AKP yoksulların oylarıyla kazanıyor
AKP'nin esas oy tabanını, uyguladığı politikalarla kıt kanaat yaşar hale getirdiği emekçiler oluşturuyor.
AKP'nin esas oy tabanını, uyguladığı politikalarla kıt kanaat yaşar hale getirdiği emekçiler oluşturuyor.
Yerel seçimler yaklaşırken, partiler adaylarını açıklamaya devam ediyor. Uyguladığı ekonomi politikalarla halkı daha fazla yoksullaştıran, belediyelerde yolsuzluklara imza atan AKP bu seçimlere de iddialı girerken, son seçimlerde olduğu gibi en fazla oyu emekçilerden ve yoksul halktan alması dikkat çekiyor.
2009'da Mart ayının sonunda yapılacak yerel seçimler konusunda, hem birbiriyle yarışan partiler hem de adaylar arasında tartışmalar artıyor, ulusal ve yerel medya kanallarının birbirini düelloya çağıran adaylarla dolduğu görülüyor.
Yoksul ve emekçi halk, seçim dönemine, zamların, işsizliğin, krizin yüklerini sırtlanarak girerken, yaşananların mimarı olan AKP'nin 2004 yerel seçimlerinde il ve ilçe bazında birçok belediyeyi, yoksul ve emekçi halkın oylarıyla aldığı görülüyor. Bugüne kadar Türkiye'de binin üzerinde belediye kazanan parti olmazken, 2004 seçimlerinde AKP toplam 3.213 belediyenin 1.759'unu, yani yüzde 54.7'sini kazandı.
Büyükşehirlerin yüzde 75'i AKP'de
2004 yılındaki yerel seçimlerde Türkiye'nin en büyük ve en önemli belediyeleri olarak kabul edilen 16 büyükşehir belediyesinden 12'si AKP'nin adayları tarafından kazanıldı. AKP büyükşehir belediye başkanlıkları seçimleri için kullanılan oyların yaklaşık yüzde 50'sini aldı. Büyükşehir belediyelerinden sadece Diyarbakır, Eskişehir, Mersin ve İzmir illerinde AKP dışında partiler belediye başkanlığını kazandı.
AKP'nin önümüzdeki seçimlerde bu illerde de özellikle emekçi ve yoksul vatandaşların oylarını alarak belediye başkanlıklarını almak istediği açıkça ifade ediliyor. AKP, 2004 yerel seçimlerinde, Adana, Bursa, İstanbul, Kayseri, Kocaeli gibi özellikle göç nedeniyle yaşanan yoksulluğun yoğun olduğu, yüksek oranda emekçinin yaşadığı büyükşehir kentlerinde de belediye başkanlıklarını alırken, bu kentlerde ilçe ve belde belediye başkanlıklarının büyük çoğunluğunu da kazandığı görülüyor. Türkiye genelinde il, ilçe ve belde belediye başkanlıklarının büyük çoğunluğunu alan AKP'nin adaylarına, seçimleri kazanamadığı yerlerde de esas olarak yoksullar oy verdi.
Ölüm kenti Tuzla'da da AKP!
Türkiye'de illerin yanında, büyüklük ve gelir anlamında iller kadar önem taşıyan kimi belediyelerde de AKP'nin özellikle emekçi halkın yaşadığı yerlerden büyük oranlarda oy aldığı görülüyor.
Örneğin İstanbul'da emekçilerin ve yoksul vatandaşların yoğun olarak yaşadığı, Tuzla, Ümraniye, Sultanbeyli, Kağıthane, Gaziosmanpaşa, Kartal gibi ilçelerde oyların çoğunluğunu ve belediye başlıklarını AKP'nin aldığı görülürken, AKP'li olmayan Beşiktaş, Kadıköy, Şişli gibi belediyelerde de birçok emekçinin AKP'ye oy verdiği biliniyor. Örneğin Kadıköy, Şişli gibi ilçelerin belediye başkanlıklarını kazanan CHP oylarını esas olarak merkezde ve merkeze yakın çevredeki sitelerde yaşayan orta ve üstü gelirli vatandaşlardan alırken, bu ilçelerde gecekondularda ya da kenar mahallerde yaşayan birçok insanın oylarını AKP'ye verdiği biliniyor.
Yoksul ilçede yüzde 60 oy
2004 seçimlerinde genel olarak sol görüş geleneğinin yerleşik olduğu İzmir'de de AKP'nin oylarını 2002 genel seçimlerine göre büyük oranda artırdığı görülüyor. İzmir'de de AKP'nin oylarını esas olarak aldığı yerler, çevre ilçe ve beldeler, kenar ve yoksul mahalleler olurken, bu kentte seçimleri kazanan CHP'nin oylarını çoğunlukla orta ve üstü gelir grubundan aldığı görülüyor.
Diğer taraftan örneğin Ankara'nın en yoksul ilçelerinden biri olan ve AKP'nin ilçede dağıttığı kömürlerin standartların altında çıkmasıyla da gündeme gelen Altındağ ilçesinde, 2004 seçimlerinde AKP'nin aldığı oyların, toplam seçmenin yaklaşık yüzde 60'ının üzerinde olduğu görülüyor. Vatandaşların gelir durumu ortalaması anlamında daha iyi durumda olduğu Çankaya'da, 2004 seçimlerinde CHP'nin yüzde 50'lik oyuna karşılık AKP' yaklaşık yüzde 40 oranında oy almış.
SolHaber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.