Sigortalı Değilseniz, Cüzdanınız Yanabilir!

Sigortalı Değilseniz, Cüzdanınız Yanabilir!

01.01.2012 tarihinden itibaren, hiçbir sosyal güvencesi olmayan yaklaşık 1 milyon 800 bin kişi ay sonuna kadar, Sosyal Güvenlik il müdürlükleri ya da Sosyal YARDIMLAŞMA VE Dayanışma Vakıflarına “gelir testi” yaptırmak için başvurmazlarsa 213 lirayı bula

 

    Genel Sağlık Sigortası 01.01.2012 Tarihi İtibarı İle Başladı.

Sigortalı Değilseniz, Cüzdanınız Yanabilir!

  OSMMM ODASI Başkanı Ertuğrul YÜKSEL yaptığı açıklamada;  Türkiye’de yaklaşık 11 milyon kişiyi ilgilendiren çok önemli bir konu. Sosyal Güvenlik Kurumu tüm vatandaşları sağlık güvencesi kapsamına alınması çalışmalarını 01.01.2012 tarihi itibarı ile başlattı. Bu konu Türkiye de 9 milyon 200 bin Yeşil Kartlıları da çok ilgilendiriyor.

  01.01.2012 tarihinden itibaren, hiçbir sosyal güvencesi olmayan yaklaşık 1 milyon 800 bin kişi ay sonuna kadar, Sosyal Güvenlik il müdürlükleri ya da Sosyal YARDIMLAŞMA VE Dayanışma Vakıflarına “gelir testi” yaptırmak için başvurmazlarsa 213 lirayı bulan sağlık pirimi ödemek zorunda kalacaklardır. Halen SSK. Bağ-Kur ve Emekli sandığı sigortalısı olarak çalışanlar ile bunların bakmakla yükümlü oldukları eş ve çocukları ile anne, babaları genel sağlık sigortasından yararlanabiliyorlar. Bunların dışında ise 9 milyon 200 bin kişi yeşil kartlı olarak sağlık güvencesi kapsamında. Bu anlamda yasaya göre yeşil kartlıların da vize süreleri dolduğunda gelir testi yaptırmaları gerekiyor. İşte bu teste girecek kişi sayısı hiçbir geliri olmayanlarla birlikte 11 milyon kişiyi buluyor. Bu durum sigortasız çalışan tarım işçilerini ve de part-time yada günlük ev işlerinde çalışanlar ve de 18 yaş üstünde olup da hiçbir geliri olmayanları a ilgilendiriyor.         

        Yeşil Kartlılar ne Yapacak?

         Yeşil kartlılar halen kullandıkları yeşil kartların vizeleri doluncaya kadar sağlık yardımlarından yararlanacaklar. Vizenin dolduğu tarihten 1 ay içinde ikamet ettikleri sosyal yardımlaşma vakfına başvurarak gelir testi yaptıracak. Gelir testinde, ailenin kişi başına geliri asgari ücretin 1/3’ü olan 295,5 TL.’nin altında ise herhangi bir ödeme yapmayacak. Üstüne çıkarsa 35.46 ile 212,76 TL. Arasında derecesine göre bir tutar ödeyecek. Yeşil kartlıların vizesi dolduğunda başvurmayanlar ise SGK tarafından zengin kabul edilecek ve asgari ücretin iki katının 1/12 oranında net 212,76 TL. Pirim ödeyecekler.    

     Sosyal Güvencesizler ne Yapacak?

      Hiçbir sosyal güvencesi olmayan 18 yaşından büyükler 31 Ocak 2012 tarihine kadar sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek gelir testi yaptıracaklar. Test sonucuna göre primleri ya Devlet tarafından ödenecek, ya da 35.46 TL. ile 212.76TL. Arasındaki bu miktarı kendileri ödeyecekler. Bu kişilerde ay sonuna kadar başvurmazlarsa resen kendiliğinden SGK tarafından tesciller yapılarak asgari ücretin 2 katının yüzde 12’si oranında 212,76.TL. Arasında prim ödemek zorunda kalacaklar. 

     Part-Time Çalışanlar ne Yapacak?

     Kısmi süreli yani part-time time veya ara sıra ev hizmetlerinde ayda 30 günden az çalışanlarda, bu ay sonuna kadarda eksik günlerini 30 güne tamamlamaları gerekiyor. Emekli olup ta, sosyal destek pirimi ödenerek ayda 30 günden az çalışanlar, önceden emekli oldukları için sosyal destek pirimi ödeyerek günlerini ayda 30 güne tamamlamaları gerekmemektedir. Gelir testinde MERNİS baz alınarak, aile olarak aynı hane içinde yaşayan eş, yaşlarına bakılmaksızın evli olmayan çocuk ve genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilecek kişinin ana ve babası esas alınacak. Ayrıca bakmakla yükümlü bulunulanlarda gelir testinde dikkate alınacak.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.