Ağrıyan kulaktan kene çıktı

Ağrıyan kulaktan kene çıktı

Manisa'da bir vatandaşın kulağında kene olduğu ortaya çıktı. Yaşlı adamın sol kulağındaki kene, doktorlar tarafından başarılı bir operasyonla çıkarıldı.

Manisa'da bir vatandaşın kulağında kene olduğu ortaya çıktı. Yaşlı adamın sol kulağındaki kene, doktorlar tarafından başarılı bir operasyonla çıkarıldı.


Alınan bilgiye göre, Manisa'nın Gülbahçe köyünde çiftçilik yapan 62 yaşındaki Mehmet Karaca, 3 gün önce gece sol kulağında ağrıyla uyandı. Şiddetli ağrıya 2 gün boyunca katlanan yaşlı adam, 3. gün köyün sağlık ocağına başvurdu. Ağrısının nedeni anlaşılmayınca Merkez Efendi Devlet Hastanesi'ne sevk edilen Karaca'nın yapılan muayenesinde, sol kulağında kene olduğu anlaşıldı.

Dış kulak yoluna yapışmış keneyle günlerce dolaşmış olmanın şaşkınlığını ve korkusunu yaşayan talihsiz vatandaş, hemen Celal Bayar
Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi.

KBB Uzmanı Prof. Dr. Ali Vefa Yücetürk'ün endoskopi yöntemiyle muayene ettiği Mehmet Karaca'nın sol kulağının içinde kenenin yapışık olduğu bir kez daha net bir şekilde fark edildi. Bunun üzerine Yücetürk, yardımcı doktorlarla birlikte operasyona başladı.

Önce çeşitli anestezik ilaçlarla uyuşturulan kene, yaklaşık yarım saatlik operasyonla yapıştığı yerden çıkarıldı. Operasyon sırasında çektiği acı ve yaşadığı korku yüzüne yansıyan talihsiz yaşlı adam, kenenin başarıyla çıkarıldığını öğrenince derin bir nefes aldı.

Kenenin, türünün ve zehirli olup olmadığının tespiti amacıyla Sağlık Bakanlığı'na gönderileceği belirtildi. Türkiye'de ilk kez böylesi bir vakayla karşılaşıldığını belirten Prof. Dr. Ali Vefa Yücetürk, "Genelde keneler insan vücudunun dışında ve açık bölümlerinde fark edilir.

Bu da kol, bacak ve karın bölgeleridir. Ancak bu kez kene Mehmet Karaca isimli hastamızın kulağına girmiş. İlk muayenemizde kene hareket halindeydi ve müdahaleye gecikilseydi içeri doğru gidebilir, bu da çok ciddi bir sağlık sorununa yol açabilirdi" dedi.

Dış kulak yolunda yapışmış olan kenenin hassas bir operasyon sonucu başarıyla çıkarıldığını kaydeden Yücetürk, "Keneyi bütün uzuvlarıyla çıkarmak gerekiyordu. Küçük bir parçasının bile kalması çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Hastamız şu anda kulak ağrısından kurtulmuş durumda. Çıkardığımız keneyi de incelenmek üzere bakanlığa göndereceğiz. Bu arada hastamızı da günlük takip altında tutacağız" diye konuştu.

Prof. Dr. Ali Vefa Yücetürk, ayrıca keneyle ilgili uyarıda bulunarak, "Kırsal bölgelerde, hayvancılığın yapıldığı yerlerde yaşayan insanlarımız başta olmak üzere herkes kene konusunda duyarlı olmalıdır.

Vücuduna kene yapışmış biri her hangi bir müdahale yapmadan en yakın sağlık kuruluşuna gitmelidir. Kesinlikle çeşitli yöntemlerle keneyi çıkarmamalıdır." diyerek sözlerini tamamladı.

Ağrıyan kulağında bir kenenin olduğunu öğrendiği andan beri büyük korku yaşadığını ifade eden Mehmet Karaca ise, "Köyümde hayvancılıkla uğraşırım. Bu nedenle o bölgede kene çok olur. Bir gece sol kulağımdaki ağrıyla uyandım. Ağrılar geçmeyince sağlık ocağına başvurdum. Oradan Manisa'ya sevk ettiler. Kulağımda kene olduğunu öğrenince çok korktum. Çünkü kene yüzünden insanların öldüğünü duyuyordum. Doktorlar sağ olsunlar beni ağrıdan kurtardılar. İnşallah kene de zehirli değildir. Kontrollerimi aksatmadan yaptıracağım" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.