FERRERO FINDIK’IN 2017’DEN BU YANA ORDU’DAKİ DOKUZ MODEL BAHÇEDE İYİ TARIM UYGULAMALARI YAKLAŞIK 15 BİN DEKARA

FERRERO FINDIK’IN 2017’DEN BU YANA ORDU’DAKİ DOKUZ MODEL BAHÇEDE İYİ TARIM UYGULAMALARI YAKLAŞIK 15 BİN DEKARA

Ferrero Kurumsal İlişkiler ve İletişim Direktörü Sera Üner, Ordu’daki fındık üreticilerinin ilgisi ve yeniliğe açık olması sayesinde doğru tarım tekniklerinin yaygınlaştığını belirterek, “Sahada danışmanlık ve eğitim gibi hizmetlerle iyi tarım uygulamala

FERRERO FINDIK’IN 2017’DEN BU YANA ORDU’DAKİ DOKUZ MODEL BAHÇEDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİ İYİ TARIM UYGULAMALARI YAKLAŞIK 15 BİN DEKARA ULAŞTI.

Ferrero Fındık’ın Ordu'da yapılan toplantısı nedeni ile Ferrero'dan yapılan açıklamayı aynen yayınlıyoruz...

"Türkiye’de fındık sektörünün modernizasyonuna ve değer zincirinin her yönüyle gelişmesine katkıda bulunma hedefiyle yürüttüğü Ferrero Değerli Tarım (FFV) sürdürülebilirlik programının Ordu’daki çalışmaları devam ediyor. Programın ‘Çevrenin Korunması ve Sürdürülebilirlik İş Modeli’ başlığı kapsamında 2017’de hayata geçirilen ‘Model Bahçeler’ projesinin Ordu ayağında, FFV saha uzmanları Ordu’daki fındık üreticilerine ait dokuz model bahçede, etkinliği kanıtlanmış olan iyi tarım uygulamalarını ve yenilikçi zirai çözümleri uygulamaya koyuyor. Ordu’daki model bahçelerin etki alanı, beş yılda yaklaşık 15 bin dekar fındık bahçesine ve üç yüzden fazla fındık üreticisine ulaştı.

“İYİ TARIM UYGULAMALARI İLE TÜM BÖLGEYE ÖRNEKOLUYORUZ”img-8165.jpeg

Ferrero Kurumsal İlişkiler ve İletişim Direktörü Sera Üner, Ordu’daki fındık üreticilerinin ilgisi ve yeniliğe açık olması sayesinde doğru tarım tekniklerinin yaygınlaştığını belirterek, “Sahada danışmanlık ve eğitim gibi hizmetlerle iyi tarım uygulamalarını üreticilere aktarırken, aynı zamanda en iyi uygulama örneklerini model bahçelerde ortaya koyuyoruz. Üreticiler, sürdürülebilirliği de destekleyen bu uygulamaların somut faydasını bizzat gözlemleme imkanına sahip oluyor. Bu sayede uygulama yaptığımız bahçeler tüm bölgeye örnek oluyorlar. Fındık değer zincirinin gelişmeye devam etmesine katkıda bulunacak dijital imkanları da devreye alarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

GÖLKÖY’DE GÖZTAŞI, FATSA’DA DERİN BUDAMA UYGULAMASI YÜZDE 100’E ULAŞTI

FFV saha uzmanları, model bahçelerde fındık üreticilerine fındık hastalık ve zararlıları ile entegremücadele, bitki besleme, hasat ve budamaya yönelik eğitim ve uygulama desteği sağlıyor. Üreticiler bahçelerindeki ihtiyaca odaklanılarak önerilen uygulamalarla, bahçe sağlığını iyileştirme, fındığın kalitesini artırma, hastalık ve zararlılara karşı kültürel önlemlerle pestisit kullanımında azalma, verimli gübre kullanımı, doğru budama ve besleme yöntemleri sayesinde sağlıklı gelişim, hasat gibi uygulamalarda alternatif yöntemlerin kullanılmasıyla üretim maliyetlerinde azalma gibi faydalar elde ediyor. Ordu’nun Gölköy ilçesinde göztaşı uygulaması, Fatsa ilçesinde ise derin budama uygulaması yapılan bahçe alanları yüzde 100’e ulaşırken, gübre ihtiyacının bir kısmının organik gübreden karşılanmasına teşvik edilen bahçe alanları Ünye Aydıntepe’de yüzde 100’e, Altınordu Dedeli’de yüzde 98’e ulaştı.

“DERİN BUDAMA SAYESİNDE BAHÇEM YENİ DİKİLMİŞ GİBİ OLDU”

Model Bahçeler projesi kapsamında Ordu’nun Ünyeilçesinde üretim yapan fındık üreticisi Mustafa Kılıçarslan, programın etkisini şu örneklerle anlattı: “2017’den bu yana 50 dönümlük bahçemin 1,5 dönümünde, Ferrero Değerli Tarım saha uzmanlarının desteğiyle iyi tarım uygulamaları gerçekleştiriyoruz. 76 yaşında bir üretici olarak, dikim tarihini bile hatırlamadığım bahçemdeki fındık ağaçlarını kesmeyi düşünüyordum. Ancak mühendis arkadaşların uyguladığı derin budama sayesinde bahçem yeni dikilmiş gibi oldu. Hem canlandı hem de verimi arttı. Uzmanların uygulamalarını gözlemleyerek bahçemin geri kalanında da uyguladım. Bu sayede büyük oranda kalite ve verim artışı yakaladım. Model bahçedeki uygulamaları örnek alan bölgedeki fındık üreticisi komşularımın da aynı faydaları yakaladıklarını gözlemledim.”

ORDU’DAKİ MODEL BAHÇELER ÇEVRE BAHÇELERE NASIL ÖRNEK OLDU? (2021/22)

FFV tarafından destek verilen Altınordu ilçesinin Kayabaşı mahallesi ve bu köy grup yolu üzerinde bulunan yaklaşık 1300 dekarlık fındık bahçesinde,topraktan organik gübre uygulaması yapılan bahçe oranı yüzde 88’e ulaşarak 1100 dekar oldu.

FFV tarafından destek verilen Altınordu ilçesinin Dedeli mahallesi ve civar köylerde yer alan yaklaşık 1800 dekarlık fındık bahçesinde, topraktan organik gübre uygulaması yapılan bahçe oranı yüzde 98’e ulaştı.

FFV tarafından destek verilen Perşembe ilçesindeki yaklaşık 2700 dekarlık fındık bahçesinde topraktan kalsiyum nitrat uygulaması yapılan bahçe oranı yüzde 72’ye ulaşarak yaklaşık 2000 dekar oldu.

FFV tarafından destek verilen Ulubey ilçesindeki yaklaşık 1200 dekarlık fındık bahçesinde derin budama uygulaması yapılan bahçe oranı yüzde 80’e ulaşarakyaklaşık 1000 dekar oldu.

FFV tarafından destek verilen Gölköy ilçesindeki yaklaşık 750 dekarlık fındık bahçesinde göztaşı uygulaması yapılan bahçe oranı yüzde 100’e ulaştı.

FFV tarafından destek verilen Fatsa ilçesinin Evkaf mahallesi ve Kumru-Korgan grup yolu üzerinde yer alanyaklaşık 800 dekarlık fındık bahçesinde, derin budama uygulaması yapılan bahçe oranı yüzde 100’e ulaştı

FFV tarafından destek verilen Fatsa ilçesinin Ilıca-Aslancami mahallesi ve civar köylerinde yer alan yaklaşık 2650 dekarlık fındık bahçesinde, derin budama uygulaması yapılan bahçe oranı yüzde 100’e ulaştı.

FFV tarafından destek verilen Ünye ilçesinin İnkurmahallesindeki yaklaşık 2300 dekarlık fındık bahçesinde topraktan organik gübre uygulaması yapılan bahçe oranı yüzde 84’e ulaşarak yaklaşık 1900 dekar oldu.

FFV tarafından destek verilen Ünye ilçesinin Aydıntepe mahallesindeki yaklaşık 1140 dekarlık fındık bahçesinde topraktan organik gübre uygulaması yapılan bahçe oranı yüzde 100’e ulaştı."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.