Fındık Konseyi Trabzon'da toplandı
Ocak 2008'de yapılan ilk genel kurul ile yönetim organlarını belirleyen Ulusal Fındık Konseyi (UFK) ilk genişletilmiş kurullar toplantısını Trabzon'da gerçekleştirdi.
Ocak 2008'de yapılan ilk genel kurul ile yönetim organlarını belirleyen Ulusal Fındık Konseyi (UFK) ilk genişletilmiş kurullar toplantısını Trabzon'da gerçekleştirdi.
Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Aslantürk başkanlığında Trabzon Ticaret Borsası Toplantı Salonu"nda gerçekleştirilen genel kurula, yönetim kurulundan 8 üye, denetleme kurulundan 3 üye ve araştırma ve danışma kurulundan 5 üye katılırken, toplantının gündemini, sektördeki son gelişmeler, 2008 rekoltesinin tespitiyle ilgili çalışmalar, Ulusal Fındık Konseyi çalışmaları için kurulların kısa, orta ve uzun vadeli yol haritasının belirlenmesi, çalışma ofisi ve mali kaynaklar hakkında görüş ve öneriler ile dilek ve temenniler gibi konular oluşturdu.
Genel Kurul Toplantısında konuşan Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Aslantürk, devlet müdahalesi olmaksızın, lisanslı depoculuk sisteminin devreye girinceye kadar, sezon başında arz baskısının azaltılması gerektiğini dile getirerek, piyasada mevcut olan emanetçilik sisteminin de olumsuzluklarının ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.
Aslantürk, yeni sezonda uygulanacak olan bu sisteme üreticileri yönlendirmek amacıyla TMO'nun depolarına Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı olanlardan, teslim ettikleri ürün karşılığında verilecek makbuz senediyle Tarım Kanunu Tarımsal Destekleme Araçlarını kapsayan maddeye göre kendilerine avans verilebileceğini ifade ederek "Bu avans, birinci standart bölge için kilo başına 2 YTL, ikinci standart bölge için 1.50 kuruş olarak uygulanabilir. Bu uygulama ile TMO'nun 300 bin ton fındığı emanete almasının devlete maliyeti avans olarak verdiği 525 milyon YTL'nin faiz, depolama ve işletme giderleri olacaktır" dedi.
Aslantürk, bu sitemin başarılı olabilmesi için, TMO'nun 2008 yılı alım döneminde Fiskobirlik ile birlikte hareket etmesi gerektiğini dile getirerek, depo alım ve organizasyonlarının devreye sokulup aktif hale getirilmesi, sistemin finansman kaynağı, sezon öncesinde hazine tarafından aktif hale getirilmesi gerektiğini savundu.
Öte yandan Araştırma ve Danışma Kurulu'nun 9 üyesi kendi aralarında toplanarak görev bölümü yaptılar. Buna göre, Araştırma ve Danışma Kurulu Başkanlığı'na Ordu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, Başkan Vekilliği'ne ise 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabahat Saluvan seçildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.