Fındık ihracatçıları yeni başkanını seçti

Fındık ihracatçıları yeni başkanını seçti

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (KFMİB) başkanlığına Dursun Oğuz Gürsoy seçildi.

Birliğin Giresun"daki Genel Merkezi"nde yapılan olağan genel kurul toplantısında 2 yıldır başkanlık görevini sürdüren Sabit Sabır'ın aday olmazken, Dursun Oğuz Gürsoy başkanlığındaki tek liste ile seçimlere gidildi.

2 yıl süreyle KFMİB"nin başkanlığını yapacak olan Dursun Oğuz Gürsoy, genel kurulda yapdığı konuşmada, fındıkta sadece ekonomik değil, siyasilerin çok karışması nedeniyle politik sorunlar da bulunduğuna işaret etti.

 Bu sorunların yeni olmadığının altını çizen Gürsoy “Geçmişte de vardı. Bugün de var. Ancak, bugünkü iktidar göreve geldiğinde bu sorunları çözeceğine inanıyorduk. Ama onlarda çözemediler. Devletin öncelikle tarım politikalarını revize etmesi lazım.

Biz de ihracatçılar olarak daha fazla fındık satmanın mücadelesini vermeliyiz. Bunun için de kısa vadeli hesaplar yerine uzan vadeli ve istikrarlı politikalar izlememiz gerekir. Bizim bundan sonraki tavrımız şimdiye kadar olduğu gibi, serbestçiliği savunan, devletçiliği red eden politikalar izlemek olacaktır. Bunu yaparken de herkesim ile mümkün olduğu kadar uzlaşmacı politikalar izleyeceğiz” dedi.

Fındıkta bazı kesimlerin ihracatçılara karşı ön yargılı davrandığını ve bunun büyük bir yanlış olduğunu vurgulayan Gürsoy, “ Bu ön yargıları ortadan kaldıracağız. Çünkü bizim tek amacımız ürettiğimiz fındığın tamamını satmak ve kendimiz kazanırken de ülkeye döviz kazandırmaktır.

Bunu yaparken, önceliklerimizden biri de verim ve kaliteyi arttıracak uygulamalara ağırlık vermek olacaktır. Özellikle yüksek rekolte beklenen bu yıl da siyasi ve ekonomik problemlerinde artmış olması, daha dikkatli davranmamızı gerektirmektedir” diye konuştu.

Görevi devreden Sabit Sabır ise arz ve talebe göre oluşan bir serbest piyasanın Türk fındığının kurtuluşu olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
“Fındıkta şimdiye kadar yaşanan sorunların en büyüğü, piyasanın siyasilerin kararlarına kalmasıdır.

Onların iki dudağı arasından çıkacaklara göre yönlenecek bir piyasa var olduğu sürece fındıkta istikrarın sağlanması mümkün değildir. Dünyada sert kabuklu meyve üreten hiçbir ülkede devlet fiyat tespit etmiyor. Ekonomiye böylesine karışmıyor.

 Türkiye"nin bu noktada yaptığı yanlış nedeniyle de bizim dışımızdaki ülkeler fındıklarını satıyor, bizim fındığımız ise depolarda çürüyor. TMO"da zaten dediklerinin tersini yaparak, piyasayı daha da beter hale getiriyor.” Öte yandan seçilen yeni yönetime Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Cirav ile Ahmet Emin Poyraz da girdi.

Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk"ün divan başkanlığını yaptığı genel kurulda şu üyeler yönetim kuruluna seçildi: “Dursun Oğuz Gürsoy, Mustafa Poyraz, Kamil Yavuz, Mithat Yılmaz, Edip Sevinç, Hasan Basri Durak, Ahmet Emin Poyraz, Mustafa Karadere ve Mehmet Cirav.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.