ORAY-BİR Paneli yapıldı

ORAY-BİR Paneli yapıldı

AYDIN açılışta yaptığı konuşmada, “Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği olarak Tarım Bakanlığı düzeyinde yapmış oldukları girişimler sonucunda, arıcılarında artık Kırsal Kalkınma Projesinden istifade edebileceklerini, gezgin arıcıların

Ordu Arı Yetiştiricileri Birliğinin(ORAY-BİR) düzenlediği "Arı Hastalıkları ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı" konulu panel TESK Hotel"de yapıldı.

Vali Vekili Adem YILMAZ, Ordu Belediye Başkanı Seyit TORUN, İl Tarım Müdürü Vekili İshak HACIKAMİLOĞLU, Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat AVCI, TÜGEM Genel Müdür Yardımcısı Cevdet AKDENİZ, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri YILMAZ ile çok sayıda arı yetiştiricilerinin katıldığı panelin açılışını, Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati AYDIN yaptı.

AYDIN açılışta yaptığı konuşmada, “Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği olarak Tarım Bakanlığı düzeyinde yapmış oldukları girişimler sonucunda, arıcılarında artık Kırsal Kalkınma Projesinden istifade edebileceklerini, gezgin arıcıların konaklama imkanlarını kolaylaştırmak için çalışma yaptıklarını, bal üretiminde AB kriterlerinin mutlaka yakalanması gerektiğini, bal üreticileri için bu panelin faydalı olacağını, ifade etti.

TÜGEM Genel Müdür Yardımcısı Cevat AKDENİZ de yaptığı açıklamada, “Türkiye"de 34 bin profesyonel arıcı bulunduğunu, bunun ise 150 bin ailenin arıcılıktan geçimini sağladığı anlamına geldiğini, yine Türkiye"de 4,5 milyon civarında koloni varlığı olduğunu, ancak koloni başına bal üretim miktarının Dünya ortalamasının çok altında olduğunu, bunun artması için daha bilinçli ve profesyonel bir arıcılık yapılması gerektiğini, AB ülkelerinin yıllık 200 bin ton bal açığı bulunduğunu, Türkiye"nin ise yıllık bal üretiminin 80 bin ton olduğunu Avrupa ülkelerinin bal açığının Türkiye"den karşılanabileceğini, ancak Türkiye"de üretilen balda kalıntı maddesine rastlandığı için bazı balların geri iade edildiğini, bunun olmaması için AB kriterlerine uygun bal üretiminin sağlanması gerektiğini, balda kalıntı oluşturacak uygulamalardan kaçınılması gerektiğini,”ifade etti.

Vali Vekili Adem YILMAZ da arı yetiştiricilerine hitaben yaptığı konuşmada, “Arının sağlığı için vermiş olduğunuz en basit ilaç bile balımızın AB kapısından dönmesine sebep olabiliyor.

Ordu Valiliği olarak, yayla ve meralarımızı ıslah ederek birer çiçek bahçelerine döndürüyoruz. Buralardan daha arıcılarımızın daha kaliteli bal elde etmelerine olanak sağlayacağız. Diğer bir çalışmamız da ilimizde bulunan Türkiye"nin ilk ve tek Arıcılık Araştırma Enstitüsünü daha aktif ve daha faal hale getiriyoruz. Başta mobil arcılık sistemi olmak üzere bal tescili ve balda markalaşma çalışmalarımızı enstitü bünyesinde sürdürmekteyiz.

Tüketici güvenilir bal yemek istiyor. O"nun için balda tescil ve markalaşma çok önemli. Biz de tüketicimize bu güveni vermek için enstitümüz vasıtasıyla balın tescilini yapacağız. Enstitünün hologramını taşıyan bal ise test edilmiş ve garantili bal anlamına gelecektir.”dedi.

Konuşmaların ardından Hacettepe Üniversitesinden Yard.Doç.Dr. Aslı ÖZKIRIM, Erzurum Atatürk Üniversitesinden Ferhat GENÇ ile Bursa Uludağ Üniversitesinden Levent AYDIN, panelist olarak arı üreticilerine arı hastalıkları ve kırım Kongo kanamalı hastalığı hakkında sunumda bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.