İş Kuracak Bayanlara Mikrokredi

İş Kuracak Bayanlara Mikrokredi

Ordu Valiliği zemin katındaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı binasında açılan “Mikrokredi Bürosu”nca, projenin Türkiye’de yürütülmesini sağlayan TİSVA Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof.Dr.Aziz AKGÜL’ün katılımıyla ikinci defa kredi dağıtımı yapıl

 

İş Kuracak Bayanlara Mikrokredi

 

Dar gelirli kadınların üretim hayatına katılmalarını sağlamak, işsizliğin ve fakirliğin azaltılmasına katkıda bulunmak, yoksulluğun onurlu bir şekilde ve bir üretim faaliyetinde bulunarak azaltılmasına yönelik finansal destek sağlamak amacıyla Nobel Barış Ödülü sahibi Prof.Dr.Muhammed YUNUS’un öncüsü olduğu Grameen Trust ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı(TİSVA) işbirliğiyle 2003 yılından itibaren Türkiye’de uygulamaya konulan Türkiye Grameen Mikrokredi Programı, TİSVA Başkanı Prof.Dr.Aziz AKGÜL’ün de katıldığı resmi açılışla Ordu’da uygulanmaya başladı.

 

Dünya’da 175 ülkede uygulanan ve Türkiye’de de 53 ilde toplam 79 “Mikrokredi Bürosu” tarafından uygulanan Türkiye Grameen Mikrokredi Programı çerçevesinde Ordu Valiliği bünyesinde oluşturulan “Mikrokredi Bürosu”nun resmi açılışı yapıldı. 

 

Ordu Valiliği zemin katındaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı binasında açılan “Mikrokredi Bürosu”nca, projenin Türkiye’de yürütülmesini sağlayan TİSVA Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof.Dr.Aziz AKGÜL’ün katılımıyla ikinci defa kredi dağıtımı yapıldı.

 

İl Genel Meclisi Salonu’nda gerçekleştirilen mikrokredi dağıtımı törenine, Vali Orhan DÜZGÜN, TİSVA Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof.Dr.Aziz AKGÜL, Vali Yardımcıları Erdem KIYAK, Salih YÜCE, Mustafa İMAMOĞLU, İl Genel Meclisi Başkanı Engin TEKİNTAŞ, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa YILMAZ, Türkiye Grameen Mikrokredi Programı Samsun Bölge Müdürü Emel KUK, daire müdürleri, SYDV Mütevelli Heyeti Üyeleri ile mikrokredi’den yararlanacak kadın girişimciler katıldı.

 

Düzenlenen törende, projenin Türkiye’de yürütülmesini sağlayan TİSVA Vakfı Başkanı Prof.Dr.Aziz AKGÜL bir konuşma yaparak, proje hakkında bilgiler verdi. AKGÜL yaptığı konuşmada, “Proje kapsamında bugüne kadar 55 ilde 78 şubenin açılması sureti ile 46.000’den fazla dar gelirli vatandaşımıza 100 milyon liradan fazla kredi verilmesine öncülük ettik. Teminat, kefalet, icra, mahkeme prosedürü olmadan geri dönüş oranı %100 olan bir uygulamadır. Güven esasına dayalı olarak kurulmuş olan bir sistemdir. Ordu ilimizde de başta sayın Valimiz ve İl Genel Meclisimiz Ordu iline yakışan bir şekilde, hızlı bir şekilde mikro kredi uygulaması için çok önemli ve güzel adımlar attılar. Aynı zamanda Citybank’da Ordu iline yönelik kredi uygulamasına İl Özel İdaresinin sağladığı fonun yanında 100 bin dolar ek kaynak ilave etmiş oldu. Dar gelirli vatandaşlarımızın kendilerine gelir sağlamasına yardımcı olduk. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı olarak, il valiliklerinde, İl Özel İdaresi Kanunun 6, ve 60. maddeleri çerçevesinde faaliyet yürütüyoruz. Verilen her kuruşun yerine ulaştığını uluslararası denetleyici kuruluşlar aracılığı ile de sağlamış oluyoruz. Dünyada mikro kredinin öncülüğünü yapan Prof. Muhammed YUNUS’un adını da zikretmek istiyorum. Buradaki amaç girişimci ruhun edinilmesi ve kendi kendilerine gelirlerinin sağlanması hedeflenmektedir” dedi.

 

Mikrokredi Projesi’nin maddi durumu iyi yeterli olmayan vatandaşlara iş kurma imkanı sağladığını belirten Vali Orhan DÜZGÜN,”Mikro kredi programındaki temel amaç, dar gelirli ya da yeterli sermayeye sahip olmayan bayanlarımızı bir iş sahibi kurmak amacı ile ilimizde de başlatılan bir uygulamadır. Mikrokredi uygulaması ile bugüne kadar bir iş kurma imkanı bulamamış vatandaşlarımıza, oluşturmuş olduğumuz proje büromuzla rehberlik yapıp destek veriyoruz. Mikrokredi bürosunda çalışan görevliler, mikro kredi imkanından yararlanmak isteyen bayanları ziyaret ederek kendilerine rehberlik yapıyorlar. Hangi konularda çalışmak istedikleri, hangi dallarda, hangi sektörde işyeri açmak istedikleri konusunda kendilerini bilgilendiriyorlar. Bilgilendirme yaptıktan sonra kendilerine küçükte olsa, bir damla can suyu diyebileceğimiz sermaye sağlanıyor. Bayanlarımızın iş hayatına atılmalarında cesaretin, girişimcilik ruhunun aşılanması bakımından mikro kredi uygulamasını önemsiyoruz. Bu uygulamanın ilimizde başarıyla uygulanacağına inanıyorum” dedi.

 

Konuşmasında Ordu’daki mikrokredi projesi uygulaması hakkında bilgi veren Vali Orhan DÜZGÜN, “Bugün Türkiye’de 50 bin civarındaki vatandaşımız bu projeden faydalanarak kendi işyerlerini kurmuşlardır. Ordu’da da mikro kredi projesi uygulamaya geçeli henüz 3 ay olmasına rağmen ilimizde 8 kadın vatandaşımız bu projeden faydalanmış ve geri ödemelere başlamıştır.  Bugüne kadar 54 kadın girişimci, vatandaşımız mikro kredi uygulamasından faydalanmak üzere mikro kredi büromuza başvuruda bulunmuşlardır. Bu programa katılan arkadaşlarımıza göstermiş oldukları cesaretten dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

Ordu’da kadın istihdamına yönelik bir çok projenin hazırlandığını ve uygulandığını da söyleyen Vali Orhan DÜZGÜN şunları kaydetti: “Ordu’da da başta bayanlar olmak üzere bütün dar gelirli vatandaşlarımızı, vakıftan yardım yaptığımız vatandaşlarımızı iş sahibi kurmak amacı ile çeşitli projeler üretiyoruz. Bunların başında Sosyal Yardımlaşma Vakfı aracıyla yapılan, istihdamı artırmaya, teşvik etmeye yönelik projeler var. Bu projeler,  genç, yaşlı, kadın, erkek fark etmeden pek çok beldemizde, ilçemizde uygulanmaktadır. Ayrıca, İşkur kurslarıyla da başka bir işyerinde çalışmak isteyen vatandaşlarımıza iş imkanı sağlamaya çalışıyoruz. Avrupa Birliği Büromuzca hazırlanan Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi ile mikro kredi uygulaması birbirine benziyor. Ancak, Avrupa Birliği kadın istihdamını desteklenmesi projesi daha çok eğitim amaçlı ve vatandaşlarımıza girişimcilik ruhunu hazırlayacak eğitimler veriliyor”

 

Mikrokredi alacak 10 bayan adına konuşma yapan Hanife ÖZKAN, çeyiz üzerine çalıştığını belirterek, kendilerine sunulan bu imkandan iş kurmak ve iş hayatına atılmak isteyen bütün kadınların istifade etmesini istedi.

 

Konuşmaların ardından, el işi, terzilik, yöresel ev yemekleri konusunda iş kurmak isteyen 8 bayana Vali Orhan DÜZGÜN, TİSVA Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof.Dr.Aziz AKGÜL, İl Genel Meclisi Başkanı Engin TEKİNTAŞ ve Vali Yardımcısı Mustafa İMAMOĞLU tarafından talep ettikleri mikro kredileri teslim edildi.

 

Mikro kredi dağıtımından sonra Valilik Hizmet Binası zemin katında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bünyesinde oluşturulan “Mikro Kredi Bürosu”nun resmi açılışı, Vali Orhan DÜZGÜN, TİSVA Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof.Dr.Aziz AKGÜL, İl Genel Meclisi Başkanı Engin TEKİNTAŞ tarafından kurdele kesilerek gerçekleştirildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum