FKB kimlerin birliği?
Fındık-SEN Genel Başkanı Kutsi YAŞAR FK seçimleri öncesinde yaptığı açıklamada FKB'nin şirketlere dönüştürüldüğünü iddia etti.
Fındık-SEN Genel Başkanı Kutsi YAŞAR FKB seçimleri öncesinde yaptığı açıklamada FKB'nin şirketlere dönüştürüldüğünü iddia etti.
Yaşar yaptığı yazılı açıklamanın devamında;
Fiskobirlik Şirketlere Dönüştürülüyor
Fındık üreticilerinin tek başlarına yapamayacağı, birlikte yapmalarında yarar bulunan işleri en iyi biçimde ve maliyet fiyatına yapmak üzere dayanışma suretiyle ekonomik güçlerini bir araya getirerek 1935 yılında kurmuş oldukları FİSKOBİRLİK; 10 Ocak da bilmem kaçıncı kez seçimlere gidiyor.
FKB,1950"den itibaren devlet destekleme alımlarında önemli rol oynamış ve kooperatif yönetimleri genelde iş başına gelen hükümetlerin etkisi altında kalmıştır. 2000 yılında DSP-MHP ve ANAP koalisyonu tarafından yapılan Tarım Satış Kooperatifleri Hakkında Kanun la birlikte İMF ve Dünya Bankasının istekleri doğrultusunda yeniden yapılandırma adı altında kooperatif şirketlere bölünmüştür. FKB"in tasfiye sürecinin ilk adımları da burada atılmıştır.Artık FKB Fındık üreticilerinin haklarını korumak için mücadele eden bir örgüt sıfatını kaybetmiştir..
Halbuki üreticilerin, uluslar arası kooperatifçilik ilkelerine göre çalışan bağımsız ve demokratik tarım kooperatiflerinde örgütlenmeden mesleki ve ekonomik çıkarlarını korumaları zordur. Kooperatiflerin mevzuatları da üreticileri koruyup kollayan yönlendiren biçimde düzenlenmiş değildir.Örneğin; bir yıl kooperatife ürün vermeyen üreticilerin oy hakları ellerinden alınıyor.Bunlara çözüm bulmak yerine kooperatif yöneticileri büyük üreticiler teslim ettikleri ürünleri kendilerine oy verecek kişilere paylaştırarak teslim ettiriyorlar.Kooperatifçiliğin demokratiklik ilkesi olan her üreticinin bir oy hakkının olması ilkesi,böylelikle delinmiş oluyor.Bu ve diğer yöntemlerle sürekli kendilerini yönetime seçtirerek adeta kooperatif yöneticiliğini bir meslek haline dönüştürdüler.FKB fındık üreticilerinin alın teri ve emeğiyle oluşturulmuştur.Üreticiler bir yandan kooperatif üzerinden devlet vesayetinin kalkmasını isterken diğer yandan kendilerini hep büyük ve aynı üreticilerin yönetmesini de arzu etmemiştir.Bunun içindir ki kooperatif mevzuatı üst üste seçilen yöneticilerin üçüncü kez aday olmasını engelliyecek şekilde değiştirilmelidir.
Şirketlerde Neler Dönüyor ?
AKP hükümetinin iki sezondur fındık alımlarını TMO üzerinden yapması Fiskobirlik defterinin kapandığının açık göstergesidir.Bu gün Fiskobirlik şirketleri başta TMO"sine olmak üzere fındık da piyasanın diğer şirketlerine mal yaptırılan bir taşeron şirkete de dönüştürülmüştür.Fiskobirlik yönetiminin karara bağladığı son fındık alımları girişimi de tam bir fiyaskodur.TMO ile FKB arasındaki fındık alış verişleri tam bir komedidir.Şirketlere dönüştürülen Fiskobirlik"in hala üreticilere ürün bedeli karşılığı 70 Trilyon kadar borcu vardır. Özel bankalara faiz ve borç ödemesi devam etmekte olup 60 Trilyon kadar borç Şekerbank hesaplarında durmaktadır..2006 yılında üreticiden alınan 96 bin ton fındığın neredeyse tamamı satılmış ve bu satıştan ve 280 Trilyon civarında zarar edilmiştir.Bir yandan EFİT ve Ordu yağ san.A.Ş"nin birliğe taktığı 10 küsur trilyon mahsup edilmemiş,diğer yandan Fiskomar marketlere 4,5 trilyon borç yapılmıştır.Yine Ordu yağ sanayi ve Sağra"nın 14,5 Trilyonluk borcu orta yerde durmaktadır.Fiskobirlik Şirketinin 2006-07 dönemindeki zararı da 22,50 Trilyonu bulmaktadır.Şimdi bu kadar rakamlar orta yerde uçuşup durukken sözde şirketin yöneticileri hiçbir şey yokmuş gibi al gülüm ver gülüm seçim yapmaktadırlar.
Sonuç olarak Ayı ölmüş Kürk çekişmesi devam etmektedir. Fındık üreticilerinin temsil edilecekleri bir kooperatif anlayışını örgütleyemeden,yaşama geçiremeden başka bir Fiskobirlik mümkün olmayacak,Başka bir Fiskobirlik olmadan da fındık üreticilerinin sorunları çözüm bulmayacaktır."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.