İşsizler ordusu yaratıyoruz

İşsizler ordusu yaratıyoruz

Kısa adı BES olan Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel AR-GE Sekreteri ve Bask Ordu İl Başkanı Bekir Candan, Türkiye'deki mevcut eğitim sistemi "işsiz üniversite mezunları" ürettiğini söyledi.

Kısa adı BES olan Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel AR-GE Sekreteri ve Bask Ordu İl Başkanı Bekir Candan, Türkiye'deki mevcut eğitim sistemi "işsiz üniversite mezunları" ürettiğini söyledi.

 İstihdam olanakları ve Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu meslekler dikkate alınmadan plansızca sürdürülen eğitim sistemi yüzünden her yıl 200 bine yakın eğitimli gencin işsizler ordusuna katıldığını ifade etti.

TÜİK verilerine göre üniversitelerden mezun olan her 3 kişiden 1'i işsiz olduğunu kaydeden Candan, "Binlerce kimyager, fizik, biyoloji, matematik, felsefe, sosyoloji, tarih, psikoloji bölümü mezunu ve mühendis ve mimar işsiz. Üniversite mezunları arasındaki işsizlik öyle bir hale geldi ki, uzun süredir iş bulamayan ve umutlarını yitirenler "İşsiz Öğretmenler Derneği", "İşsiz Mühendisler Derneği" adı altında örgütlendi. Türkiye çapında 26 şubesi bulunan İşsizler Derneği'nin üyelerinin yüzde 70'i üniversite mezunu. İşsizlik tehdidine rağmen üniversite kapılarındaki yığılma her yıl daha da artıyor. Üniversite sınavına giren adaydan 3/4"ü açıkta kalacak. Üniversiteyi bitiren her 3 gençten birisi iş bulamayacak" dedi.

4 yıllık bir üniversite mezununu ailesine olan maliyetinin bugünkü rakamlara göre 39 bin 600 YTL olduğunun da altını çizen Bask Ordu İl Başkanı Bekir Candan, "Üniversiteye giriş sisteminin ailelere ve ülkeye maliyeti de oldukça yüksek. Yapılan araştırmalara göre üniversiteye hazırlık için ailelerin bir yılda yaptığı harcamalar, devletin yıllık üniversite bütçesini aşıyor. Öte yandan devlet üniversitesinde okuyan, devlet yurdunda kalan bir üniversite öğrencisinin barınma, harç, kitap, yemek, yol, ve giyimden oluşan masraflarının yükü yıllık ortalama 9.900 YTL"yi buluyor. Devletin üniversite öğrencisi başına yaptığı harcama ise yılda ortalama 3.345 YTL. Bu durumda üniversiteyi 4 yılda bitiren bir gencin ailesine ve devlete toplam maliyeti 52.980 YTL"yi buluyor. En son verilere göre 317 bin işsiz üniversite mezunu 16.794.660.000 YTL para harcadığımız bu nitelikli işgücünü sokakta avare avare dolaştırıyoruz" dedi. Tehlikeyi haber veren TÜİK'e göre işsizlik oranının yüzde 9.2 olduğunun altını çizen Candan, "Diğer bir husus olarak pek çok üniversite mezunu iş bulamama kaygısıyla asıl mesleklerinin dışında bir alanda çalışmak zorunda kalıyor. TÜİK verilerine göre, Türkiye'de asıl mesleğini yapma oranları yüzde 50 dolaylarında ve bir hayli ilgi çekici. İş bulamayan ve kendi mesleklerini yapamayan insanların yaşadığı Türkiye böylece “Mutsuz, verimsiz, bananeci ve agresif” insanlar ülkesi haline geliyor" dedi.

TÜRKİYE"DE İŞSİZLER ORDUSU OLARAK BEKLEYEN 150 BİN ÖĞRETMEN ADAYI VAR

Bekir CANDAN Türkiye'nin eğitim sisteminin okul öncesi eğitimden başlayarak, üniversite eğitimine kadar masaya yatırılması ve istihdam ve iş gücü olanaklarını da göz önünde bulundurarak yeni politikalar üretilmesi gerektiğini söyleyerek, az gelişmiş ülke statüsündeki Türkiye'de meslek eğitimli ve ara eleman sıkıntısı yaşandığını ancak eğitim sisteminin meslek liseleri ve meslek yüksek okulları yerine, mesleksiz, sanatsız ve “ne iş olsa yaparım abi!” durumunu anlatan, ihtiyaca yanıt veremeyen bir eğitim sistemini sürdürdüğünü söyledi. Candan şunları söyledi: "Üniversite kapılarındaki yığılma, mesleki ve teknik eğitime gereken önem verilerek önlenebilir. Öte yandan mesleki eğitimi AB projeleri ve dayatmalarıyla değil, ülke gerçekleriyle ve gelenekleriyle tesis etmeliyiz. Küreselleşen dünyada, küresel sermayeye ara eleman yetiştiren bir Türkiye değil, mesleğini dünya ölçeğinde en iyi ifa eden ve mühendis, yönetici ve müteşebbis boyutunda bir vizyon kazandıran mesleki eğitim sistemi planlanmalıdır. Bunlar yapılmadığı müddetçe bu yazboz eğitim sistemi daha fazla yürümez. Gençliğini iyi değerlendiremeyen toplumlar geleceğini de değerlendiremez. İnternet kafeden, cips kola hamburger kafelerinden çıkmayan, üretimde değil tüketimde yarışan bir genç işsizler ordusu yarattık. Mevcut mesleki ve teknik eğitim planlamasını da ilgili meslek kuruluşlarının görüşlerini almadan ve kamudaki ve özel sektördeki ihtiyaçları ve istihdam olanaklarını da belirlemeden yapıyoruz"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.