SGK ‘ya Borcu Olan İşverenler Teşvikten Yararlanamayacak

SGK ‘ya Borcu Olan İşverenler Teşvikten Yararlanamayacak

23 Ağustos gününe kadar durumun çözülmemesi halinde 1945 den bu yana en büyük ekonomik daralmanın yaşandığı ülkemizde pek çok işverenin mağdur olacağı kaçınılmazdır.

SGK "ya Borcu Olan İşverenler Teşvikten Yararlanamayacak

Bilindiği üzere, 01.03.2004 tarihinden itibaren 5084 sayılı Yatırım ve İstihdamı teşvik kanunu ilimizin de yer aldığı 49 ilde uygulanmaktadır. Bu kanun ile işletmelere Gelir vergisi stopaj teşviki, Sigorta primleri işveren primi teşviki ve Enerji desteği verilmektedir. 5084 sayılı kanun ve bu kanunda değişiklik yapan 5350 ve 5615 sayılı kanunlarda sağlanan desteklerden yararlanmak için işverenlerin geçmiş döneme ait borcunun bulunmaması şartı bulunmamakta iken; 5754 sayılı kanunla 5510 sayılı kanunun 90 maddesinde yapılan değişiklikle, işverenlerin Sigorta primi işveren hissesi teşvikinden yararlanmaları için geçmiş döneme ait borcunun bulunmaması zorunluluğu getirilmiş ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 01.08.2009 tarihinden itibaren kuruma borçlu bulunan işyerlerinin e-bildirge sisteminde 5084 sayılı yasa kapsamında aylık hizmet prim bildirgeleri göndermeleri engellenmiş bulunmaktadır.

Yatırımların ve istihdamı teşviki amacı ile 5084 sayılı kanun kapsamında birçok işveren kanunla sağlanan teşviklerden yararlanmak amacı ile bölgemize yatırım yaparak yeni istihdam imkânları sağlamışlardır.

Yasa ile verilen bir hakkın yasanın uygulama süresi bitmeden geri alınması genel yasaların özel yasaların gerisinde kalmasına sebep olmakta ve anayasa aykırıdır ayrıca aynı kanun kapsamında bulunan Gelir vergisi stopaj teşvikinde işverenlerin kuruma geçmiş dönem borçları bulunsa dahi teşviklerden yararlanmasına imkân verilmekte olup uygulama devam etmektedir.
Bu nedenle 5754 sayılı kanunla yapılan değişiklik bir anlamda bölgemizde faaliyette bulunan işverenleri mağdur etmiş bulunmaktadır.

Bu konudaki talebimiz 5084 Sayılı kanun uygulama süresi içinde daha önce uygulanmakta olduğu gibi SGK geçmiş döneme ait prim borcu bulunan işverenlerin cari dönem aylık hizmet prim bildirgelerinin e-bildirge sisteminde onaylanabilmesi imkânı verilerek geçmiş dönemde bir şekilde ödeme imkânı olmadığı için prim borcu bulunan işverenlerin cari dönem primlerini ödemeleri halinde 5084 sayılı yasa ile sağlanan sigorta primi teşvikinden yararlanması sağlanmalıdır.

Teşvikten yararlanan illerin Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odaları olarak Üst birliğimiz TÜRMOB u konudan haberdar etik ve TÜRMOB bu konuda acil olarak girişimlere başlamıştır. TÜRMOB SGK Kurum Başkanlığına aşağıdaki yazı ile müracaat etmiştir.

Konu hakkında Ticaret Odasını, Esnaf odasını, iş hayatı ile ilgili sivil toplum örgütlerini ve ilimiz milletvekilleri ile konuyu paylaşmayı bir borç bildik.

23 Ağustos gününe kadar durumun çözülmemesi halinde 1945 den bu yana en büyük ekonomik daralmanın yaşandığı ülkemizde pek çok işverenin mağdur olacağı kaçınılmazdır.

Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar ve mükelleflerin ödeme güçlüğü çektiği dikkate alınarak, İşverenlerin yaşamış olduğu bu sıkıntının düzeltilmesi hususunda; tüm Kamuoyunun bilgilerine saygı ile sunmayı Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası olarak sunmayı bir borç biliriz. Saygılarımızla.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.