Fındık Sezonu Yaklaştı; Çözüm Yok!

Fındık Sezonu Yaklaştı; Çözüm Yok!

EMEP İl Başkanı Coşkun ÖZBUCAK Yaptığı açıklamada: Fındık sezonu yaklaştı ama fındık üreticileri için belirsizlik kendini koruyor. Adım adım uygulanan politikalar ve çıkarılan yasalarla fındık üreticileri umutsuzluğa

Fındık Sezonu Yaklaştı; Çözüm Yok!

   EMEP İl Başkanı Coşkun ÖZBUCAK Yaptığı açıklamada:  Fındık sezonu yaklaştı ama fındık üreticileri için belirsizlik kendini koruyor. Adım adım uygulanan politikalar ve çıkarılan yasalarla fındık üreticileri umutsuzluğa itilmek isteniyor. Sorunları çözme yetkilerine sahip olanlar sürekli yeni sorunlar çıkararak üreticilerin mağduriyetini büyütüyorlar.

     AKP iktidarı 4572 sayılı birlikler yasasını çıkaranların politikalarını devam ettirerek tarımı tümüyle bitirdi. Özellikle canı yanan üreticilere “ananı da al git”  diyerek gerçek yüzlerini gösterdiler. Fındık alanlarını  sınırlama yasası, alan bazlı destek (dönüm parası) gibi düzenlemeler üreticilerin yarınını perişan eden girişimler oldu. Bu konularda daha önce açıklamalarımız ve bilgilendirme bildirilerimiz oldu. AKP iktidarı bunca açlığa ve yoksulluğa karşın uyguladığı tarım politikalarını hala savunabilmektedir. Şu da iyi bilinmelidir ki, dönüm parası olarak bilinen 150 liralık destek 3 yıllıktır ve bir yılı bitmiştir. 150 lira, fındık üreticilerini perişan etme politikasını gizleme aracıdır.

     Fiskobirlik ise, evlere şenlik. FKB’yi öyle bir duruma getirdiler ki, varlığı üreticilere ve işçilerine zarar vermeye başladı. Hem siyasi iktidarların (AKP ve öncesi hükümetler) hem de FKB yöneticilerinin (şimdiki ve öncekiler) FKB’yi yok etme politikalarına ortak olmaları ve desteklemeleriyle fındık üreticilerinin yoksullaşmasına neden oldular. Beceriksizliklerini FKB’nin mallarını satmakla gösterdiler. Soya’yı sattıklarında kurtulacaklarını söyleyen yöneticiler satma hastalığına tutularak her şeyi satmaya başladılar. Bu da yetmiyormuş gibi işçileri sokağa atmaya çalışıyorlar. Hiçbir yönetici de kendilerinin maaşlarını düşürmeyi ya da bir dönem maaş almamayı düşünmüyor. Kendileri paralarını alacaklar sıra işçiye ve üreticiye gelince “para yok” diyecekler! FKB yöneticilerinin niyeti ve politikaları da budur. Çözüm üretmek için yönetime talip olanlar (hem de ısrarla bir kaç kez) çözüm bulamıyorlarsa yapacakları tek iş istifa etmektir. Başarısızlıklarına karşın inatla FKB yönetiminde kalmayı düşünmelerinin nedeni, FKB’yi batırmak için daha yapacaklarının olmasıdır herhalde!

     Bunların dışında çeşitli örgütler tarım-fındık politikaları konusunda çözüm üretme ve üreticileri bilgilendirme konusunda ısrarcı  olmadılar. Bu örgütlerin büyük bölümü “muhalefet etme”  anlayışıyla birşeyler söylediler ama bunlar fındık kabuğunu bile doldurmayan açıklamalardı. Bugün fındık üreticilerinin sorunlarının birinci ayağı olan 4572 sayılı birlikler yasasını eleştirmeyen, bunu değiştirme konusunda çaba harcamayanların söylediklerinde inandırıcılık yoktur. Çünkü “devlet desteği ve korumacılığını” ortadan kaldıran bu yasa üreticileri “serbest pazar” denilen tüccar-ihracatçı insafına terk etmiştir. Buna destek olan ve çanak tutan her kesim sorumluludur, suçludur.

     Fındık sezonuna iki ay kaldığı halde sessizliğin sürmesi üreticilerin lehine değil. Fındık- tarım konusunda yalnızca fiyat üzerine yapılan tartışmalar da gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü fiyat sonuçtur. Üretici aleyhine sonuçlandırılmış fındık politikaları değiştirilmeden fiyatın üreticiyi memnun edecek seviyeye gelmesi söz konusu olmaz. 

                                                                                     

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.