SON GÜN: 31.12.2009

SON GÜN: 31.12.2009

Bu uygulamanın mükellefleri cezbeden belki de en önemli noktası, olası vergi incelemelerinde ortaya çıkabilecek matrah farklarından beyan edilen varlıkların değerinin düşülmesi imkânıdır.

VARLIK BARIŞINDA SÜRE UZADI. SON GÜN: 31.12.2009

5811 sayılı "Varlık Barışı Kanunun" da barış süresi ikinci ve son defa uzatıldı.


30.09.2009 Tarih ve 27362 Sayılı Resmi Gazetede Yayınlanan 2009/15456 Karar Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile MADDE 1 – (1) 5811 sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen bildirim ve beyan süreleri, 31/12/2009 tarihine kadar (bu tarih dahil) uzatılmıştır.

Varlık Barışı uygulamasına müracaat etmek isteyen mükelleflerin 31 Aralık 2009 tarihine kadar başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

5811 sayılı “Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun” ile gerçek ve tüzel kişilere ait olup yurt dışında bulunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının ekonomiye kazandırılması ve taşınmazların kayda alınması ile yurt içinde bulunan ancak işletmelerin özkaynakları içinde yer almayan bu türden varlıkların sermaye olarak konulmak suretiyle işletmelerin sermaye yapılarının güçlendirilmesini amaçlanmıştır.

Bu uygulamanın mükellefleri cezbeden belki de en önemli noktası, olası vergi incelemelerinde ortaya çıkabilecek matrah farklarından beyan edilen varlıkların değerinin düşülmesi imkânıdır.

Mükelleflerinin önceki dönemlere ilişkin bildirim veya beyan dışındaki varlıklarıyla ilgili olarak 31 Aralık 2009 tarihine kadar beyanda bulunmaları ve beyan edilen vergiyi ödemeleri halinde, ileride olası (1/1/2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin olarak) vergi incelemesi sonucu ortaya çıkacak matrah veya vergi farkları dolayısı ile kendilerine çok ekonomik olarak “Vergi Sigortası Poliçesi” yaptırmış olacaklardır. Örneğin 300.000 TL kayıt dışı bir varlık beyan eden bir mükellef, 300.000 TL'lik matrah farkı çıkması durumunda herhangi bir vergi cezası ile karşılaşmayacaktır.





Maliyenin Avukatlar, Eczacılar ve Doktorlar için başlattığı genel inceleme çalışması düşünüldüğünde bu mükelleflerin inceleme başlamadan şimdiden Varlık barışı uygulamasına müracaat etmelerinde fayda vardır.

İncelemeler başladıktan sonra yapılacak varlık barışı müracaatları bir işe yaramayacaktır.

Bu süre uzatımının, son uzama olduğu da mükellefler tarafından unutulmamalıdır.

Tüm mükelleflerin sağlanan bu imkândan yararlanmak için 31.12.2009 tarihine kadar beyanda bulunmaları gerekmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.