kapsamlı bir anayasa değişikliği için düğmeye basacak.

AK Parti'nin genişletilmiş Merkez Yürütme Kurulu toplantısında üyelerin büyük bölümünün Anayasa Mahkemesi'nin kararının partinin kapatılmayacağının göstergesi olduğu yorumlarını yaptığı; Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in ise hiçbir somut adım atmadan savunmayı verip sonucu görmeyi teklif ettiği ifade edildi. Toplantıda kaleme alınan MYK bildirisinin, Başbakan Erdoğan'ın konuşma metninde detaylandırılacağı bildirildi.

Anayasa Mahkemesi kararının ardından tartışılan 'erken seçim' ve 'sine-i millet' seçeneklerinin siyasi sonuç getirmeyeceği gerekçesiyle kurulda kabul görmediği; kurulda AK Parti'nin savunma vermeme seçeneğini de gündemine aldığı iddia edildi.

Öte yandan, Başbakan Erdoğan'ın da salı günü yapacağı grup konuşmasında Anayasa Mahkemesi kararına karşın parlamentoyu göreve çağıracağı öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.