FINDIK KURDU MÜCADELESİ BAŞLIYOR

FINDIK KURDU MÜCADELESİ BAŞLIYOR

Fındık ürününün ana zararlısı olan fındık kurduna karşı ilaçlı mücadeleye, bahçedeki hakim çeşitlerin yarıdan fazlası mercimek iriliğine (3- 4 mm ) gelince başlanır. Fındık kurdu mücadelesine karar vermek için, önce her 2-3 günde bir; güneş doğmadan, saba

FINDIK KURDU MÜCADELESİ BAŞLIYOR

FINDIK ÜRETİCİLERİNE VE ARICILARA DUYURULUR

 

Fındık ürününün ana zararlısı olan fındık kurduna karşı ilaçlı mücadeleye, bahçedeki hakim çeşitlerin yarıdan fazlası mercimek iriliğine (3- 4 mm ) gelince başlanır. Fındık kurdu mücadelesine karar vermek için, önce her 2-3 günde bir; güneş doğmadan, sabahın erken saatlerinde fındık kurdu sayımı yapılmalıdır. 10 ocakta 2’den fazla fındık kurdu ergini bulunursa ilaçlama yapılmalı, aksi taktirde ilaçlama yapılmamalıdır.

17939

İlaçlamada kullanılacak Bitki Koruma Ürünleri, İl ve  İlçe Tarım Müdürlükleri ile  Belde ve Köylerde görevli Ziraat Mühendislerine reçete yazdırarak satın alınacaktır. Çiftçilerin reçete yazdırmaları ve teknik tavsiyelere uygun olarak aşağıdaki dönemlere göre ilaçlama yapmaları, mücadeledeki başarıyı artıracaktır.

İl Tarım Müdürlüğümüzce yapılan tespitlere göre; İlimizde fındık kurdu mücadele zamanı;

 

Sahil kesimde (0- 250 m . rakım)

15 MAYIS - 21 MAYIS 2010 tarihleri arasında,

Orta kesimde (250- 500 m . rakım)

22 MAYIS - 28 MAYIS 2010 tarihleri arasında,

Yüksek kesimde(500- 750 m . rakım)

29 MAYIS - 04 HAZİRAN 2010 tarihleri arasında, tespit edilmiştir.

Fındıktan sonra ilimizin diğer önemli bir geçim kaynağı da arıcılıktır. Fındık kurdu ilaçlaması esnasında arıların su içtiği kaynaklara ilaç bulaştırılmaması son derece önemlidir. İlaçlama sonrası boş  ilaç ambalajları su kaynaklarına bulaşmayacak şekilde derin bir çukura gömülmelidir. İlaçlamalar akşam üzeri veya sabahın erken saatlerinde, arıların uçuş yapmadıkları zamanda yapılmalıdır.

17940

Ayrıca arıcılarımızın İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinden bulundukları yöredeki mücadele programları hakkında bilgi alarak, mevcut imkanlar ölçüsünde arı kovanlarını ilaçlama yapılacak alanlardan en az 6 km . uzaklaştırmaları gerekmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.