AKP'nin mahkemeye sunduğu savunma metni

AKP'nin mahkemeye sunduğu savunma metni

AK Parti yetkilileri, parti hakkında açılan kapatma davası kapsamında esas hakkındaki savunmayı Anayasa Mahkemesi'ne sundu.

AK Parti yetkilileri, parti hakkında açılan kapatma davası kapsamında esas hakkındaki savunmayı Anayasa Mahkemesi'ne sundu.
AK Parti Genel Başkan Yardımıcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ile AK Parti Grup Başkanvekilleri Sadullah Ergin ve Bekir Bozdağ partinin esas hakkındaki savunmasını saat 16.45'te Anayasa Mahkemesi'ne verdi.

Esas hakkındaki savunmanın 400 sayfadan oluştuğu öğrenildi.

Klasörlerde savunma metni 92 sayfadan oluşurken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkındaki iddialara yanıtlar yaklaşık 155 sayfada toplandı. Savunmanın geri kalanını hakkında siyasi yasak istenen 70 kişi hakkında savunma, bilgi ve belgeler oluşturdu.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçırkay'nın 30 Mayıs'ta verdiği esas hakkındaki görüşünün ardından 1 ay içinde esas hakkındaki savunmasını sunması gereken AK Parti yasal sürenin dolmasına 13 gün kala savunmasını Yüksek Mahkeme'ye bildirdi.

İŞTE SAVUNMA

AK Parti'nin esas hakkındaki savunma metni Anayasa Mahkemesine sundu. Savunma metninde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadı karşısında AK Partinin kapatılamayacağı belirtildi.  

Türk hukuku bakımından partilerin hukuki denetiminde AİHM içtihadının uygulanması zorunlu olduğu belirtilerek, " 

Anayasanın 90 ıncı maddesinde 2004 yılında yapılan değişiklik siyasi partilerin kapatılması bakımından önemli sonuçlar doğuracak niteliktedir. Anayasa Mahkemesi, siyasi partilerin kapatılması davalarını görürken Anayasa ve Siyasi Partiler Kanununda yer alan hükümlerin yanı sıra, Anayasa'nın 90 ıncı maddesi uyarınca, uluslararası insan hakları sözleşmelerini de dikkate almak durumundadır. Zira Anayasa Mahkemesi parti denetimi yaparken "bir davaya bakan mahkeme" konumundadır. Nitekim, iddianameye göre de, "SPY'nın öncelikle İHAS gözetilerek ve Anayasa hükümleri de İHAS'a göre yorumlanarak, siyasi partiler hakkındaki kapatma yaptırımın irdelenmesi gerekmektedir" (s.9)" denildi.  

AK Parti, kapatma davasıyla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'ne verdiği esas hakkındaki savunmasında, iddianamede yer alan, 'laikliğe aykırı eylemlerin odağı' suçlamasını reddederek, "bu iddia tamamen hukuki dayanaktan yoksundur" ifadesine yer verdi. Parti içerisinde laikliğe aykırı eylemlerin olmadığının belirtildiği savunmada, odak haline gelmenin şartlarının ise gerçekleşmediği kaydedildi.

"Partimiz hakkında açılan davada 'AK Parti'nin laikliğe aykırı eylemlerin odağı' haline geldiği iddia edilmektedir. Partilerin yasaklanmasına ilişkin kurallar karşısında bu iddia tamamen hukuki dayanaktan yoksundur. Partilerin yasaklamasına ilişkin kurallar Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Türkiye'nin taraf olduğu insan hakları sözleşmeleri ve Siyasi Partiler Kanunu ile düzenlenmiş bulunmaktadır. Anayasaya göre, bir siyasi partinin eylemlerinden dolayı kapatılabilmesi ya da devlet yardımından yoksun
bırakılabilmesi için o partinin 'Anayasaya aykırı eylemlerin odağı' haline gelmiş olması gerekir. Partilere daha güvenceli bir statü kazandırmak için 2001 yılında yapılan düzenlemeyle anayasanın 69. maddesi siyasi partilerin odak haline gelmesinin şartlarını belirlemiştir. Buna göre, bir siyasi parti, anayasanın 68. maddesinin dördüncü fıkrası hükümlerine aykırı eylemler 'o partinin üyelerince yoğun bir şekilde işlendiği ve bu durum o partinin büyük kongre veya genel başkan veya merkez karar veya
yönetim organları veya Türkiye Büyük Millet Meclisindeki grup genel kurulu veya grup yönetim kurulunca zımnen veya açıkça benimsendiği yahut bu fiiller doğrudan doğruya anılan parti organlarınca kararlılık içinde işlendiği takdirde, söz konusu fiillerin odağı haline gelmiş sayılır.'
Odak haline gelmenin şartları anayasada bu şekilde sayılmakla birlikte, 'odaklaşma' için şart koşulan eylemlerin 'niteliği' belirtilmemiştir. Anayasanın bu hükmü Siyasi Partiler Kanunu ile de aynen tekrarlanmış, ancak Kanunda da odak haline gelmede esas alınacak fiillerin niteliğine dair bir düzenlemeye yer verilmemiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.