Abant Balığı Ordu'da yetiştirilmeye başlandı

Abant Balığı Ordu'da yetiştirilmeye başlandı

Türkiye'de sadece Bolu Abant Gölü'nde yetiştirilen Abant alabalığı, Ordu'da Ulugöl ve Gaga göllerinde yetiştirilmeye başlandı.

Türkiye'de sadece Bolu Abant Gölü'nde yetiştirilen Abant alabalığı, Ordu'da Ulugöl ve Gaga göllerinde yetiştirilmeye başlandı.


Ordu Valiliği, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nce gerçekleştirilen proje kapsamında Gölköy Ulugöl ve Fatsa Gaga göllerine yaklaşık 30 bin Abant alabalığı bırakıldı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nden temin edilerek Ulugöl ve Gaga göllerine bırakılan 1.5 cm boyundaki Abant alabalıkları bir yıl gibi bir sürede 25 cm boy ve 250 gram ağırlığına ulaştı. Proje ile 2009 yılı sonunda göllerde 500 bin Abant alabalığı yetiştirilmesi planlanırken söz konusu göllerin olta balıkçılığı ve eko turizme
kazandırılması hedefleniyor.

Bu süre içerisinde Ordu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nden eğitim görevlileri de göllerde çeşitli araştırmalarda bulundu. Çalışmayı yürüten Ordu Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ufuk Duman, projenin çok önemli bir aşamaya geldiğini söyledi. Projenin tamamlanmasıyla peyzaj değeri yüksek bu doğal alanların eko turizm yatırımı için ideal bir mekan olacağını belirten Ufuk Duman, özellikle olta balıkçılığının yapılması ve avlakların tesis edilmesiyle alanların her geçen gün değerinin yükseleceğini ifade etti.


Türkiye'de bu zamana kadar sadece Abant Gölü'nde yetişen alabalıkların Ordu'da daha büyük boyutlara ulaştığını ifade eden Duman, şöyle konuştu: "Boyu 20 santimetreye kadar büyüyebilen ve bu zamana kadar sadece Abant Gölü'nde yetiştirilen bu alabalık çeşidi Ulugöl ve Gaga göllerinde 25 cm'ye kadar ulaştı. Şu an oltayla tutulsalar yenilebilecek büyüklüğe ulaşmış durumdalar. Ancak ilk iki yılda yavruları olmuyor.

Bu süre sonunda belirli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra yumurta bırakabiliyorlar. 200-300 yavru bıraktığı düşünüldüğünde proje sonunda 500 bin alabalık rakamına ulaşılmış olacak."


Abant alabalıklarının sazan yavrusu ve plaktonlarla beslendiğini hatırlatan Duman, sözlerini şöyle tamamladı: "Gölköy Ulugöl'ün en önemli özelliği sülüklerdir. Bunlar balıklar için çok önemli bir besin kaynağı oluşturuyor. Zaten zararlı olan bu sülükleri Abant alabalıkları büyük ölçüde tüketti. Bunlarla beslenen balıklar anormal bir büyüklüğe ulaştı.

Artık sazan sayısında da denge oluşturdular. Sazanlar kendini sazlıklara çekti. Artık gölün berrak olan yerlerinde sazan görmek mümkün değil."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum