Hilmi Güler:"Zamlar bize de yüksek geldi"

Hilmi Güler:"Zamlar bize de yüksek geldi"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve BOTAŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol, yapılan doğalgaz zamları ile ilgili ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, zam haberlerinden bir siyasi rant, ucuz politik kurnazlık düşünenlerin ifadelerinin, politikanın seviyesi ve kalitesi açısından kendilerini düşündürdüğünü belirterek, "Hükümetimizin bir ciddiyeti vardır, Sayın Başbakanın ilkeli bir duruşu vardır, biz bunu değiştirmedik ve piyasaya doğru mesaj verdik, biz bu işi ciddiyetle ele alıyoruz. Popülizmle ele almıyoruz, ekonominin gereğiyle ele alıyoruz, yatırımcıya da doğru mesaj veriyoruz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve BOTAŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol, yapılan doğalgaz zamları ile ilgili ortak bir basın toplantısı düzenledi. Doğalgaz zammının nedenlerine ilişkin haberlerin halkı yanılttığını belirten Bakan Güler, son zammın BOTAŞ'ın borç-alacak meselesinden dolayı değil, kar-zarar hesaplarıyla ilgili bir zam olduğunu söyledi.

BOTAŞ'ın verimli çalışmadığına ilişkin eleştirilere de tepki gösteren Güler, BOTAŞ'ın çok verimli çalıştığını, 2002'de 17 milyar metreküp olan faaliyetlerinin 40 milyar metreküpe çıktığını, buna rağmen elemanları azalttıklarını ve maliyetleri de düşürdüklerini belirtti.

Güler, "Biz şu anda karsız satıyoruz. Dışarıda deprem var. Türkiye'ye biz bunu yansıtmamak için, sanayicimizi, ihracatçımızı, halkımızı, dar gelirlimizi, emeklimizi korumak için en asgari seviyede yaptık. Bu da tamamen doların artışı, başka bir şey değil" diye konuştu.

Türkiye'nin dünyadaki doğalgaz deryası içinde bir damla olduğunu belirten Güler, fiyatların da dünyadaki özel fiyat mekanizması dahilinde hesaplandığını söyledi.

"Rakam bize de yüksek geldi"

1 Temmuz'da maliyet bazlı fiyat sisteminin uygulanmaya başladığını hatırlatan Güler, "Buradaki mesele şu, zarar etmemek. Zarar etsek yine sizden çıkacak. Burada geciktirilmiş bir zam falan da yok. Çünkü formülde de göreceksiniz; biz bunu her ay hesaplayarak yapıyoruz.

Dolayısıyla bir biriktirme söz konusu değil. 2007'de niye yapmadık? Geciktirdiğimiz için yapmadık değil, gerekmediği için yapmadık" dedi.

O dönemde petrol ve doların düşük olduğunu, Hazine ve DPT'nin verdiği hedeflerin de tuttuğunu belirten
Güler, "Şimdi ise gerektiği için yapıyoruz. Hakikaten rakam bizim için de yüksek geldi. Bunu söyleyeyim. Biz bunu çok tartıştık.

Aşağı yukarı 15 gündür bunun tartışmasını yapıyoruz. Biz, ekonomiden sorumlu bakanlarımız. Son gece son dakikaya kadar da bunun tartışmasını yaptık. Ancak neticede bu yapılması gerekendi. Bu, dünyada bizim dışımızda artan bir şey. Dolar ve petrol arttı, bize de yansıdı" dedi.

Kar gözettikleri ye de hedefler tutmadığı için zam yapıldığına ilişkin iddialarla ilgili olarak Bakan Güler, "Bazı konuları çarptırarak, bundan bir siyasi rant, ucuz politik kurnazlık falan düşünenlerin ifadeleri, bizi politikanın seviyesi ve kalitesi açısından düşündürüyor. Buna alet olmamak lazım" diye konuştu.

"Popülizm değil, ekonominin gereği"

Güler, 5.5 yıl elektriğe zam yapmadıklarını, 2007'de doğalgaza zam yapmadıklarını belirterek, bu dönemde maliyet bazlı sisteme geçmedikleri için eleştirildiklerini anlattı. BOTAŞ hiçbir zaman zarar etmediğini, BOTAŞ'ın alacaklı olmasıyla nakit akışının farklı şeyler kavramlar olduğunu ifade eden Güler, "Biz burada kararlı tutumumuzu gösterdik, burada alınan bir YPK kararı vardır, hükümetimizin bir ciddiyeti vardır, Sayın Başbakanın ilkeli bir duruşu vardır, biz bunu değiştirmedik ve piyasaya doğru mesaj
verdik, biz bu işi ciddiyetle ele alıyoruz. Popülizmle ele almıyoruz, ekonominin gereği için ele alıyoruz, yatırımcıya da doğru mesaj veriyoruz. Bir öyle bir böyle olmaz. Biz bu kararı günlerce tartıştık" şeklinde konuştu.

Fiyatların düşme trendine gireceğini ve bunun da 2009'un ilk çeyreğinde olacağını belirten Güler, "Eğer dolarda aleyhte bir oynama olmazsa bunu yansıtacağız. Bu formüllerin de bir gereği" dedi.

Elektrik ve Makine Mühendisleri Odası'nın zamlarla ilgili rakamları yanlış verdiğini savunan Güler, odaların bu konudaki değerlendirmelerini yanlış bulduğunu söyledi. Güler, "Ben de mühendisim. Gelsinler hesapları birlikte gözden geçirelim. Ticareti ve sanayiyi en iyi bildiğine inandığımız TOBB Başkanı da zaman zaman bu hataları yapıyor; ki ben doğruları kendisine ilettim, dokümanları da kendisine ilettiğim halde, benzer ifadeleri oluyor" dedi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.