Yüksel: ilgili ve çözüm odaklı olmalı

Yüksel: ilgili ve çözüm odaklı olmalı

1 Mart, meslek camiamızın, maliye çalışanları ve bürokrasisinin Vergi Haftası’nı kutladığı dönemin sonunda başlar. Adeta bu iki özel durum, birbiri için uyum ve işbirliğini temsil eder.Ancak; temel sorun ve taleplerimize, uzun süredir duyarsızlaşan bir s

 

Yüksel: ilgili ve çözüm odaklı olmalı

1990 yılında başlayarak her yılın 1 Mart’ı,  muhasebe camiasının bugün sayıları 250 bini aşan onurlu çalışanları için Muhasebe Günü’dür. 1 Mart, meslek camiamızın, maliye çalışanları ve bürokrasisinin Vergi Haftası’nı kutladığı dönemin sonunda başlar. Adeta bu iki özel durum, birbiri için uyum ve işbirliğini temsil eder. 

Ancak; temel sorun ve taleplerimize, uzun süredir duyarsızlaşan bir süreç yaşanmaktadır ve “kutlama” için ortak paydalarda mesleki çözümler yeşerememektedir. 

Yerelde hiçbir sorun yaşamadığımız  işbirliğimizde, özellikle Maliye Bakanı ve üst düzey Bürokrasisi’nin daha ilgili ve çözüm odaklı yaklaşmamasının, meslekte sorunların çözümünde bir kilit olduğu ortadadır.  

Ekonomi yönetimi olarak “kamu alacaklarının yapılandırılması ve matrah artırımı” uygulama sonuçlarının son derece önemsendiği bir süreçte, başarı için meslek mensuplarımızın katkısı önemsenmelidir.  

Geçmişte çıkarılan bu tür kanunların uygulanmasında meslektaşlarımız sayesinde büyük başarılar elde edilmiştir.   Mart ve Nisan ayında Torba Kanunun uygulamasının sekteye uğramaması için de sorunlara çözüm getirilmesi hayati önemdedir. 

Muhasebe, finansal raporlama ve denetim gibi ekonomide önemli bir görevi yerine getiren meslek mensupları olarak; 

İsteklerimiz çok basit ve yalındır. 

SORUN 1 - BA-BS BİLDİRİM FORMLARININ DÜZELTİLMESİNE HAKSIZ CEZA UYGULANMAKTADIR. 

Vergi mükelleflerinin bir ay içinde satın aldıkları ve satmış oldukları mal ve hizmetlerinin bildiriminde kullanılan Ba-Bs formlarının süresi içinde verilmemesi veya yanlış bilgilerin düzeltilmesinde VUK mükerrer 355. maddesine göre özel usulsüzlük cezası uygulanmaktadır. Bu bildirimlerin verilmemesi veya verilenin düzeltilmesi hiçbir zaman vergi kayıp ve kaçağına neden olmayan şekilsel uygulamaya binlerce liralık cezalar uygulanmaktadır. Dünyanın hiçbir yerinde verilen bir bilginin düzeltilmesine ceza uygulanmamaktadır.

 
TALEBİMİZ: Özel Usulsüzlük cezasından vazgeçilmeli, TBMM seçim tatiline girmeden önce yasal değişiklik yapılmalıdır. 

SORUN 2 - KESİN MİZAN FORMLARIN AYRICA İSTENMESİ EK YÜKTÜR 

2011 Mart ayından itibaren uygulanacak olan kesin mizan bildiriminin süresi içinde verilmemesi halinde özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır. Elektronik belgeye elektronik kayıt sistemine geçilmeden, yıllık beyanname dışında ayrıca istenen bu formlar meslektaşlarımıza iş yoğunluğu yaratmaktadır. Yıllardır, yıllık beyanname ekinde istenen bilgi ve belgeler vergi idaresine zaten verilmektedir.

TALEBİMİZ: Kesin mizan bildirim formları “BİLDİRİM” olarak 2011 yılı için alınmamalıdır. Odalarımızın üst birliği TÜRMOB’la birlikte hazırlanacak basitleştirilmiş formatta, Yıllık Beyanname eki olarak alınmalıdır. Özel usulsüzlük cezası uygulanmamalıdır. 

SORUN 3 - E-SÖZLEŞMELERİN BİLDİRİMİ TAKVİMİ SORUNDUR 

Mükelleflerin, tüm vergi beyanname ve bildirimlerinin 2004 yılından beri başarı ile verilmesi meslek mensuplarımızın özverili çalışmaları ve gelişen teknolojiyi iyi kullanmaları sayesindedir. Adeta muhasebe büroları vergi dairelerinin tahakkuk servisi olmuştur. Şimdi yeni bir yükümlülük getirilmektedir. Müşteriler ile yapılan sözleşmelerin 15 Mart’a kadar bildirilmemesi halinde özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır.

 
TALEBİMİZ: Elektronik Sözleşme bilgilerinin gönderilme işlemi öncelikle ertelenmelidir. Özel usulsüzlük cezası uygulanmamalıdır. 15 Mayıs’ta meslek mensupları, beyannamesini gönderdiği müşterilerinin listesini vergi dairesine göndermektedir. Bu anlamda, ilgili bildirimin kaldırılarak elektronik sözleşme nedeniyle istenen bildirimlerin 15 Mayıs’a kadar uzatılması yerinde olacaktır. 
 

SORUN 4 - MALİYE BAKANLIĞI ASGARİ MUHASEBE  
ÜCRET TARİFE’SİNİ 2 YILDIR YAYIMLAMAMAKTADIR.
 

Meslektaşlarımızın  aldığı ücretleri belirleyen “Asgari Ücret Tarifesi”nin odaların ve TÜRMOB’ un teklifi ile Maliye Bakanlığı’na iletilerek her yıl Resmi Gazete’de ilan edilmesi gerekir. Ancak 2010 ve 2011 yılı asgari ücret tarifesi bakanlık tarafından belirlenmemiştir. Oysa avukatlık ücretleri, doktor ücretleri süresinde ilan edilmektedir.

 
TALEBİMİZ:   3568 sayılı yasanın amir hükmü gereği Asgari Ücret Tarifesi Maliye Bakanlığı tarafından her yıl süresinde yayımlanmalıdır. Özellikle 2011 yılı tarifesinin açıklanması için zaman kaybedilmemelidir. 
 

ERTUĞRUL YÜKSEL

OSMMMO Yönetim Kurulu Başkanı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.