Üreten Aksa, dağıtan Çalık

Üreten Aksa, dağıtan Çalık

Sinop bölgesi, Türkiye'nin Akkuyu'dan sonraki nükleer santralının kurulacağı il olduğu için Çalık, bugünden elektrik dağıtım şirketini alarak büyük bir fırsat yakaladı. Bu nedenle ihalelerde beklenilenin üzerinde fiyat teklifleri ile karşılaşıldı. Bu duru

Samsun'da elektriği üreten Aksa,

dağıtan Çalık Enerji olacak

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) cuma günü ardı ardına yaptığı elektrik dağıtım ihalelerinde en büyük çekişme, Samsun, Amasya, Çorum, Ordu, Sinop illerini kapsayan Yeşilırmak bölgesi için yaşandı. Çalık Enerji ile Aksa Enerji'ye bağlı Anadolu Doğalgaz şirketi arasında yaşanan çekişmeyi kazanan Çalık, ihalelerden keyifli ayrılırken; Aksa grubunun ise Çoruh ihalesini kazanmasına rağmen keyifsizdi. Bölgede iki ayrı santralı bulunan Aksa üretim ve dağıtım tesislerinin tek elde toplanmasıyla kar marjını artırabilecekken böyle bir fırsatı kaçırmış oldu.

Edinilen bilgiye göre Aksa özellikle Yeşilırmak bölgesinin ihalesini kazanmayı istiyordu. Yeşilırmak bölgesinin her iki şirket için önemi büyük. Aksa'nın Samsun'da 2 ayrı santralı var. Üretim ve dağıtım tesislerinin tek elde toplanmasıyla kar marjını artırabilecekken, bu fırsatı kaçırdı. Çalık için ise Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi'ne ev sahipliği yapacak olan Samsun ilinin önemi çok büyük. Ayrıca Sinop bölgesi, Türkiye'nin Akkuyu'dan sonraki nükleer santralının kurulacağı il olduğu için Çalık, bugünden elektrik dağıtım şirketini alarak büyük bir fırsat yakaladı. Bu nedenle ihalelerde beklenilenin üzerinde fiyat teklifleri ile karşılaşıldı. Bu durumdan en karlı çıkan ise ÖİB oldu.

Dağıtım ve üretim karlı

Yeşilırmak bölgesi, sanayi kuruluşlarının yoğunlaştığı bölge olmamasına ve yüzde 9,1'lik yüksek kayıp-kaçak oranına rağmen, büyük bir çekişmeye sahne oldu ve ÖİB'ye 441.5 milyon dolarlık gelir getirdi. Bunun en önemli nedeni ise bölge içindeki Samsun ve Sinop illerinin enerji projeleri için önemli kentler haline gelmesinden kaynaklanıyor. İhalede birbiri ile çekişen Anadolu Doğalgaz ile Çalık için Samsun'un önemi daha da büyük. Anadolu Doğalgaz şirketinin bağlı olduğu Aksa, Samsun'da doğalgazdan elektrik üreten iki ayrı santrala sahip. Bu santrallardan üretilen elektriğin yine aynı el tarafından dağıtılması ise büyük kazanç sağlıyor. Aksa grubunun bu bölgenin dağıtım hakkını almak istemesi en çok bundan kaynaklanıyor. Çalık grubu ise Samsun-Ceyhan ham petrol boru hattı projesini yakında hayata geçirecek. Ayrıca Samsun'da bir de rafineri kurma planları mevcut. Hal böyle olunca tesislerin elektriğinin yine aynı şirket tarafından verilecek olması maliyetleri de düşürmüş olacak.

Sinop'a değeri nükleer artırdı

Yeşilırmak dağıtım bölgesi ihalesine ilginin yoğun olmasının bir diğer nedeni ise, bölge içindeki Sinop ilinde Türkiye'nin ikinci nükleer santralının kurulacak olmasından kaynaklanıyor. Akkuyu bölgesi için nükleer santral hazırlıkları tamamlandıktan sonra, hükümet gelecek yıllarda Sinop'ta ikinci bir nükleer santral kuracak. Buradan üretilecek elektrik genel iletim sistemine verilecek ancak Sinop bölgesindeki dağıtım hakkının Çalık grubunda olması büyük bir avantaj yaratıyor.

Haberin Tamamı için  linki tıklayın...

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=132292

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.