Aidatını ödemeyen üye icralık olacak

Aidatını ödemeyen üye icralık olacak

Ordu Ziraat Odası Başkanı Nejat Avcı,odalara üye olan fındık üreticileri gerekli hassasiyeti göstermez, üyelik aidatlarını da ödemezlerse, biz de mecburen icra takibi başlatacağız.

ORDU'da Ziraat Odası'na 20 bin 500 kayıtlı üyelerinin olduğunu söyleyen Ordu Ziraat Odası Başkanı Nejat Avcı, "Tüm Ziraat Odaları'nın birlikte almış olduğu karar doğrultusunda, odalara üye olan fındık üreticileri gerekli hassasiyeti göstermez, üyelik aidatlarını da ödemezlerse, biz de mecburen icra takibi başlatacağız. Bu bizim hiçde istemediğimiz birşey ama aynı zamanda da önemli bir gerekliliktir" dedi.

Avcı, "Aidat konusu kanunla kurulmuş, kanunla öngörülmüş bir ödeme. Kanun kaldırılsın, Ziraat Odası kapatılsın, saygı gösteririrm. Ama kanunla kurulmuş ve aidat alma zorunluluğu olmuşsa, ben bunu yaparım. Benim de üzerimde bir bakanlık var, yarın bana niye görevini ihmal ettin diye hesap sorarlar. Üyelerimize sesleniyorum, gelin bu aidatlarınızı ödeyin. Yoksa bunu faiziyle birlikte ödeyeceksiniz, icralarda, mahkemelerde uğraşacaksınız" dedi.

Ordu Ziraat Odası Başkanı Nejat Avcı, 20 bin 500 kayıtlı üreticinin yarıdan daha azının aktif olduğunu belirterek, "Odamıza kayıtlı olup da, Doğrudan Gelir Desteği (DGD)'nden faydalanan ve üyelik aidatlarını ödemeyen çiftçi sayısı da 9-9 bin 500 civarlarında.

  Bunların toplam borçlarını söylemek mümkün değil. Kiminin 10 YTL borcu var, kiminin 100 YTL. borcu var. Kişiye göre değişiyor. Çünkü parçalı arazileri var ve bu aidatlar da arazi miktarına göre de değişiyor." dedi.

"Tarım Bakanlığı çiftçileri bizden uzaklaştırıyor"

Ordu Ziraat Odası Başkanı Nejat Avcı, Tarım Bakanlığı'nın, 'Doğrudan Gelir Desteği'nde Çiftçi Kayıt Belgesi Aranmaz' söylemini ortaya attığını ve bu söylemin de ortaya atıldıktan sonra kendilerine gelen çiftçi sayısının düştüğünü belirterek, "Bu söylemlerden sonra bize gelen kayıtlı üye miktarı yüzde 35'lere düştü. Sorumlu insanların, söylemleri burada çok önemli. Şimdi siz, Köylü Mehmet Amca'yı düşünün.

  Yıllardır inandığı, güvendiği bir kurum olan Ziraat Odası'ndan, Çiftçi Kayıt Belgesi alma zorunluluğunuz yok, oraya uğramanıza gerek yok deyip de, kendi bağlı oldukları kurumdan uzaklaştırma yönünde beyanatlar verirseniz, işin ucunda da para olduğu yani aidat borcu olduğu için çiftçiler de uğramadan geçer.

Şunu unutmamak lazım: İnsanları buradan uzaklaştırdığınızda oluşacak mağduriyetleri kimler önleyecek ? Bu çok önemli. Çünkü Ziraat Odaları Birliği'nin kuruluş kanunlarına göre, bizim aidat alma zorunluluğumuz var. Kanunun bize yüklediği bir sorumluluk bu. Şöyle düşünelim, görevi ihmal, görevi kötüye kullanma gibi suçlar var Türk Ceza Kanunu'nda. Eğer ben şayet Ziraat Odası Başkanı olarak, kayıtlı üyelerimi bu konuya ilişkin bilgilendirmezsem, görevimi ihmal etmiş olurum. Ben tüm çiftçilerimize seslenmiyorum. Ziraat Odası'ndan Çiftçi Kayıt Belgesi almamak, aidat ödememeyi gerektirmiyor.

    Herkes yıl sonunda nasıl üye olduğu yere gidip aidatını yatırıyorsa, Ziraat Odası'na kayıtlı üye de, geçmiş borçlarını faiziyle birlikte ödemek zorunda kalacak. Bu kaçınılmaz bir gerçek. Tarım Bakanlığı'nın veya İl-İlçe Müdürlüklerinin de, çiftçilerimize 'Sen buradan belge almıyorsun ama gidip aidatını öde" demesi lazım. Bu da olmuyor." dedi.

"10-15 bin kişiyi istihdam ediyoruz"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odası Başkanı Nejat Avcı, yurt genelinde 729 ayrı odalarının olduğunun altını çizerek, "Biz Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, yaklaşık 200 bina açmışız, yaklaşık 200-250 tane çeşitli labaratuvarlar, makine parkları açmışız. Ziraat Odaları'nın yaptığı bir yığın çalışmalar var. Üreticiye faydalı olma noktasında bir yığın çalışamaları var.

Eğer aidatlar kaldırılır, çiftçi odasına uğramaz, oda güçsüz hale gelirse, bu tür yatırımlar da, hizmetlerde yerine gelmez, önü tıkanmış olur. 729 tane odada yaklaşık 10-15 bin kişi istihdam ediliyor.

    Ordu Ziraat Odası'nda bile 7 kişi çalışıyor, ekmek yiyor. Yani, kısır bir çekişmeyle, Tarım Bakanlığı'yla Ziraat Odaları Birliği, kendi kişisel çekişmeleri sonrasında, çiftçilerle odaların arasını açmaya hiç kimsenin hakkı yok. Kaldı ki, temsil noktasındaki insanların da, kimseye kin tutmaya hakkı yok. Aidat ödenmemesinin asıl sebebi de bana göre bundan kaynaklanıyor." dedi.

"Hala miting konuşuluyor"

Ordu Ziraat Odası Başkanı Nejat Avcı, hala 30 Temmuz 2006'da, Ordu Ziraat Odası'nın düzenlediği Fındık Mitingi'nin konuşulduğunu belirterek, "Biz 2006'nın sonlarına doğru bir fındık mitingi yaptık Ordu'da.

  Kanunun bize öngördüğü ölçüler içerisinde gittik, dilekçemizi verdik, iznimizi aldık, herşey yasal.

   Valiliğin bize gösterdiği alanda biz mitingimizi de yaptık ve dağıldık. Ondan sonraki oluşumda sorumluluk Devlet'in sorumluluğudur. O alandan sonra yaşanan olumsuzluğun sorumlusu ben değilim." dedi.

Ziraat Odaları Birliği'nde, üye aidatları, 6964 sayılı Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanunu 20. maddesi'ne göre, odalara üye olan çiftçilerin çiftçilik gelir derecelerine göre birinci derece çiftçiler için binde beş, ikinci derece çiftçiler için binde dört, üçüncü derece çiftçiler için binde üç, dördüncü derece çiftçiler için binde iki, beşinci derece çiftçiler için binde bir nispetine göre hesaplanıyor.

  Çiftçilerin Ziraat Odalarına ödemesi gereken yıllık aidatlar, odada kayıtlı çiftçilik gelirlerine göre 1,5 YTL. ile 63 YTL. arasında değişiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.