EMEK'ten fındık işçileri kararına tepki

EMEK'ten fındık işçileri kararına tepki

EMEK partisi Ordu il Şubesinden Valilik Makamının öncülüğünde kurum temsilcileriyle yapılan toplantı sonucu alınan “Fındık işçileri için konaklama yeri oluşturulmayacak” kararına tepki geldi.

EMEK partisi Ordu il Şubesinden Valilik Makamının öncülüğünde kurum temsilcileriyle yapılan toplantı sonucu alınan “Fındık işçileri için konaklama yeri oluşturulmayacak” kararına tepki geldi.

EMEK Partisi Ordu İl Şube Başkanı Coşkun Özbucak “Fındık işçileri için konaklama yeri oluşturulmayacak” kararı fındık işçilerini sorunlar ve sıkıntılar içinde bırakmak anlamına gelmektedir" dedi.

 Özbucak açıklamasının devamında;  Emek Partisi olarak Valimizi ziyaretimizde gündeme getirdiğimiz “Doğu ve Güneydoğu"dan gelen fındık işçiler için barınma yerlerinin iyileştirilmesi” önerimize olumlu yaklaşan Valimizin yeni kararı o zamanki yaklaşımıyla çelişmektedir. Valimiz o zaman “insanlık dramı yaşanıyor” görüşümüze katılarak, fındık işçileri için “Yaşanabilir bir ortam yaratabilmek için toplantı yaptıkları ve komisyonun 2000 metrekare kapalı alanı olan bir yerin inceleneceğini” söylemişti. Şimdi ne oldu da işçileri daha çok sıkıntıya sokacak karar alındı?

Valilik olarak açıklanan kararda işçi getireceklerin Tarım İl Müdürlüğü ve Ziraat Odası"ndan çalışma belgesi almasını ve çalışacakları yere doğrudan gitmelerini istiyor. Bu nasıl olacak? Fındık üreticisi, çalıştıracağı işçiyi görmeden mi pazarlık yapacak? Bir üretici ile anlaşan ve on gün çalışan işçiler çalışacakları ikinci bahçe sahibini bulamadığı 2–3 gün süre içinde, hatta belki de bir hafta boyunca ne yapacak? Bu işçiler il dışına sürgün mü edilecek?

On beş yılı aşkın zamandır bölgemize gelen bu fındık işçilerinin bir bölümü gelmeden iş bulurken, bir bölümü de geldiklerinde iş buluyor. Hatta il dışında yaşayanların süreleri kısıtlı olduğundan fındıkları çoğunlukla bu işçilere toplatmaktadır. Bu karar bilinmelidir ki, şu an geleceği konusunda kuşkulu olan fındık üreticilerini de perişan edecektir" dedi.

Özbucak ayrıca bu karar insan haklarını da hiçe saymaktır. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesine göre “Tüm insanların barınma, çalışma ve seyahat etme hakkı vardır.” Bu karar bunları da çiğnemek anlamına da gelmektedir.

Ülke insanlarımıza güvenmemenin ve “zanlı” olarak görmenin de bir adı olan bu karar değiştirilmeli ve gelen işçilerin barınmaları için insana yakışır bir yer planlanmalıdır. Yine Organize Sanayi Bölgesi"nin arkasındaki boş alan düzenlenebilir. Su, elektrik ve tuvalet sorunu çözümlenmeli, zemin çakıl dökülerek çadır kurulacak konuma getirilmelidir. Emek Partisi olarak fındık üreticileri ve fındık işçilerinin çıkarının bu biçimde olacağına inanıyoruz.

Valilik Makamının bu kararını yeniden gözden geçirmesini ve doğacak mağduriyetin önlenmesini bekliyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.