Mümtaz Kibar:Fiskobirlik Niçin Kurtarılmalıdır

Mümtaz Kibar:Fiskobirlik Niçin Kurtarılmalıdır

Mümtaz Kibar .Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Görevlisi. FKB benzeri kuruluşların örnekleri gelişmiş ülkelerde de vardır.Örneğin Almanya da patates üreticilerine ait benzer bir kurum bulunmakta ve bünyesinde yabancı dil bilen

Fiskobirlik Niçin Kurtarılmalıdır

Mümtaz Kibar
Ankara Üniversitesi
Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Görevlisi


    Bundan önceki yorum başlığım Fiskobirlik niçin kurtarılmalıdır idi.

Bugünkü başlığımı da yine ısrarlı bir şekilde Fiskobirlik niçin kurtarılmalıdır diye yazdım. Bundan sonraki başlıklarımda temenni etmem ama TMO niçin kurtarılmalıdır şeklinde olacak bu gidişle.

Söylediğim üzere FKB fındık üreticisinin yıllardır fındık teslim ettiği uzman bir kuruluş olarak görev yapmıştır.

FKB benzeri kuruluşların örnekleri gelişmiş ülkelerde de vardır.Örneğin Almanya da patates üreticilerine ait benzer bir kurum bulunmakta ve bünyesinde yabancı dil bilen ekonomistinden, ziraat müh.den, işletmecisinden, inşaat müh.den, uluslararası pazar sorumlularından,depolama konusunda yetişmiş uzmanlarından tutunda akademik anlamda yetişmiş danışmanlarına kadar her türlü yetişmiş elemanı bünyesinde bulundurmaktadır. Gelelim FKBye böyle bir yapı mevcutmudur, evet belki kısmen peki yıllardır politikanın çıkar çarklarına alet edilmişmidir evet, peki bunda üreticinin suçu varmıdır, elbetteki yoktur.

Peki bu durumda FKB kapatılmalımıdır , elbetteki hayır , sonuna kadar FKB devlet tarafından yasa oluşturularak desteklenmeli ve bütçe içinde yer almalıdır.

Çok önemli olarak şunu söylemeliyim , siyasi iktidarların baskısı altında ezilmeden sadece üreticiye ve ekonomiye katkısı olacak şekilde yeniden dizayn yani en baştan düzenlenmelidir.

Böyle bir kurumun kepenklerini kapamak gerçekten acı olacaktır.

Şunu açıkca söylemek isterim TMO son yıllardaki fındık alımıyla kar mı etmiştir, elbetteki zarar , o zaman TMO yu da mı kapatalım.

Bu olacak iş midir, bu yıl fındığın yanında 5 milyon ton fazla hububat bekleniyor olumlu iklim koşullarına bağlı olarak.

TMO hububatı da alma konusunda da zorlanmayacak mı.

O zaman sonuçta devletin özellikle bazı ürünleri stratejik ürünler kapsamına alarak koruması ve kalıcı sağlam politikalar geliştirmesi gerekir .

Bunlar fındığın yanında , pamuk,üzüm,zeytin,incir,ayçiçeği olarak sıralanır ki, eğer bu ürünler desteklenirse dünyada rahatlıkla birinci sıraya oturtulabilir. Bu da Türkiyenin her yönden faydasına olacaktır.

ABD hükümeti her yıl üretilmekte olan 100 ya da 150 bin ton arz fazlası bademin üreticilerini desteklemektedir.Bunun yanında bademe 5 yıllık fiyat garantisi vererek bademde fiyat istikrarınıda sağlamaktadır.

Böyle olunca hem üretici ve hemde bademe dayalı tarımsal sanayi en azından 5 yıl boyunca önünü görmektedir.

Türkiyede ise ne üretici, ne fkb, ne tmo, ne tarım bakanlığı ve de tüccar bu yüzden önünü görememektedir.

Çözüm zarar edeni kapatmakmıdır yoksa yasal düzenlemelerle işler hale mi getirmektir. Tarım Bakanlığı bu sorunları çözmekle görevlidir, fındıkla ilgili herkesin önünü görmesini siyasi,ekonomik, hukuksal yollarla bulmalıdır.

Tekrar ifade ediyorum TMO nun depolarında bulunan 650 bin ton ile FKB yi de bir kenara itmeden acil fındık değerlendirmeye geçilmelidir.

Çünki en az bu yılda 400 bin ton fındık piyasaya gelecektir. Satılmayan mal yoktur satılamayan mal vardır.

Türkiye milyon ton fındığı dünyaya yedirmenin yollarını aramalıdır, her sektörde birbirine destek olarak, bu Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır.

Üreticinin sosyal refahı her zaman düşünülmelidir, saygılarımla.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.