Muhasebeciler Günü Kutlandı

Muhasebeciler Günü Kutlandı

Programın başlangıcında, muhasebe ve vergi düzenlemelerinin tarihsel sürecini anlatan kısa bir film izletildi. Programda bir konuşma yapan Vali Orhan DÜZGÜN, “Bu hafta, Vergi Haftası’nın ve Muhasebeciler Günü’nün beraber kutlandığı bir hafta. Devletin gel

 

1 Mart Muhasebeciler Günü dolayısıyla, Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nda kutlama programı düzenlendi.

 

Muhasebeciler Günü Kutlandı

Programa, Vali Orhan DÜZGÜN, Belediye Başkanı Seyit TORUN, OSMMMO Başkanı Ertuğrul YÜKSEL, Defterdar Erol PİŞKİN, bazı daire müdürleri, Ordu’da faaliyet gösteren Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler ile Ordu Ticaret Meslek Lisesi öğretmen ve öğrencileri katıldı. 

Programın başlangıcında, muhasebe ve vergi düzenlemelerinin tarihsel sürecini anlatan kısa bir film izletildi. Programda bir konuşma yapan Vali Orhan DÜZGÜN, “Bu hafta, Vergi Haftası’nın ve Muhasebeciler Günü’nün beraber kutlandığı bir hafta. Devletin gelir ve gideri arasındaki dengenin sağlanmasında, kamu kaynaklarının, gelirlerinin elde edilmesinde önemli bir görev ifa eden muhasebeci ve mali müşavirlerin gününü kutluyorum” dedi.

Muhasebecilerin, vergi mükellefleri ve devlet adına çok kritik ve hassas bir görev yaptıklarını dile getiren Vali DÜZGÜN, “Devletlerin vatandaşlarına yeteri kadar hizmet verebilen, gerekli kaynağı temin edebilmesi için devletin maliye teşkilatı var, vergi daireleri var. Devlete vergi vermesi gereken gelir sahiplerinin kısaca mükellef olarak isimlendirdiğimiz vatandaşların hesaplarının doğru ve düzgün tutulmasında, onların doğru bir şekilde kamu kurumlarına iletilmesinde, muhasebeci ve mali müşavirlerin çok hassas bir görevi var. Bu görevi ne mükellefin yanında, nede karşısında olmadan, doğru ve objektif bir şekilde tutmanız gerekiyor. Çünkü mükellefin aleyhine yapabileceğiniz bir kayıt, mükellefin hakkının yenmesine yol açacak, bir taraftan mükellefin lehine devletin aleyhine yapabileceğiniz bir kayıt, o zamanda 74 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının hakkının yenmesine sebep olabilir. Onun için son derece kritik ve hassas bir mesleği ifa ediyorsunuz” diye konuştu. 

 


Ordu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nın sosyal sorumluluk anlayışı içinde hareket ettiğini belirten Vali DÜZGÜN, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Ordu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası başta Ticaret Meslek Lisesi öğrencilerimiz olmak üzere farklı okullarda bilgilendirme toplantılarıyla gençlerimizi muhasebecilik konusunda, gelir-gider, devlet, vatandaş, mükellef gibi konularda eğitmeye çalışıyorlar. Geçtiğimiz yıl değişik meslek odalarımızı, kamu kurumlarımızı özel sektördeki kişi ve firmaları bazı okullarımızla kardeş kurum haline getirdik. Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası da Ticaret Meslek Lisesinin ‘Kardeş Kurum’u oldular. Ticaret Meslek Lisesi öğrencilerinin muhasebecilik konusunda bilgilendirilmelerini ve okulumuzun bazı ihtiyaçlarını karşılama konusunda sosyal sorumluluk örneği sergileyerek bu çalışmalarını yürüttüler. Onun için ben bu kampanyaya destek veren oda başkanımız ve üyelerini tebrik ediyorum. İlimizde halen kendilerine ‘Kardeş Okul’ bulamayan meslek odalarımız var. Bu vesileyle onları da bir okula ‘Kardeş Kurum’ olmaya davet ediyorum.” 

Ordu Belediye Başkanı Seyit TORUN da programda bir konuşma yaparak, “Maliye ve Muhasebe uzmanı olmasak bile gündelik hayatımızda adını kullanmasak bile en fazla kafa yorduğumuz kavramlardan ikisi. Bu öyle iki kavram ki temeli iktisadi anlamlar içerse de hayatın her alanında karşımıza çıkan ve doğru düşünüp doğru uyguladıkça hayatımızı kolaylaştıran iki kavram. Onun için bu kavramları hayatına olması gerektiği gibi yerleştiren kişiler, ülkeler ya da bizler gibi belediyeler geleceğini daha iyi düzenleyip şekillendirebilirler. Zannediyorum Sayın Oda başkanımızın bir yazısında dediği gibi artık günümüzde muhasebe mesleği defter tutma kavramı ile eş anlamlı olmaktan çıkmış, yorum, analiz, planlama, kontrol ve karar alma gibi hayatın her aşamasında karşılaşabileceğimiz durumları da değerlendirme imkanını bizlere sunan bir bilim dalıdır. Onun için hızla gelişen dünyamızda şu anda bile en fazla ihtiyaç duyulan mesleklerden biri muhasebecilik mesleğidir. Bu mesleğin uygulayıcıları olan ve kentimizin olduğu kadar ülkemizin de en önemli ve dinamik meslek kuruluşlarından biri olan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası temsilcileri olan muhasebeci ve mali müşavirlerimizi 1 Mart Muhasebeciler Günü’nde kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi. 

Muhasebenin insanlık tarihi kadar eski olduğunu söyleyen Ordu Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ertuğrul YÜKSEL, “Resmi Muhasebe Kanunu İngiltere’de 1876’da, Amerika Birleşik Devletlerinde 1886’da, Hindistan’da 1949’da, Yunanistan’da 1950 yılında, Türkiye’de ise 1 Mart 1989 tarihinde 3568 Sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Meclis gündemine gelmiş bu anlamda da 23 yıldır muhasebeci ve mali müşavirler 1 Mart’ı ‘Muhasebeciler Günü’ olarak kutlamaktayız” dedi.

Muhasebenin ekonominin ve kalkınmansın dinamosu olup, ölçü ve denge mesleği olduğunu söyleyen YÜKSEL,“Muhasebe, ticari hayatın kalbinde Vergi Dairesi ile mükellef arasında köprü görevi gören, barajdan ovaya su götüren kanallardır” diye konuştu. 

Oda yapısı hakkında da bilgiler veren YÜKSEL, şunları kaydetti; “Muhasebe ve mali müşavirlik camiası, TÜRMOB çatısı altında 75 mali müşavir ve muhasebeciler odası, 8 tane yeminli müşavirler odası, 83 odaya bağlı 88 bin üyesi, muhasebeci ve mali müşavir olamaya hazır 16 bin stajyeri ve 200 bine yakın çalışanlarıyla beraber yaklaşık 300 bin kişilik bir camiadır.” 

Konuşmaların ardından Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından “Kardeş Kurum” seçilen Ticaret Meslek Lisesi öğrencileri arasında yapılan “Türkiye Ekonomisi’nde Muhasebeci ve Mali Müşavirlerin Rolü ve Katkısı” konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Yarışma sonrası birinci seçilen Ticaret Meslek Lisesi 10/B Sınıfı öğrencisi Merve OKUR ödülünü Vali Orhan DÜZGÜN’ün elinden alırken, ikinci 10/B sınıfı öğrencisi Metin YILMAZ’ın ödülünü Belediye Başkanı Seyit TORUN, Üçüncü 12/B sınıfı öğrencisi Sedanur AYVAL’ın ödülünü ise OSMMMO Başkanı Ertuğrul YÜKSEL verdi. 

Programda, OSMMMO yönetimi tarafından meslekte 40 yılını tamamlayan muhasebeci ve mali müşavirler ile başarılı çalışmalarından dolayı Ticaret Meslek Lisesi’ne plaket verildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.