301 Meclis Komisyonu'na Gidiyor

301 Meclis Komisyonu'na Gidiyor

Türk Ceza Kanunu’nun 301'inci maddesiyle ilgili değişiklik teklifinin Meclis Komisyonu'na bugün sevk edilmesi bekleniyor.

Meclis Başkan vekili CHPli Güldal Mumcu'nun beklettiği teklifin Meclis sürecini, Meclis Başkanı Köksal Toptan başlatacak. Toptan'ın sevk kararını saat 11.00'de düzenleyeceği basın toplantısından önce vermesi bekleniyor. Teklife göre, savcılar 301'inci madde kapsamında suç işlediklerini düşündükleri herkesi soruşturabilecek, iddianame hazırlayabilecek.

Dosya, izin makamının önüne yani Cumhurbaşkanı'na, ancak mahkeme aşamasında gidecek. İzin yetkisi, soruşturma değil, kovuşturma aşamasında yani mahkeme iddianameyi kabul ettikten sonra devreye girecek. Bazı hukukçular, "İzin yetkisi daha erken yani soruşturma aşamasında devreye girmeli, izin makamı da Cumhurbaşkanı değil, Adalet Bakanı olmalı" diyor.

Hükümet de, izin makamına ilişkin değişikliğe açık. Ancak bunun için önerinin muhalefetten gelmesini bekliyor.

Görüşmelerine üç hafta önce başlanan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik yapan yasa tasarısına da, TBMM'de devam edilecek. Tasarının bu hafta yasalaşması planlanıyor. AK Parti Grubu, milletvekillerini Ankara'dan ayrılmamaları konusunda uyarırken, tasarının yasalaşması amacıyla yoğun bir çalışma programı uygulanacağını bildirdi.

Tasarıyla, personel mevzuatına göre almış oldukları disiplin cezası sonucu 23 Nisan 1999 ile 14 Şubat 2005 tarihleri arasında memuriyetleri sona eren ancak 22 Haziran 2006 tarihinde çıkan afla yeniden memuriyete dönen kişiler, geçmişe dönük borçlanabilecek.

Banka, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları, borsalar veya bunların teşkil ettikleri birliklerin personeli için kurulmuş bulunan sandıkların iştirakçileri ile aylık veya gelir bağlanmış olanlar ile bunların hak sahipleri, herhangi bir işleme gerek kalmaksızın kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 yıl içinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na devredilecek ve bu sandıklardan yararlanan kişiler kanun kapsamına alınacak.

Tasarıda, kayıt dışı istihdamı önlemek için de düzenleme yapılıyor. İşletmenin büyüklüğü, işçi sayısı gibi kriterler dikkate alınarak işveren, işçinin ücret, prim, ikramiye gibi tüm ödemelerini özel olarak banka hesabına yatıracak.

Banka aracılığıyla ödenmeyen ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakları gider olarak indirilemeyecek. Yabancı ülkelerde Türk kültürüne hizmet eden Türk asıllı ve yabancı uyruklu öğretmen veya din görevlilerine; asgari 15 yıl hizmeti bulunma şartıyla sosyal yardımda bulunulacak.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.