İl Özel İdare TMO'ya ortak oluyor
Ordu İl Özel İdaresi, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) kurucu ortak olduğu Lisanslı Depoculuk A.Ş.'ye ortak olma kararı aldı.
Ordu İl Özel İdaresi, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) kurucu ortak olduğu Lisanslı Depoculuk A.Ş.'ye ortak olma kararı aldı.
Ordu Valisi Ali Kaban ve İl Özel İdaresi'nin girişimleriyle gerçekleşen ortak olma kararı son aşamaya geldi. Bununla ilgili olarak İl Genel Meclisi Şubat ayı son birleşim toplantısında TMO, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Umumi Türk Anonim Şirketi ve Gümrük ve Turizm İşletmeleri A.Ş.'nin (UMAT A.Ş.) kurucu ortak olarak katılımları suretiyle kurulması planlanan Lisanslı Depoculuk A.Ş.'ye yüzde 2 hisse ile ortak olunmasına ilişkin teklif görüşüldü.
Konu hakkında bilgi veren İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Şenol Pazar, gelinen noktanın 1 yıllık bir çalışma olduğunu söyledi. Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) dönemcinde tarım ve depoculuklarla ilgili sorular yaşadığını ve hükümetinde bu konuda TMO'yu devreye sokarak lisanslı depoculuk yönünde adımlar attığını belirten Pazar, "Ülkemizin 35 milyon ürün kapasitesi var. Şuan 8.5 milyon tonu özel sektör 4.6 milyon tonu da TMO olmak üzere 13.1 ton civarında depolama silolarımız var. Demek ki, yaklaşık 22 milyon tonluk daha depolara ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle bu tür bir atılım gerçekleştiriliyor" dedi.
Bölge ekonomisi için önemli bir ekonomik değer olan fındığın geleceği ve üreticinin korunması amacıyla söz konusu ortaklığın son derece önemli olduğu belirten Pazar şöyle konuştu: "Üreticiye yardımcı olmak ve ürünleri değerlendirmek amacıyla en büyük ortağı TMO olmak üzere 4 şirketten oluşan ve toplam hisseleri yüzde 98 olan bir anonim şirket kurulacak. Bu şirketin değeri toplam 51 milyon TL olacak. Bilindiği üzere anonim şirketleri 5 üyeden oluşur.
Bu aranırken Ordu Valisi Ali Kaban'ın girişimleriyle yüzde 2 hissenin bizim tarafımızdan alması gündeme geldi. Bu konuda ileride bize de gelir getirecek şekilde olduğunu düşünerek bu açılımı yaptık. Lisanslı depoculuk yoluyla üreticiler ücretsiz olarak depolara ürünlerini koyacaklar. Burada maliyetine sanayici ve tüccarlar bedel ödeyecektir. Ürün depoya girdikten sonra ürün bedelleri kıymetli kağıt olarak piyasaya girecek. Şimdi lisanslı borsa olayına gireceğiz. Türkiye'ye yön veren TMO'nun yüzde 2'lik hisse bir ayrıcalık hem de ileri vadede gelir getirici bir yatırım olarak görülüyor."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.