KİVİDE III. HASAT ŞENLİĞİ YAPILIYOR

KİVİDE III. HASAT ŞENLİĞİ YAPILIYOR

“En Güzel Kivili Pasta Yarışması” yapılacaktır. Yarışmaya katılmak isteyenlerin 30 Ekim 2009 Cuma günü mesai bitimine kadar İl-İlçe Tarım Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekmektedir.

Tarım İl Müdürlüğünden açıklama yapıldı. Yapılan açıklamalar aşaığıda

KİVİDE III. HASAT ŞENLİĞİ YAPILIYOR

Ordu kivisinin tanıtımını yapmak, kivi yetiştiren üreticilerimizin tanışmalarını ve kaynaşmalarını sağlamak, kivi üreticilerimizle tüketicileri ve alıcıları bir araya getirmek suretiyle kivinin pazarlanmasına katkıda bulunmak amacıyla, bu yıl III.sü düzenlenecek olan Kivi Hasat Şenliği kapsamında “En İyi Kivi Yarışması” ve “En Güzel Kivili Pasta Yarışması” yapılacaktır. Yarışmaya katılmak isteyenlerin 30 Ekim 2009 Cuma günü mesai bitimine kadar İl-İlçe Tarım Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekmektedir.

KİVİ ÜRETİCİLERİNİN DİKKATİNE

Son günlerde İl-İlçe Tarım Müdürlüklerimize kivilerin erkenden hasat edildiğine dair bilgiler gelmektedir.

İl Müdürlüğümüz tarafından ilimizin değişik mevkilerinde bulunan kivi bahçelerinde kivilerin hasat olgunluğuna gelip gelmediğinin tespitine dair çalışmalar yapılmakta olup, şu an itibariyle refraktometre ile yapılan ölçümlerde kuru madde oranının 5 – 5,5 civarında olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla kiviler henüz hasat olgunluğuna gelmemiş olup, hasat olgunluğuna gelebilmesi için kuru madde oranının 6,5 – 7,5 aralığında olması gerekir.

İl Tarım Müdürlüğümüzce kivi hasat tarihini belirlemeye yönelik uzun yıllardır yapılan çalışmalar neticesinde, kivide kuru madde oranının Kasım ayının 10-15"i arasında belirtilen değerlere ulaştığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla hasat 10 Kasım tarihinden sonra yapılmalıdır.

Tüketiciler ve kivinin tüketicilere ulaşmasını sağlayan aracılar tarafından gerek aroması, gerekse de depoya dayanıklı olması nedeniyle tercih edilen Ordu Kivisinin, bu özelliğini koruyabilmesi ve marka olarak kalabilmesi için üreticilerimizin erken hasattan kaçınmaları ve kivilerini ideal hasat olgunluğuna gelince hasat etmeleri gerekmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.