Ekmeğe zam geliyor

Ekmeğe zam geliyor

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, maliyetlerdeki artışlar nedeniyle esnaf odalarına yeni maliyetler ve fiyat tarifelerinin gönderildiğini,

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, maliyetlerdeki artışlar nedeniyle esnaf odalarına yeni maliyetler ve fiyat tarifelerinin gönderildiğini, onaylandığı gün daha önceden aldıkları kararın uygulamaya konulacağını, zam oranının yüzde 25'i geçmeyeceğini söyledi.

Balcı, Federasyon Genel Merkezi'nde bazı oda başkanlarının da katılımıyla basın toplantısı düzenledi. Ocak ayında 38-40 YTL olan un fiyatının Şubat ayı sonunda 45-46 YTL olduğunu belirten Balcı, bunun fırıncı esnafını zora soktuğunu, bunun üzerine olağanüstü toplanarak federasyonun yönetim ve denetim kurulu üyeleriyle birlikte değerlendirme yaptıklarını anlattı.

  Balcı, un fiyatlarının 38-40 YTL arasında seyrettiğini, bugünkü rakamlara göre ekmeğin kilogram fiyatının 2,5 YTL olması gerektiğini öne sürerek, bunun da önceki rakamlara göre yüzde 25 fiyat artışını zorunlu kıldığını savundu.

  Girdilerin bu boyutta kalması halinde 2008 yılını yüzde 25 artışla tamamlamak hedefinde olduklarını kaydeden Balcı, un fiyatları 45 YTL'nin üzerine çıktığı takdirde konuyu hükümet nezdinde görüşeceklerini söyledi.

2008 yılında ekmekte uygulanacak fiyat artışının yüzde 25'le sınırlı kalması için gerekenin yapılacağını kaydeden Balcı, “Ekmek fiyatı üzerinden kimsenin felaket tellallığı yapmasına gerek yoktur.

   Bu konuda tek yetkili merci fırıncılar federasyonu ve odalarımızdır” diye konuştu. “Bu artış ne zaman olacak?” sorusuna ise Balcı, “İllerde bu uygulama başladı. Periyodik olarak iller kendi maliyet tablosunu yaparak, esnaf odaları birliğine, ilgili kuruma müracaat ederek, fiyatlarını aldığı gün uygulamaya koyuyor” yanıtını verdi.

   Ekmeğin gramajının en az 300 gram olması yönündeki tebliğin hatırlatılması üzerine Balcı, bunun ekmekteki kalitenin artmasını sağlayacağını, kaliteyi yükseltmek yönündeki her çalışmada imzalarının olacağını, bu konuda esnaf aleyhine bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

   Balcı, 300 gram ekmeğin kilogramı 2,5 YTL üzerinden fiyatlandırılırsa bunun 75 YKr'ye tekabül ettiğini de sözlerine ekledi.

Buğday Fiyatları Ekmek Fiyatlarını Zorluyor 

Ordu İli Fırıncılar Derneği Başkanı  İsa YAZICI buğday fiyatlarındaki artışın ekmek fiyatlarınıda zorladığını söylerken,  Türkiye"de ucuz siyaset yapmanın en ilkel metodunu seçenler milletin ekmeğiyle oynanıyor diye feryat ederken , bugüne kadar sürekli fırın işletmelerini suçlama yolunu seçmişlerdir. Günümüzde ne yazık ki ulusal basınımızda da yer aldığı üzere un fiyatlarındaki artışın,  halkın ekmeğinin yeniden pahalanması kaçınılmaz hale gelmiştir" dedi.

  Yazıcı yaptığı yazılı açıklamada; Son bir ayda % 20 artış gösteren ekmeklik buğdayın ton başı fiyatı 600YTL " yi geçmektedir.

      Un fiyatları bu gelişmeye paralel olarak 15 günde % 30 artmış ve 2 hafta önce 35 YTL olan bir çuval un fiyatı 45 YTL " ye yükselmiştir.

      Sektörümüz için kabul edilebilir ortalama maliyet seviyesi çuval başına 34-35 YTL dir

Şu anda optimum noktalarımız ile mevcut fiyat arasında çuval başı 10 YTL aleyhte fiyat farkı vardır. Bu maliyetlerle mevcut gramaj ve fiyatla üretimin sürdürülmesi mümkün görülmemektedir. Sektör ve fırıncılar olarak hem bir şaşkınlık hem de hatalı politikalardan dolayı karşılaştığımız bu maliyet için infial içinde bulunmaktayız. Yine sektör olarak un fiyatlarında geri çekilmenin olması için bir süre bekleyeceğiz. Bu sürede bir fiyat düşüşü olmazsa yani bir çuval un fiyatı 34-35 YTL aralığına inmezse ekmeğe zam yapılması kaçınılmaz bir zorunluluk olacaktır.

      Sektör ve fırıncılar olarak yeni buğday sezonuna kadar acil önlemler alınmadığı takdirde daha büyük maliyet ve fiyat sorunlarının yaşanacağı endişesindeyiz.

      Ekmek ve fırıncılık sektörü Yüce Milletimiz için üzerine düşen fedakarlığı sağlamaktan asla kaçınmamıştır. Ancak maliyetlerin tahammül edilemez aşamaya gelmesi halinde hiç olmazsa ayakta kalabilmek için yeni fiyat ayarlamalarının yapılması , istemediğimiz halde kaçınılmaz bir netice olacaktır.

      Yetkililerin ve yöneticilerin buğday fiyatlarında oynanan oyunları durduracak tedbirleri bir an önce almalarını ve gerekirse ithalat yoluyla piyasa dengelerinin sağlanmasını ve bunun için belirli bir süre bekleyeceğimizi saygıdeğer basın kuruluşlarımız vasıtasıyla muhterem halkımıza duyurmak isteriz" dedi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.