"PRİM DESTEĞİ VERİMİ DÜŞÜRÜR"

"PRİM DESTEĞİ VERİMİ DÜŞÜRÜR"

Avcı, "Biz 'Doğrudan Gelir Desteği'ne de karşı çıkmıştık. Üreticiye değil üretime destek verilmelidir. Bu destekleme modeli ile genellikle gurbetçi üreticilerimiz küçük

 "PRİM DESTEĞİ VERİMİ DÜŞÜRÜR"

Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, fındıkta dekara verilen prim desteğinin üretimsizleştireceğini, bu nedenle Türkiye'nin fındık konusunda hem üretim hem de kalite kaybına uğrayacağını savundu.
Necat Avcı yaptığı açıklamada, geçmişte doğrudan gelir desteğine de karşı çıktıklarını alana değil ürüne destek verilmesinden yana olduklarını belirtti. Bu destekleme modeli ile özellikle küçük işletmelerde üretim yapan üreticilerin bahçelerine bakmayacaklarını ifade eden Avcı, "Biz 'Doğrudan Gelir Desteği'ne de karşı çıkmıştık. Üreticiye değil üretime destek verilmelidir. Bu destekleme modeli ile genellikle gurbetçi üreticilerimiz küçük işletmelerde üretim yapan üreticilerimiz artık bahçelerine bakmayacaktır. Bu Türkiye'nin hem üretim hem de kalite kaybına neden olacaktır. Bu dünya piyasasındaki elde ettiğimiz üstünlüğün kaybedilmesine neden olacaktır" dedi.
Bu destekleme modeliyle geçmişte kalitesiyle övünülen Türk fındığından artık söz edilemeyeceğini belirten Avcı, "Zaten üretim alanlarının 406 bin hektara düşürülmesi ile ilgili yapılan çalışma hayata geçerse elde edilecek ürün maksimum 500 bin ton oysa bizim 750 bin ton fındığa ihtiyacımız var. Hem içi hem de dış pazar için ihtiyaç duyulan 200 bin ton farkı nereden karşılayacağız? Bu uygulama ile verim biraz daha düşecek. İnsanlar artık bahçesine gitmeyecek. Fındığını toplamayacak. Gübresini ve ilacını atmayacak ve bahçesini terk edecek. Yani biz geçmiş yıllarda kalitesiyle övündüğümüz fındığımız artık olmayacak. Bütün dünya birim alanda verimliliği arttırmak ve üreticisini desteklemek için çalışırken biz tam tersini yapıyoruz. Böylece üretim ve kalite kaybını ortaya koyacak argümanları oluşturuyoruz. Bu son derece yanlıştır ve düzeltilmesi gerekmektedir. 3 yıl süre ile verilecek prim desteğinin sürenin dolmasından sonrada ne olacağı belli değil. En önemlisi ve gözden kaçan kısmı söküm desteği olarak bilinen prim desteğiyle bu yıl uygulamaya konuluyor. Bu süre eylül ayında bitiyor. Bunu yaşayacağız. Bir çoğu buna müracaat etmeyecek. Yüzde 50'si bu yıl verilecek. Geri kalanı yüzde 25 ve yüzde 25 şeklinde olacak. Hepimiz göreceğiz ki, bu yıl bu desteği almayan üretici daha sonra fındığını sökmez. Bu son derece eksik ve tehlikeli bu durumdur" diye konuştu.
3 yıl sonra verilen prim desteğinin ne olacağı konusunda net bir bilginin olmadığı ve bu konuda çok sayıda bilgi kirliliğinin bulunduğunu kaydeden Avcı, "3 yıl sonra ne olacak. Bu kanunun tamamı alternatif ürüne dayandırılıyor. Bu başarılı olamazsa ne olacak? Bu konuda kimse bilgi vermiyor. Bu konuda çok sayıda bilgi kirliliği var. Mutlak süratle bu kanunu çıkaranlar 3 yıl sonra ne yapacağını şimdiden belirlemesi gerekir" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum