FTG; Sorun Yozlaşmışpiyasa !

FTG; Sorun Yozlaşmışpiyasa !

Sorun, yozlaşmış atmosferden çıkmaktadır. Bu yozlaşmanın çaresi adil ve dengeli bir biçimde işleyen serbest piyasadır. Eylül ayı ihracatımız dramatik bir biçimde düşmüştür

Saygı değer Türkiye kamuoyuna;

Tarım Bakanımızla görüşmedik…
Tarım Bakanımız Sayın Mehdi Eker"den İhracatçı Birliklerimiz veya FTG adına herhangi bir görüşme talebinde bulunmadık.

Dün ve bugün bazı gazetelerimizde,

Artan fındık fiyatlarına karşı TMO"nun fındık satması için fındık ihracatçılarının, Tarım Bakanımız Sayın Mehdi Eker ile görüşmek üzere Ankara"ya gittiğine dair haber ve yorumlar çıktı.

Bu haberler asılsız, yorumlar tümüyle yanlıştır.

Hem kamuoyunu yanıltıyorlar hem de kendi itibarlarını zayıflatıyorlar.

Bir kez daha tekrar ediyoruz: İstanbul ve Karadeniz İhracatçıları Birliği adına Sayın Bakanımız Mehdi Eker"den veya Tarım Bakanlığı bürokratlarından herhangi bir randevu talebinde bulunmadık.

Sayın Bakanımızla ve Bakanlık bürokrasisi ile, gündemi TMO"nun fındık satıp satmaması olan bir toplantı yapmadık.

Dün Ankara"da yapılan toplantı AB"ye verilmesi gereken olağan raporlar için yapılan rutin toplantıdır.

Bu tür asılsız haberleri yapan ve yayanlar, bu haberler üzerinden kamu oyumuzu yanıltanlar, fındık ihracatçısını suçlayanlar derin bir yanılgı, gaflet ve haksızlık içindedirler ve ayıp etmektedirler.
Bu haberler vesilesi ile açıklıyor ve saygı değer kamuoyuna duyuruyoruz ki;

Biz fındık üreticimizle aynı gemideyiz. Kimse üretici ile ihracatçıyı düşman saflar gibi göstermeye ve üretici amigoluğu yapmaya kalkmasın.

Yıllardır bu amigoların kimseye hayrı olamadı. Yıllardır izlenen politikalar, hiç kimseye gerçekten bir hayır getirmedi.

Fındık ihracatçısı dengeli, adil, üreticinin mağdur edilmediği bir serbest piyasanın yanındadır. Bizim fındığın fiyatı ile olan kişisel-ticari ilişkimiz aklımızı, inançlarımızı, ilkelerimizi değiştirmez.

Fiyatı piyasa belirler.

Piyasa ne diyorsa odur.

Bugün rekolte azlığında fındık fiyatları kimsenin beklemediği düzeyde yükselmiştir.

Bu fiyattan memnun olanlar, bu fiyat üzerinden spekülasyon yapmaya çalışanlar, “TMO fındık satmasın, duruma müdahale etmesin” diyenler, yarın rekoltenin fazla olduğu yıllarda fiyatlar düştüğü zaman hamaset edebiyatı yapıp ağlamasınlar.

Devlete “fındığa fiyat ver, piyasayı yükselt” demesinler. Kimseyi fındığın fiyatını düşürmekle suçlamasınlar.

Zaten serbest piyasa koşullarında fındık ihracatçısının piyasayı düşürmek veya yükseltmek gibi bir gücü yoktur. Fiyatı arz ile talebin ilişkisi belirler.

Ve hiç kimse şunu unutmasın; fındık sorunu yoktur, fındıkta oyun yoktur, fındıkta arz fazlası vardır. Sorun, bu fazlanın yarattığı belirsizliklerle spekülasyona açık yozlaşmış atmosferden çıkmaktadır. Bu yozlaşmanın çaresi adil ve dengeli bir biçimde işleyen serbest piyasadır.
Eylül ayı ihracatımız dramatik bir biçimde düşmüştür.

Biz ihracatçılar olarak fiyattan değil, fiyatın yükseleceği beklentisi ile oluşan belirsizlik koşullarında ihraç edecek mal bulamamaktan ve dünya fındık tüketiminin ülkemiz aleyhine gelişmesinden endişeliyiz.

Önümüzdeki günlerde piyasaların bir istikrara kavuşacağını , üreticimizi tatmin eden bir fiyat çerçevesinde piyasaya çıkan fındığın ve buna bağlı olarak ihracatımızın artacağını umuyoruz.

Saygılarımızla…

İstanbul ve Karadeniz Fındık İhracatçı Birlikleri

Fındık Tanıtım Grubu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.